Jordy en Jolanda over hun werk bij Enexis

Als Business Partner Supply Chain moet je vooral een verbinder zijn.

Jolanda Telkamp en Jordy Schrijver zijn allebei Business Partner Supply Chain bij Enexis. Een functie waarin je je focust op het tactisch-strategische deel van supply chain management. “Het is een baan waarin je moet kunnen uitzoomen om te zien of iets binnen het grotere geheel past”, vertelt Jordy. “Als Business Partner Supply Chain moet je vooral een verbinder zijn”, gaat zijn collega Jolanda verder. “Je moet er plezier in hebben om mensen van allerlei disciplines bij elkaar te brengen om te komen tot een oplossing.” Bevlogen vertellen ze samen over de inhoud van hun werk. 

Dynamische werkomgeving

Voordat Jolanda een jaar geleden startte bij Enexis werkte ze in de zuivelbranche. “Ik was niet echt op zoek, maar vond na 10 jaar zuivel een andere branche wel interessant. Ik hou van een dynamische werkomgeving, maar dan wel bij een werkgever die veilig genoeg voelde om mijn vaste contract ervoor op te geven. Enexis voldeed aan al die voorwaarden en is als organisatie volop in ontwikkeling. Daarnaast betekende starten bij Enexis voor mij minder reistijd. Je kunt hier namelijk hybride werken.” 

“De organisatie is groot genoeg om intern te kunnen doorgroeien”

Jordy Schrijver
Business Partner Supply Chain

Vallen voor de diversiteit

Jordy Schrijver koos een halfjaar geleden ook voor Enexis, maar vooral vanwege de inhoud van de functie Business Partner Supply Chain. “Wat mij aanspreekt is dat je met allerlei mensen om de tafel zit om samen stappen te kunnen zetten op het gebied van de supply chain. Bovendien is er bij Enexis in het kader van de energietransitie een hele hoop te doen. Én de organisatie is groot genoeg om intern te kunnen doorgroeien. Zowel in de hoogte als in de breedte zijn er volop mogelijkheden.”

Verbindende schakel

Jordy legt uit dat je als Business Partner Supply Chain een belangrijke verbindende schakel bent. “We zijn als het ware de accountmanagers van het supply chain management richting de Enexis-vestigingen. Onze taak is te zorgen voor een goede afstemming en samenwerking in de materiaalketen. Ook op de lange termijn. Aan ons de taak om over te brengen hoe belangrijk een goede samenwerking tussen de supply chain en de vestigingen daarvoor is. Simpelweg leveren is namelijk niet altijd mogelijk. Voor een betrouwbare materiaalketen hebben de supply chain en de vestigingen elkaar echt nodig.”

Verwachtingen managen

“In de kern houden we ons niet bezig met de operatie. We zorgen op tactisch niveau voor een soepel supply-chainproces”, gaat Jolanda verder. En dan belicht ze nog een belangrijke taak van een Business Partner Supply Chain: “Je moet de verwachtingen van de vestigingen ook kunnen managen. Het is essentieel dat je met ze kunt meedenken en ze af en toe ook gerust kunt stellen. Dat lukt alleen als ze weten dat ze hun verhaal bij je kwijt kunnen en dat je ervoor zorgt dat hier ook iets mee wordt gedaan.”

We zetten supply chain intern echt op de kaart.

Jolanda Telkamp
Business Partner Supply Chain

Hybride werken

Jordy en Jolanda hebben ieder hun eigen vestigingen onder hun hoede. Jordy: “Een vaste standplaats heb je eigenlijk niet. Je werkt veel vanuit de vestigingen of het LOC, maar ook vanuit huis. Uiteindelijk is het doel dat de verdeling zo’n beetje fiftyfifty is: 50% thuis en 50% elders. Verspreid over Nederland zijn we nu met vier Business Partners Supply Chain. Om op de hoogte te blijven van wat er elders in het land speelt, halen we regelmatig bij elkaar het net op. We spreken dan bijvoorbeeld centraal af in onze vergaderlocatie in Arnhem.” Jolanda gaat verder: “We proberen zoveel mogelijk met elkaar op te trekken om zo ook van elkaar te kunnen leren.”

Uitdaging

Als we vragen naar hun grootste uitdaging antwoordt Jolanda: “Binnen nu en vier jaar verdubbelt ons werkpakket en tegelijkertijd wordt de beschikbaarheid van materialen en technisch personeel steeds schaarser. Toch is het aan ons om ervoor te zorgen dat processen goed blijven lopen.” Ondanks die uitdaging vinden beide Business Partners dat ze een prachtjob hebben. “We zetten supply chain intern echt op de kaart en kijken samen hoe we processen kunnen verbeteren om de hele organisatie klaar te stomen voor het verwezenlijken van de energietransitie”, zegt Jolanda. “Daarvoor hebben we contacten op allerlei niveaus binnen de vestigingen en zijn we bij veel zaken betrokken”, vult Jordy haar aan. “Inkoop, opslag, uitslag, forecasting, het komt allemaal voorbij. Als Business Manager Supply Chain mag ik me concentreren op het tactisch-strategische deel van het werk. Dat vind ik prachtig.”

Pionieren en samenwerken

Het is duidelijk: als Business Partner Supply Chain bij Enexis hoef je je geen moment te vervelen. Integendeel. Jolanda lacht: “Je moet het leuk vinden om in zo’n dynamische, groeiende organisatie te werken. Op veel gebieden zijn we hier genoodzaakt zelf het wiel uit te vinden. Je moet dus wel van pionieren houden en buiten de kaders durven denken.” “Maar ook je mannetje staan om zaken veranderd te krijgen”, benadrukt Jordy. Dan pakt Jolanda de draad weer op: “Wat daarbij helpt, is dat de mensen hier het belangrijk vinden om vooruit te komen als organisatie. Bij Enexis is het niet ieder voor zich. We doen het echt samen.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update