Cloud Engineer Stijn Daniëls over zijn keuze voor Enexis:

''Ik wil vooral de diepte in, steeds meer kunnen op IT-gebied''

Stijn Daniëls maakte twee jaar geleden de overstap van Ketenregisseur naar Cloud Engineer bij Enexis Groep. “Je kunt hier doen wat je wilt, zolang je er maar zelf achteraangaat. Ik ging van een functie waarin alles gesneden koek was naar een plek waar ik nog nagenoeg niets wist. Dat is mooi, want ik wil vooral de diepte in en steeds meer kunnen op IT-gebied.” Als we hem zo horen krijgt hij daarvoor alle ruimte bij Enexis Groep. 

Uitdaging blijft

Stijn maakt deel uit van een team dat verantwoordelijk is voor het goed en veilig laten draaien van het cloudplatform van Enexis. “Je zou ons kunnen zien als de schakel tussen onze cloudproviders AWS en Azure en de interne gebruikers hiervan”, legt hij uit. “We zorgen voor het fundament op IT-gebied. Wat mij aanspreekt is dat ik als Cloud Engineer eigenlijk altijd bezig ben met nieuwe technieken, zo blijf ik leren.” 

“Over twee jaar is alles weer anders, dus de uitdaging blijft”

Stijn Daniëls
Cloud Engineer

Samen verantwoordelijk

“Toen ik binnen dit team begon leek het soms of mijn collega’s een heel andere taal spraken”, herinnert Stijn zich. Toch had hij nooit de neiging om het bijltje erbij neer te gooien. “Wat helpt is dat we binnen het team heel collegiaal samenwerken”, vertelt hij kalm. “Als je een vraag hebt is er altijd iemand die helpt. We voelen ons samen verantwoordelijk, dus we lossen dingen ook samen op. Dat is belangrijk op een afdeling die zo pioniert als die van ons.” 

Nieuwe oplossingen bedenken

Stijn vertelt dat veel projecten die hij met zijn team oppakt vroeger werden uitbesteed aan specialisten. “Vandaag de dag doen we het meeste zelf. Soms is dat simpelweg een kwestie van nieuwe oplossingen bedenken, omdat het gewoon nog niet te krijgen is in de wereld. Zo hebben we afgelopen jaar een systeem opgezet waarmee we de firewalls voor de twee cloudomgevingen van Enexis kunnen managen en zorgden we voor ons eigen Kubernetes cluster, waar tooling zoals AWX op draait voor de verdere automatisering van onze servers.” 

“We voelen ons samen verantwoordelijk, dus we lossen dingen ook samen op”

Ver-van-mijn-bed-show

De grootste uitdaging voor zijn team is volgens Stijn uiteindelijk het meekrijgen van de organisatie. “Je merkt dat waar mijn team mee bezig is een ver-van-mijn-bed-show is voor veel IT-ers bij Enexis.” Hij legt uit dat deze collega’s hierdoor vaak moeilijk kunnen aangeven waar ze precies behoefte aan hebben. “Dat vogelen we dus zelf uit. Elk kwartaal bekijken we wat belangrijk is om mee aan de slag te gaan.” 

Perspectief

Inmiddels werkt Stijn al elf jaar bij Enexis. “Hiervoor werkte ik mee aan de implementatie van SAP bij het Limburgse waterbedrijf. Toen dat zo goed als stond zocht ik een nieuwe uitdaging.” Hij koos uiteindelijk voor een functie bij Enexis, omdat hij dan in zijn woonplaats Weert aan de slag kon. “Maar vooral ook omdat Enexis me meer perspectief bood. Het is immers een grotere organisatie waar IT-matig veel te doen is.”

Inspirerend team

Lachend vertelt Stijn dat van die kortere reistijd uiteindelijk niet veel terecht kwam. “Zonder coronamaatregelen zit ik vrijwel nooit in Weert. Met de Cloud Engineers komen we namelijk vaak samen in Den Bosch en eens in de twee weken schuiven we aan bij een vaste club externe adviseurs in Amsterdam. Die samenwerking vind ik een van de leuke kanten van mijn functie. Zij weten zoveel. Het maakt mijn wereld ook groter dan die van Enexis.”

Blijven verdiepen

Uit Stijns verhaal is snel één conclusie te trekken: hij zit goed bij Enexis Groep. “Ik ben heel tevreden. Ik heb genoeg vrije dagen, een goed salaris, ik mag alles leren, ik kan mijn kinderen ’s ochtends naar school brengen en als ik een keer op tijd thuis moet zijn dan kan dat. Zolang ik mijn werk doe, hoor je hier niemand klagen.” Kijkend naar de toekomst zegt Stijn niet zozeer door te hoeven groeien naar een managementfunctie. “Ik blijf me liever verdiepen. Ik denk overigens ook dat je op dit vakgebied nooit uitgeleerd bent. Over een jaar of twee is alles immers weer anders. Dus die uitdaging blijft er vanzelf”, stelt hij met een grote glimlach.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update