Benieuwd naar de ervaringen van onze trainees?

Neem direct contact op met Lars, Veerle, Sanne en Floris

 • Niek Stad

  Dat het traineeship van Enexis in 2020 werd uitgeroepen tot het beste traineeship van de Benelux verbaast Niek Stad niet. Hij startte in 2021 als Management Trainee bij de netbeheerder. “Ze investeren hier echt tijd en geld in je als trainee om ervoor te zorgen dat je jezelf op een goede manier kunt ontwikkelen.” Opvallend waardevol daarbij is volgens hem de bijzondere band die je tijdens de kennismaking met andere Enexis-trainees opbouwt. Lees hier zijn verhaal.


  Relevant werk

  Niek startte 4 oktober 2021 met zijn Management Traineeship nadat hij zijn Master Strategic Management had behaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Ik wist toen nog niet precies wat ik wilde gaan doen, maar wel dat ik graag iets voor de maatschappij wilde betekenen. De enthousiaste verhalen van een medestudent, die al even trainee was bij Enexis, zorgden ervoor dat Niek bij de netbeheerder solliciteerde.
   

  “Je doet er hier als persoon echt toe”
   

  Fijne cultuur

  Niek vertelt dat alles wat hem toen verteld was eigenlijk blijkt te kloppen. “Enexis is een heel laagdrempelige organisatie met een fijne balans tussen werk en privé. Iedereen staat hier klaar om je te helpen. De sfeer is haast familiair. Bovendien krijg je veel verantwoordelijkheid en alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Dat geldt overigens niet alleen voor de trainees, maar voor alle medewerkers. Je doet er hier als persoon echt toe.” Er is tot nu toe eigenlijk maar één ding waar Niek zich op heeft verkeken: de omvang van de organisatie. “Er werken meer dan 5.000 man. Daardoor kan het soms even duren voor je iets voor elkaar krijgt”, zegt hij. Gelukkig met een brede glimlach.
   

  Hechte band trainees

  Met plezier kijkt Niek terug op zijn introductieperiode bij Enexis. “Die duurt drie weken. De eerste week daarvan ga je samen weg. Wat trainees in die week doen, is al jaren een goed bewaard geheim. Dus daar ga ik niets over zeggen”, lacht Niek. “Enexis zorgt er tijdens de introductie in ieder geval voor dat je de organisatie en de branche snel leert kennen. Daarnaast bouw je in die tijd een sterke band op met de andere trainees. Belangrijk, want we weten elkaar nu gemakkelijk te vinden als we een keer willen sparren. We leren hierdoor ook veel van elkaar. En tijdens de trainingen die we samen volgen, schromen we niet meer om bepaalde dingen te zeggen.”
   

  “Ze kijken bij Enexis goed naar wat bij je past”
   

  Opdracht die bij je past

  Op het moment dat we Niek spreken, zit hij in de zesde maand van zijn traineeship. In totaal duurt het twee jaar. “Het eerste jaar krijg je een opdracht. Als je voor een Management Traineeship gaat, is dat vaak projectmatig en is je vaste standplaats doorgaans het hoofdkantoor van Enexis in Den Bosch. Ze kijken bij Enexis goed naar wat bij je past. Ik had geen voorkeur voor een bepaalde afdeling, maar wilde wel graag aan een project werken op het gebied van duurzaamheid. Het is nu aan mij om ervoor te zorgen dat alle grondstoffenpaspoorten die binnenkomen worden opgeslagen in een externe database die we opbouwen samen met andere Nederlandse netbeheerders.”


  De cirkel rond

  Niek vertelt dat hij naast zijn hoofdopdracht ook werkt aan diverse projecten die hij interessant vindt. “Met een andere trainee werk ik nu bovendien aan een deelopdracht. We verzorgen samen de online nieuwsbrief over de traineeships en we organiseren de kennismakingsdag voor de nieuwe lichting trainees, zodat zij ons ook weer goed kunnen leren kennen.”
   

  Uitgebreid trainingsprogramma

  De opdracht voor het tweede jaar van het traineeship formuleer je zelf. “Om dat te kunnen doen bouw je het eerste jaar aan je interne netwerk”, gaat Niek verder. “Ondertussen volg je tijdens je traineeship allerlei trainingen. Niet alleen vaktechnisch, maar ook om je als persoon verder te ontwikkelen. Zo hebben we laatst een communicatietraining gehad, waarin we leerden over verschillende communicatiestijlen en hoe we deze kunnen toepassen in diverse situaties. En dan heb je ook nog vier keer per jaar een intervisiesessie met een coach om terug te kijken op de ontwikkeling die je doormaakte.”

   

  Begeleiding

  En dat is niet de enige begeleiding waarvoor is gezorgd. “Wat betreft je ontwikkeling houdt de manager van het traineeprogramma een oogje in het zeil. Die polst ook regelmatig hoe je in je vel zit. Daarnaast heb je per opdracht een begeleider. En dan is er nog je buddy”, merkt Niek op. “Dat is een trainee van een lichting eerder, met wie je kunt sparren en bijvoorbeeld successen viert. Je kiest die buddy zelf tijdens de kennismaking. Met mijn buddy had ik destijds meteen een klik.”

   

  Perspectief

  Na koud een halfjaar als trainee heeft Niek nog geen idee waar in de organisatie hij uiteindelijk zal landen. Het kan nog alle kanten op. “Wat ik wel weet, is dat ik hier echt op mijn plek zit. Dit is een ontzettend interessante branche met een enorme uitdaging: het realiseren van de energietransitie. Het is mooi om daaraan mijn steentje te kunnen bijdragen. Wat mij betreft het liefst vanuit een lekker snelle en dynamische afdeling binnen Enexis.”

  Lees meer
 • Esmee Coehoorn

  Esmee Coehoorn studeerde HR en is nu Operationeel Management Trainee bij de Enexis-vestiging in Tilburg. Als we haar spreken, zit ze zo’n beetje halverwege haar tweede jaar. “Ik wilde me na mijn studie blijven doorontwikkelen, maar wist nog niet wat de beste plek voor me zou zijn binnen een organisatie. Het traineeship van Enexis geeft je de kans om in verschillende rollen kennis te maken met diverse bedrijfsonderdelen. Dat biedt mij mooi de mogelijkheid om te onderzoeken waar ik energie van krijg, om met de woorden van Enexis te spreken.”

   

  Gouden tip

  Vanuit haar netwerk kreeg Esmee de tip om zich eens te verdiepen in het traineeship van Enexis. “Ik wist op dat moment niet eens wat Enexis deed. Toen ik het opzocht, las ik dat Enexis het energienet beheert in een groot deel van Nederland. Het leggen van kabels en leidingen klonk niet heel spannend, maar in de praktijk is niets minder waar. De projecten waar ik nu aan werk zijn ontzettend uitdagend en – onder andere door de energietransitie – maatschappelijk superrelevant.”
   

  “Ik wilde starten in het hart van het bedrijf: de operatie”
   

  De inhoud van het traineeship

  Enexis heeft Management Traineeships en Operationeel Management Traineeships. Esmee koos voor het laatste. “Ik vind dat je eerst goed moet begrijpen wat een bedrijf doet voor je het kunt helpen. Daarom wilde ik starten in het hart van het bedrijf: de operatie.” Het verschil tussen de twee traineeships verwoordt Esmee helder: “Bij het Managament Traineeship werk je meer sturend op beleidsniveau aan projecten, doorgaans vanuit het hoofdkantoor. Als Operationeel Management Trainee ben je vooral operationeel sturend en werk je bij een Enexis-vestiging. Het eerste jaar van mijn traineeship zette ik, als onderdeel van het managementteam, een onboardingsplan voor schaars technisch personeel op. Het tweede jaar werd ik Teammanager van het team Standaard Aansluitingen. Samen met de andere trainees van mijn lichting buig ik me nu over de vraag hoe Enexis schaars technisch personeel langer kan behouden.”

   

  Trainingsprogramma

  Volgens Esmee ben je als trainee zo’n 80% van je tijd bezig met je werk, de overige 20% besteed je aan training en opleiding. “Het trainingstraject is voor beide traineeships grotendeels hetzelfde. Je volgt de meeste trainingen ook met alle trainees van de hele lichting samen. De ene keer krijg je informatie over Enexis, de branche, trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie, de andere keer zijn de trainingen meer gericht op het ontwikkelen van vaardigheden. Leiderschaps-, intervisie- en communicatietrainingen bijvoorbeeld. Speciaal voor de Operationeel Management Trainees zijn er daarnaast trainingen op het gebied van onder andere lean management, HR- en operationeel leiderschap.”

   

  Buddy

  Luisterend naar Esmees verhaal is er aan begeleiding geen gebrek tijdens het traineeship.

  “De Trainee Manager houdt de stappen die je maakt in de gaten, de manager van de afdeling waar je zit, begeleidt je bij je opdracht en dan kan een mentor nog helpen je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Als je wilt kun je bovendien een-op-eencoaching aanvragen voor het ontwikkelen van andere competenties.” Toch is dat nog niet alles. Elke eerstejaars trainee bij Enexis krijgt namelijk een buddy. Dat is altijd een tweedejaars trainee. “Je buddy is in het begin vooral handig voor een antwoord op allerlei praktische vragen. Maar hij of zij kan je ook helpen om de aansluiting te vinden bij de andere trainees. Ik ben nu zelf buddy van een eerstejaars. We sparren regelmatig met elkaar. Het is grappig om te zien hoe anders we zaken soms aanvliegen. Daar leer ik ook weer van.”

   

   

  “Als ik een medetrainee bel, weet ik dat die opneemt”

   

  Je nooit alleen voelen

  Naast alle begeleiding die Enexis biedt, voelt Esmee zich ook gesteund door de andere trainees van haar lichting. “We zijn met z’n tienen en zitten verspreid over de hele Enexis-organisatie. Enexis stimuleerde vanaf dag één dat we met elkaar een band opbouwden. Door de opzet van het traineeprogramma leer je elkaar al snel goed kennen. Als ik een medetrainee bel, om te sparren of even mij hart te luchten, weet ik dat die opneemt. Daardoor heb je als nieuwkomer nooit het gevoel dat je alleen staat en voelt Enexis ook wat minder groot.”

   

  Eigen team

  Hoewel Esmee het traineeprogramma nog niet heeft afgerond, is ze inmiddels al teamleider van een team met 22 medewerkers. “Er kwam een plek vrij en mijn manager vond het een rol die bij me paste. Mijn team bestaat uit engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders, dataverwerkers en technisch administratief medewerkers. Ik stuur het team aan en zorg ervoor dat zij hun dagelijks werk goed kunnen uitvoeren. Daarnaast leid en begeleid ik verschillende verbeterinitiatieven en implementaties op de vestiging.”

   

   

  “Ik had het wel begrepen als ik me eerst had moeten bewijzen”

   

  Het jonkiegevoel

  Als we Esmee vragen waardoor ze bij Enexis het meest is verrast, vertelt ze: “Ik ben 25, heb geen technische achtergrond en kom een team professionals managen die allemaal een stuk ervarener zijn. Dat vond ik best spannend. Ik had het wel begrepen als ik me eerst flink had moeten bewijzen, maar ik ben met open armen ontvangen en vanaf het begin serieus genomen. Dat waardeer ik enorm. Wat misschien scheelt, is dat ik gelijkheid en respect hoog in het vaandel draag. Ik sta niet boven maar naast mijn teamleden en ben er om het werk voor hen gemakkelijker te maken.” Ze glimlacht en zegt tot besluit: “De mensen uit mijn team maken echt mijn dag.”

   

   

  Lees meer
 • Danique Meulensteen

  Oktober 2020 rondde Danique haar tweejarige traineeship bij Enexis Groep af. Inmiddels is ze projectleider bij INFRA. “Ik heb in Utrecht rechten gestudeerd, een jaar in Cambridge gezeten en een tweejarige onderzoeksmaster in Nijmegen gedaan voor ik hier terechtkwam. Ik miste alleen het contact met mensen in het werk en wilde me als persoon graag breed ontwikkelen. Het managementtraineeship van Enexis was voor mij een mooie kans om met mijn rechtenachtergrond toch de stap naar het bedrijfsleven te kunnen maken.”

   

  Familiair

  Om te kijken of het traineeship echt iets voor haar was, nam Danique deel aan een Inhousedag bij Enexis Groep. “Je werkt op zo’n dag aan verschillende cases die ook tijdens een traineeship voorbij kunnen komen en krijgt informatie over het opleidingsprogramma. En die dag geeft je ook meteen een gevoel bij Enexis als organisatie. Wat mij vooral aansprak was de familiaire sfeer in combinatie met het tweejarige traject dat ze trainees aanbieden.”

   

  Gericht starten

  Toen duidelijk was dat Danique als trainee mocht starten, keek ze samen met de manager van de trainees welk project ze als eerste op zou gaan pakken. “Dat eerste project wordt voor je uitgezocht op basis van je kwaliteiten en de persoonlijke uitdagingen die uit je assessment naar voren kwamen. Het eerste jaar heb ik een inwerktraject voor teammanagers opgezet. Uiteindelijk is dit traject ook breed uitgerold. Vlak daarna begon ik aan mijn tweede opdracht.”

   

  Eigen weg zoeken

  Over haar tweede jaar vertelt Danique: “Als je op driekwart van je eerste jaar zit, ga je kijken wat je gaaf vindt om te doen en wat je nog wilt leren. Van daaruit voer je gesprekken in de organisatie om te komen tot een opdracht die bij je past, geholpen door de manager van de trainees. Bij mijn eerste opdracht had ik veel zelfstandig gewerkt, daarom wilde ik het tweede jaar graag onderdeel uitmaken van een klein team. Ik koos ervoor om een bijdrage te leveren aan de uitrol van het programma Operationele Sturing vanuit een van de vestigingen van Enexis Groep. Operationeel sturen is een manier van werken gericht op het inzichtelijk maken en bespreken van prestaties en samen het werk elke dag een stapje beter doen. Ik heb met twee collega’s een scan gedaan om te kijken wat daarvoor voor de vestiging in Den Bosch de aandachtspunten waren en vervolgens de implementatie gestart.”

   

  “De rollenspelen waren zo leerzaam”

   

  Onverwacht gaaf

  Naast werken aan je opdracht volg je als trainee bij Enexis een uitgebreid opleidingsprogramma. “Wat onverwacht gaaf was om te doen waren de rollenspelen. Bijvoorbeeld om je te trainen in het voeren van moeilijke gesprekken. De acteurs waren fantastisch. Ze hebben meteen door waar jij het lastig vindt worden en daar spelen ze op in. Niet om je te pesten, maar om je de gelegenheid te geven om te oefenen.” Danique vertelt dat de acteurs je ook uitdagen om op bepaalde punten een stap verder te gaan. “Zo zijn ze op mijn verzoek ook eens echt heel boos gaan reageren om te kijken wat er gebeurt. Toegegeven, je moet er even een knop voor omzetten, maar het is zo leerzaam.”

   

  “Wij hadden met acht trainees een heel fijne groep”

   

  Samen groeien

  Het opleidingsprogramma van het traineeship doorloop je bij Enexis Groep samen met de andere trainees die tegelijk met je starten. “Wij hadden met z’n achten echt een heel fijne groep. Het is bijzonder hoe dicht we bij elkaar kwamen te staan in twee jaar tijd. En fantastisch om te zien hoe we met elkaar groeiden binnen de organisatie. Ook door het onderling geven van feedback en tips. We spreken elkaar nu nog regelmatig. Zowel werkinhoudelijk als privé. En we komen ook nog steeds eens in de vier maanden bij elkaar voor een intervisie. Ik vind het heel gaaf dat dit contact altijd is gebleven en ongelofelijk hoeveel je hieruit haalt.”

   

  “Wat ik vooral mooi vind is dat je bij Enexis Groep een maatschappelijke taak hebt”

   

  Vooruitkijken
  Danique vertelt dat het aan het eind van je traineeship aan jou is om een plek binnen de organisatie te gaan zoeken. “Ik ben projectleider bij INFRA geworden en werk nog steeds mee aan de implementatie van het programma Operationele Sturing.” Spijt van de switch naar de energiebranche heeft Danique nooit gehad. “Maar superduurzaam zal ik nooit worden, hoor”, lacht ze. “Wat ik vooral mooi vind, is dat je bij Enexis Groep een maatschappelijke taak hebt en dat ik bijdraag aan het werk van onze mensen in het veld.” Hoe de nabije toekomst er voor haar uit gaat zien weet Danique nog niet. “Eerst nog maar eens wat ervaring opdoen. Wat dat betreft biedt Enexis nog zoveel mogelijkheden. Van hieruit gaan we gewoon verder uitbouwen.”

   

   

  Lees meer
 • Helen van Wijk

  Het idee van een kickstart van haar carrière sprak Helen van Wijk wel aan. Daarom besloot ze te solliciteren naar een van de Management Traineeships bij Enexis Groep. Met succes. Sinds oktober 2020 is ze trainee bij het projectbureau van de afdeling Klant & Markt. “Het belangrijkste vind ik dat ik straks uitkom op een functie waar ik energie van krijg. Nu kan het alleen nog alle kanten op”, vertelt ze enthousiast.

   

  Switch

  Na haar studie Medische Biologie volgde Helen masters in Neuroscience en Science Management Innovation. De stap naar Enexis Groep zou je dus opvallend kunnen noemen. Helen: “Wat voor mij vaststond was dat ik na mijn studie een traineeship wilde doen. Binnen mijn vakgebied óf op duurzaamheidsvlak. Alle ontwikkelingen rondom de energietransitie vind ik namelijk superinteressant. Daarnaast trok de innovatiekant me. Zo kwam ik uiteindelijk bij Enexis terecht.”

   

  Opbouw traineeship

  Helens traineeship duurt in totaal twee jaar. “Ik ga in die tijd werken aan twee projecten van ieder een jaar op twee verschillende afdelingen. Het onderwerp voor mijn eerste project werd me aangereikt en eigenlijk vond ik dat wel prettig. Als je hier net begint heb je namelijk nog geen idee wat Enexis allemaal te bieden heeft. Het onderwerp voor mijn tweede project kies ik wel zelf. Ik kijk nu al naar wat ik interessant vind en op welke afdeling ik graag terecht wil komen. Het is fijn dat Enexis je volkomen vrij laat in het leggen van contacten binnen de organisatie om te achterhalen wat je leuk vindt.”

   

  Jezelf versneld ontwikkelen

  Helen vertelt dat ze vier dagen per week werkt aan haar project en één dag in de week besteedt aan opleidingen en trainingen in het kader van haar traineeship. “Sommige zijn gericht op het beter leren kennen van Enexis, andere hebben een focus op je persoonlijke ontwikkeling. Alles bij elkaar helpt dit me om een snellere start te maken binnen de organisatie. Zit het traineeship erop, dan kan ik hier aan de slag in een functie die bij me past.”

   

  “Je krijgt echt de kans om versneld dingen te leren”

   

  Opstellen onboarding programma

  Voor haar eerste project sloot Helen zich aan bij een omvangrijk programma gericht op het vernieuwen van systemen binnen Klant & Markt. “We kijken momenteel hoe we de samenwerking binnen dit programma kunnen verbeteren. Ik werk hiervoor aan een extra uitgebreid onboarding programma dat moet zorgen voor een goede kickoff bij de start van nieuwe fases van het project. Hiervoor sprak ik al met tal van collega’s, ook met andere projectmanagers uit de organisatie en enkele ervaren externe adviseurs op het gebied van projectmanagement. Je krijgt zo echt de kans om versneld dingen te leren.”

   

  Eerste succes

  Het concept voor het onboarding programma mocht Helen inmiddels intern presenteren. “Dat was spannend, maar er werd heel positief op gereageerd en ik kreeg goede feedback. Vooral dat laatste, daar ben ik blij mee, ik begon immers aan dit traineeship om me verder te kunnen ontwikkelen. Het programma gaat nu ook echt geïmplementeerd worden. Dat is natuurlijk fantastisch, want dat betekent dat ik ook ga ervaren of wat ik uitdacht werkt in de praktijk. Blijken er nog zaken voor verbetering vatbaar, dan ga ik daar zelf mee aan de slag.”

   

  Begeleiding

  Over de begeleiding tijdens haar traineeship is Helen zeer te spreken. “Bij Mart, de manager van het traineeprogramma, kan ik echt met alles terecht. Dat is fijn, want wat er in je privéleven gebeurt heeft immers ook invloed op hoe je je werk doet. Je merkt dat Enexis daar echt oog voor heeft. Daarnaast heb je als trainee een begeleider vanuit het project waaraan je werkt. Dat is vaak de manager van de afdeling. Met diegene bespreek je alle projectgerelateerde zaken.”

   

  Clubje

  Deze twee managers zijn echter niet de enigen bij wie je als trainee terechtkunt volgens Helen. “Je volgt een deel van de trainingen met de andere trainees. We zijn nu met z’n tienen, vijf Management Trainees van verschillende afdelingen en vijf Operationeel Management Trainees van verschillende Enexis Groep-vestigingen. Ieder volgt zijn eigen traject en maakt daardoor andere dingen mee. Maar hierdoor heb je wel van het begin af aan een clubje mensen met wie je ervaringen kunt delen en kunt sparren. Dat doen we dus ook regelmatig.”

   

  “Iedereen staat klaar om je te helpen”

   

  Voeten in de klei

  “Voor ik hier kwam vroeg ik me wel af hoe persoonlijk een grote organisatie als Enexis kon zijn. Nu kan ik zeggen dat het voelt als een warm bad. Iedereen is hier bekend met het traineeship en staat klaar om je te helpen.” Volgens Helen scheelt dat veel, zeker in deze tijd, waarin bij Enexis overwegend vanuit huis wordt gewerkt. “Het neemt niet weg dat ik die gesprekken bij de koffieautomaat wel mis. Ik kijk ernaar uit om over een poosje echt te kunnen ervaren hoe het is om op een groot kantoor te werken, maar ook om een dag mee te kunnen lopen met een monteur. Even lekker met de voeten in de klei. Als ik weet waar de teams in het veld tegenaan lopen kan ik mijn werk alleen maar beter doen.”

   

  Toekomst

  Het traineeship van Helen is op de managementkant van het energievak gericht. “Uiteindelijk kan ik bijvoorbeeld projectmanager, teammanager of adviseur op een bepaald vlak worden. Wat het beste bij mij past moet zich nog uitwijzen. Misschien toch iets aan de innovatiekant? Maar alleen op dat vlak zijn er al zoveel mogelijkheden bij Enexis.” Voorlopig is er voor Helen dus nog meer dan genoeg te ontdekken. “Ik ben er in ieder geval al wel achter dat het een stuk minder vanzelfsprekend is dan het lijkt dat de lampen thuis iedere dag aangaan”, lacht ze. “Als je ziet hoeveel processen daarachter zitten, dat is ongelofelijk.”

   

  Tip

  Twijfel jij nog over een traineeship bij Enexis Groep? Dan heeft Helen een tip: “Probeer het gewoon. Het is leerzaam, ook op persoonlijk vlak. En er is geen betere manier om de energiewereld te verkennen.”

   

   

  Lees meer
 • Laurens Coumou

  Teammanager Laurens was trainee bij Enexis Groep van oktober 2018 tot oktober 2020. Als we hem vragen naar zijn ervaringen, neemt hij ons enthousiast mee terug naar het prille begin: de selectieprocedure. “Enexis deed echt moeite voor het vinden van een goede match. Daardoor was ik er uiteindelijk van overtuigd dat dit wel bij mij zou passen”, vertelt hij. En dat bleek te kloppen.

   

  Goede match

  Hoe kwam je er terecht? “Ik heb psychologie gestudeerd en een master gehaald in bedrijfskunde. Dat zijn nou niet direct studies waarbij het heel duidelijk is wat je gaat doen. Vervolgens ben ik heel breed gaan solliciteren. Voor vijf traineeships kreeg ik uiteindelijk een aanbod. Ik heb lang getwijfeld tussen een plek bij de Rabobank en een bij Enexis Groep. Ik koos voor Enexis omdat het sollicitatietraject zo goed en uitgebreid was. Ze zoeken mensen die echt vol overtuiging het traineeship aangaan. Daarnaast kijken ze wat je kunt en of het bedrijf bij jou past. Ze investeren immers ook in je. Ik had totaal geen kennis van de energiebranche, maar daar ging het niet echt om. Als je de juiste vaardigheden hebt kun je namelijk alles leren.”

   

  “De eerste week was echt uniek”

   

  Geheim

  Laurens werd in 2018 met zeven andere trainees aangenomen. “De eerste week was echt uniek. We gingen met de hele groep naar de Ardennen. Wat daar gebeurt is geheim, maar het was fantastisch. Ik had meteen het idee: dit worden twee bijzondere jaren waarin ik ontzettend veel ga leren.” Hij vervolgt na een korte adempauze: “De overtuiging vanuit Enexis die onder deze aanpak ligt is dat trainees in hun ontwikkeling pas echt de diepte in kunnen als ze een goede band hebben met elkaar. Wij rolden uit die week alsof we elkaar al jaren kenden en dat is zo waardevol geweest.”

   

  “Er zit een wereld achter ons energienet waar je u tegen zegt”

   

  Voeten in de klei

  Na de week in de Ardennen volgde het onderdeel ‘voeten-in-de-klei’. Laurens: “Je gaat naar buiten. Voordat je een nuttige bijdrage kunt leveren aan Enexis moet je immers gezien hebben hoe hun wereld eruitziet. Driekwart van het bedrijf bestaat uit technici die in het veld werken. Met hen loop je mee. Je krijgt daardoor snel een goed beeld van het werk van Enexis en gaat snappen wat deze mensen bezighoudt. En echt, er zit een wereld achter ons energienet waar je u tegen zegt.”

   

  “In twee jaar tijd leer je alles om uit te stromen als project- of teammanager”

   

  Jaar één

  Als er een handtekening is gezet onder het contract wordt in overleg met de trainee een opdracht gezocht voor het eerste jaar. “Enexis kijkt daarvoor naar je ontwikkelpunten en waar je sterk in bent, maar houdt bijvoorbeeld ook rekening met een prettige reisafstand. Door de bank genomen werk je vier dagen per week aan je opdracht. Eén dag in de week volg je opleidingen. Communicatietrainingen, projectmanagementtrainingen, intervisietrainingen, lean trainingen, noem maar op. In twee jaar tijd leer je alles om uit te stromen als project- of teammanager binnen Enexis Groep. Mijn eerste opdracht deed ik bij de vestiging in Roosendaal, op de afdeling INFRA. Het is de grootste tak van het bedrijf. Hieronder vallen de technici. Ik moest hen vooral ondersteunen bij het plannen van hun werkzaamheden. Het werkpakket van Enexis Groep groeit de laatste jaren namelijk enorm door de energietransitie.”

   

  Jaar twee

  Laurens wist al snel wat hij wilde: teammanager worden. “Vanuit Enexis wezen ze me er wel op dat het goed was om eerst nog eens iets totaal anders te proberen. Dan zou ik namelijk meer van de organisatie zien. Ik ben toen bij Klant & Markt terechtgekomen. Ik bekeek daar hoe we een nieuw product konden laten landen binnen de organisatie. Waar ik het eerste jaar echt de diepte in was gegaan, ging ik nu de breedte in. En dan leer je toch weer heel andere dingen. Achteraf ben ik blij dat ik dat heb gedaan.”

   

  Escaperoom

  In het tweede jaar van het traineeship is er ook een groepsopdracht. “Die vond ik ontzettend leuk om te doen. Je bouwt dan met alle trainees aan iets wat een significante bijdrage levert aan de organisatie. Wij gingen op zoek naar een oplossing voor de schaarste aan technisch personeel bij Enexis Groep. We kunnen momenteel namelijk simpelweg niet aan de handjes komen om al het werk dat er ligt uit te voeren. Met de trainees ontwikkelden we een mobiele escaperoom voor op recruitment events, die eruitziet als een transformatorhuisje. Mensen kunnen hierin de spanning van ons werk in het veld ervaren. Hij kan nu door corona nog even niet ingezet worden, maar daarna gaat dat zeker gebeuren.”

   

  “Mensen staan hier echt voor elkaar klaar”

   

  Aandacht voor de mens

  Laurens ervaart Enexis Groep als een organisatie die zich inzet voor goed werkgeverschap. “Enexis voelt als een familie, omdat mensen hier echt voor elkaar klaarstaan. Er is ontzettend veel te doen binnen de organisatie en de lat ligt hoog, maar ze blijven altijd aandacht houden voor de mens. Zo houdt de manager van de trainees ook in de gaten of je jezelf niet voorbijrent. Je wordt afgeremd als je voor de zoveelste week om negen uur ’s avonds nog mailtjes aan het versturen bent.” En dan vult hij zichzelf aan: “Bij Enexis wordt hard gewerkt, maar dat wordt ook gewaardeerd en niet voor lief genomen. Dat vond ik mooi om te ervaren. Dus doe ik dat nu ook binnen mijn eigen team.”

   

  “Het is ook prachtig om precies op de plek te zitten waar de energietransitie het meest knelt”

   

  Zinvol werk

  Na twee jaar ging Laurens doen waar hij voor gekomen was. Hij is nu manager van een team van 22 medewerkers. “Ik geniet er ontzettend van. Alhoewel het raar is om te starten in coronatijd. Ik heb mijn team namelijk nog nooit fysiek bij elkaar gezien. Toch gaat het goed. Ik geef hun veel vrijheid, stuur niet op details, denk vooral met ze mee. Dat wordt gewaardeerd. Het is ook prachtig om precies op de plek te zitten waar de energietransitie het meest knelt. Bedrijven die hun capaciteit willen uitbreiden en corporaties die bijvoorbeeld zonneparken willen laten aansluiten op het net lopen momenteel tegen lange wachttijden aan. Aan het verkorten hiervan kan ik mijn steentje bijdragen. Met mijn team doe ik dus echt iets nuttigs voor Nederland en dat is mooi.”

   

  Lees meer
 • Rik Heidema

  “Het is een ideale kans om in de praktijk te ervaren wat bij je past” “Een traineeship leek mij een ideale start voor mijn carrière. Je kunt dan immers in de praktijk ervaren wat bij je past. Ik solliciteerde hiervoor op een paar plekken, maar een traineeship bij Enexis sprak me het meest aan. Dan zit je namelijk op de plek waar het allemaal gebeurt. En ik kon er ook nog eens aan de slag in de operatie”, start Operationeel Management Trainee Rik Heidema zijn verhaal.

   

  Meteen enthousiast

  Rik volgt sinds oktober 2020 het tweejarige traineeprogramma van Enexis Groep. Als Operationeel Management Trainee sloot hij zich daarvoor aan bij het Team Standaard Aansluitingen in Kolham, vlak bij Groningen. “De zomer ervoor had ik mijn opleiding hbo-bedrijfseconomie en een master in supply chain management afgerond. In het laatste jaar van mijn opleiding volgde ik een specialisatie op het gebied van energie.” Het was dus niet verwonderlijk dat Rik meteen enthousiast was toen hij de traineevacature van Enexis Groep op LinkedIn tegenkwam.

   

  Het ontwikkeltraject

  Over de inhoud van zijn traineeship vertelt Rik: “Als Operationeel Management Trainee plaatst Enexis je in een team bij een vestiging bij jou in de buurt. Het is de bedoeling dat je je in twee jaar tijd ontwikkelt tot teammanager. Dat doe je vooral door veel op te trekken met degene die nu het team aanstuurt, maar ook door het uitvoeren van een opdracht. Naast die opdracht volg je allerlei trainingen. Een deel is vaktechnisch van inhoud, een ander deel is gericht op je persoonlijke ontwikkeling. Trainingen over het omgaan met weerstand, het geven van feedback en het voeren van moeilijke gesprekken bijvoorbeeld.”

   

  “De persoonlijke aandacht die je als trainee krijgt is enorm”

   

  Persoonlijke aandacht

  Wat Rik opvalt is dat Enexis Groep goed zorgt voor zijn medewerkers. “Er is veel aandacht voor het individu. De persoonlijke aandacht die je als trainee krijgt is ook enorm. Om je zo goed mogelijk te helpen bij je ontwikkeling word je op twee vlakken begeleid. Er is centraal iemand die alle trainees aanstuurt en je hebt iemand die je coacht bij het uitvoeren van je opdracht. De Manager Traineeprogramma plant regelmatig een gesprek met me in om een vinger aan de pols te houden, zowel professioneel als persoonlijk. Daardoor is het makkelijk om het aan te kaarten als er een keert iets speelt. En er is altijd alle ruimte voor het vragen van advies. Dat is fijn.”

   

  Netwerk van trainees

  Rik wijst daarnaast op nog een cruciaal onderdeel van een traineeship bij Enexis Groep: het contact met de andere trainees. “Dit jaar zijn het er tien: vijf Management Trainees en vijf Operationeel Management Trainees, zoals ik. Je start allemaal op hetzelfde moment en volgt samen een groot deel van de trainingen. Daardoor leer je elkaar goed kennen. We merkten al snel dat we vaak tegen dezelfde dingen aanlopen en zoeken elkaar nu regelmatig op als we ergens niet uit komen. Daar leer je veel van.” Na een korte adempauze vervolgt Rik: “En omdat we door het land verspreid zitten, heb je overal een ingang als je een vraag hebt. Dat werkt heel fijn.”

   

   

  Het veld in

  In het kader van de opdracht voor zijn traineeship onderzoekt Rik hoe de doorlooptijd van klantaanvragen verkort kan worden. Rik: “De opdracht die je krijgt is breed, omdat de oorzaak van het probleem doorgaans nog niet bekend is. Je scherpt je opdracht zelf aan in de loop van de tijd door de ervaring die je opdoet. Het team waar ik nu deel van uitmaak werkt in het veld. Ik loop regelmatig met ze mee. Dat mag, ondanks de coronamaatregelen, omdat het voor mijn opdracht belangrijk is. Ik kan naar mijn idee ook geen waarde toevoegen aan mijn team als ik geen idee heb van het werk dat ze doen en waar ze tegenaan lopen.”

   

  Veiligheid voorop
  Dat Enexis Groep veiligheid hoog in het vaandel draagt is volgens Rik niet te missen. “In iedere laag van de organisatie komt dat op de eerste plaats. Het hoofddoel van iedere werkdag hier is dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig en gezond thuiskomt. En het gaat er dan niet alleen om dat je veilig werkt, maar ook dat je tijdig aan jezelf denkt. Dat je dus ook op tijd verlof neemt bijvoorbeeld en niet te veel overuren maakt.”

   

  “Ik was verrast door de bevlogenheid van iedereen”

   

  Jonkie

  Waar Rik wel even aan moest wennen was dat de leden van zijn team een stuk ouder en dus ook meer ervaren zijn dan hijzelf. “Ik was vooral verrast door de bevlogenheid van iedereen hier. Al mijn collega’s vinden het echt supertof om over hun werk te vertellen. En ja, er is ook weleens gezegd: ‘Ach, wat leuk, je bent 26, net zo oud is mijn zoon.’ Maar intussen zien ze me allang niet meer als nieuwkomer. Ik maak nu echt deel uit van het team.”

   

  Vuurdoop

  Wat daarbij zeker heeft geholpen was dat Rik al een maand nadat hij bij Enexis Groep in dienst was gekomen zijn vuurdoop kreeg. “Mijn teammanager werd ziek en er zat even niets anders op dan dat ik tijdelijk het roer overnam. Dan voel je de druk, maar ook wel de drang, om er te staan voor je team. Als ik erop terugkijk zou ik nu veel dingen anders gedaan hebben, maar het was heel leerzaam. En het sturen van een team van collega’s die een stuk ouder zijn dan ikzelf viel me achteraf eigenlijk reuze mee.”

   

  “Het traineeship is bedoeld om te ervaren wat bij je past en wat niet”

   

  Eigen plan trekken
  De kans is groot dat Rik voor zijn tweede opdracht overstapt naar een ander team. “Samen met mijn begeleider zoek ik nu naar een opdracht en een plek binnen de organisatie die me aanspreken. Ik wil graag van team wisselen omdat ik het belangrijk vind om mijn blikveld te verbreden. En hé, het traineeship is bedoeld om te ervaren wat bij je past en wat niet. Dat traject, daar zit ik nog middenin. Ik zie voor mezelf wel een plekje in het primaire proces, omdat mijn hart echt ligt bij de operatie. Je zit dan toch op de plek waar het werk wordt uitgevoerd. Daar kun je verschil maken.”

   

  Hét instapmoment

  Door zijn ervaringen bij Enexis Groep is Rik inmiddels al heel anders tegen de energietransitie gaan aankijken. “Ik weet nog dat ik me eerst altijd afvroeg waarom er niet wat meer vaart achter werd gezet. Nu zie ik in wat een immense operatie dit is. Er moet nog een enorme berg werk voor worden verzet en de rol van Enexis als netbeheerder verandert erdoor. Die wordt veel meer faciliterend. Daarom is dit naar mijn idee ook de tijd om in te stromen in de organisatie. Je zit dan toch op de plek waar de energietransitie mogelijk gemaakt wordt. Daardoor is er bij Enexis Groep veel leuk en uitdagend werk te doen. Je doorgroeimogelijkheden zijn ook enorm.”

  Lees meer
Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan