Sanneke Vermeulen, projectleider ICT: “Bij Enexis Groep heb ik ervaren dat je het hoogst haalbare alleen samen kunt bereiken”

De goedlachse Sanneke Vermeulen won in het verleden als judoka internationale prijzen, waaronder brons op de Paralympische Spelen in Beijing. Toch besloot ze vijf jaar geleden het roer om te gooien. Bij Enexis Groep ontdekte ze namelijk dat ze een echte teamspeler is.

“Bij Enexis Groep heb ik ervaren dat je het hoogst haalbare alleen samen kunt bereiken”, zegt Sanneke. Na haar masteropleiding Business Communication and Digital Media kwam ze voor een tweejarig management traineeship bij Enexis Groep terecht. Inmiddels is Sanneke daar projectmanager ICT.

Meteen een Hackathon winnen

“Tijdens mijn traineeship heb ik diverse functies kunnen uitproberen en dat was ontzettend gaaf. Zo was ik adviseur bij Interne Communicatie en projectleider binnen Infra Processen. Ik kon hierdoor aan den lijve ervaren wat voor soort functie het beste bij me past. Dit was ook de periode waarin ik kennismaakte met het werk van de afdeling ICT binnen Enexis Groep. Als projectleider ontwikkelde ik samen met mijn team diverse apps, zoals de Edwin-app voor de afdeling Infra, waar ruim 1.500 mensen werken, en een Management Info App. Met de Edwin-app won ik zelfs een Hackathon, een wedstrijd van 48 uur waarin je met een samengesteld team een prototype-applicatie maakt. De applicatie is vervolgens ook daadwerkelijk gemaakt.”

Hoe gaaf is het dan als je als jonkie de kar mag trekken van een project dat er écht toe doet”

Als jonkie de kar trekken

Het eerste project dat Sanneke in de schoot geworpen kreeg als projectmanager was het in goede banen leiden van de migratie van alle SAP-systemen, veertig in totaal. “Een langdurig project. Alles moest van KPN naar de cloud worden verplaatst. Enerzijds omdat dit onze ICT wendbaarder maakt, anderzijds omdat Enexis Groep zo aanzienlijke kosten kon besparen. Inmiddels zijn we toegekomen aan de laatste migraties. Het was een uitdaging, maar daar ben ik dol op. Alles is hier zo’n beetje gelinkt aan SAP, dus hoe gaaf is het dan als je als jonkie de kar mag trekken van een project dat er echt toe doet.”

Er niet alleen voor staan

“Ik heb door het project ontzettend veel mensen leren kennen en zo’n groot netwerk opgebouwd.” Zoals elke uitdaging was het project voor Sanneke ook een sprong in het diepe. “Daarom is het fijn dat iemand die hier al een aantal jaren meedraait van tijd tot tijd met me meekijkt. Niet als leidinggevende, maar als collega. We sparren regelmatig met elkaar. Hij kan daarbij gebruikmaken van mijn frisse blik en ik van zijn ervaring binnen de organisatie. Echt, het barst hier van de mensen die je iets kunnen leren als je leergierig bent. Heb je een vraag, dan staan er binnen de kortste keren verschillende mensen aan je bureau die je verder willen helpen.”

Een sociale organisatie

Belangrijk tijdens het hele migratieproces is natuurlijk dat iedereen goed op de hoogte wordt gehouden, maar wat Sanneke persoonlijk het meeste aanspreekt is de combinatie van resultaatgericht werken en het sociale aspect. “Dat resultaatgerichte zit er wel bij me in vanuit mijn tijd in de topsport. Daar moet alles namelijk wijken voor het resultaat. Nummer twee worden is verliezen. Hier bij Enexis Groep zijn het resultaatgerichte en het sociale aspect veel meer met elkaar in balans. We boeken hier succes op een fatsoenlijke, menselijke manier. Dat vind ik belangrijk. Je wordt hier ook niet afgerekend op fouten. Fouten maken hoort erbij. Belangrijk is wel dat je ervan leert.”

Ik heb hier een heel andere kant van mezelf ontdekt”

ICT elke dag anders

Sanneke vervolgt enthousiast: “Ik heb hier een heel andere kant van mezelf ontdekt, namelijk dat ik heel goed ben in het mensen helpen en het in hun kracht zetten van collega’s. Het is prachtig om mensen mee te nemen in een proces en er zo voor te zorgen dat ze ook op mentaal niveau meebewegen met veranderingen.
Ik ben iemand die resultaten wil bereiken. Met ICT, maar vooral dankzij de mensen erachter. Ik ben dol op de ICT’ers hier. Het zijn echte bouwers. Ze kunnen van niets iets maken. En ICT bij Enexis Groep is elke dag anders. Als er íéts snel gaat op het moment zijn het immers wel de technologische ontwikkelingen in de energiebranche. De verantwoordelijkheid die we als ICT-afdeling hebben binnen de organisatie is dan ook groot.” 

Door agile te werken word je je veel bewuster van de progressie die je maakt”

Met een goed gevoel naar huis

Sanneke vertelt dat binnen het SAP-traject ‘agile’ wordt gewerkt. “We beginnen de dag met een ‘stand-up’. Het hele team doet daaraan mee. Binnen een minuut of tien bespreken we dan: wat we gisteren hebben gedaan, wat we vandaag gaan doen en de hulpvragen die er zijn. Daarna gaan we aan de slag. Het fijne van ‘agile’ werken is dat je door het opdelen van een project in korte sprints samen tot een beter resultaat komt. Bovendien vier je elk succes dat je boekt. Daardoor word je je veel bewuster van de progressie die je maakt. Zo ga je aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis.”

Eerste klas treinreizen

Sannekes werkdag begint ’s ochtends al in de trein. “Ik woon in Roosendaal en ben dus anderhalf uur onderweg op een dag. Daarom is het zo fijn dat je als medewerker van Enexis Groep eerste klas mag reizen. Ik heb daardoor altijd een zitplaats en kan rustig werken achter mijn laptop. Die anderhalf uur dat ik in de trein zit gaat zo ook niet verloren.”

Doorstromen

Ambitieus als ze is zit Sanneke vol plannen voor de toekomst. “Ik zou op termijn wel willen doorstromen naar een functie als teammanager. Om die ambitie waar te maken ben ik nu hard bezig om Enexis Groep te laten zien wat ik allemaal in mijn mars heb”, lacht ze vol zelfkennis.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update