Collega’s door dik en dun

Uitvoerders Kevin Jongenelen en Marco Last zijn collega’s die nauw met elkaar samenwerken en ook privé met elkaar optrekken. “Op Koningsdag lagen wij nog met onze families op het strand.”

De twee maken regelmatig grappen. “Het is vaak lachen, gieren en brullen tussen ons als het werk dit toelaat”, aldus Kevin. Volgens hem en Marco is dat tekenend hoe collega’s op hun afdeling bij Enexis met elkaar omgaan.

Hiërarchie is niet merkbaar op onze afdeling

Hiërarchie is volgens Marco en Kevin niet merkbaar op hun afdeling. Ze vallen onder dezelfde teammanager, die over de schouders meekijkt en van belangrijke punten op de hoogte wordt gehouden. Hij grijpt alleen in als het mis dreigt te gaan. De collegialiteit gaat zelfs zover, dat als de een door bijvoorbeeld tijdgebrek ergens niet aan toe komt, de ander het voor zover mogelijk opvangt.

Collegialiteit

“Ooit moest mijn vrouw naar het ziekenhuis, omdat er complicaties waren bij de zwangerschap”, Marco kijkt ernstig als hij dit vertelt. “Maar ik hoefde maar te bellen of een van mijn collega’s voor mij kon invallen en dat gebeurde ook meteen. Dat is wel fijn. Dat je je dan over je werk geen zorgen hoeft te maken.” Kevin: “En op de school van mijn zoon was corona uitgebroken. Dat was even schakelen, maar toen kon er ook meteen wat geregeld worden.”

Hart voor de zaak

Kevin werkt al meer dan 15 jaar bij Enexis. Marco werkte meer dan 2,5 jaar in Maastricht voor Enexis en zit nu al bijna 5 jaar in Venlo. Ze werken beiden voor de afdeling Engineering en Aanleg (E&A) en hebben hart voor de zaak. “Het werk is erg divers. Er zijn veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en groei. De secundaire voorwaarden zijn aantrekkelijk en je zit toch bij een bedrijf dat weinig met recessie te maken heeft, waardoor je baan zekerder is,” aldus Marco.

Vrijheid, diversiteit en werkdruk

Beiden zijn ze tussentijds ook buiten Enexis werkzaam geweest. Ze hebben dus geproefd hoe het is elders te werken. “Ons bevalt de vrijheid, de diversiteit in onze functie en ook de werkdruk is anders dan bij bijvoorbeeld een aannemer. Binnen ons bedrijf staat veiligheid hoog in het vaandel. En dat mag wat kosten. Wat ervoor zorgt, dat we voor kwaliteit gaan in plaats van voor kwantiteit. Iets wat bij elektra en gas in mijn optiek van groot belang is”, vertelt Marco.

Eigen verantwoordelijkheid

Maar daar staat wel tegenover dat er veel van je eigen verantwoordelijkheid wordt verwacht. “Onze stress level ligt anders, het gevoel van vrijheid wat we op bepaalde punten hebben alsmede de verantwoordelijkheden die daar bij horen”, aldus Kevin. “Maar we moeten wel op de juiste momenten op onze strepen staan.”

Communicatie

Want in hun werk is communicatie met klanten, monteurs en aannemers heel belangrijk. Kevin is aanspreekpunt voor onder andere gemeentes. Marco is dat binnen het bedrijf onder andere voor de monteurs voor Kort Cyclisch Werk (KCW). Beiden hebben veel te maken met aannemers, bouwaannemers en klanten. Waarover ze wel een paar staaltjes kunnen vertellen.

“Er zijn regels voor het aanleggen van bouwkasten”, zo geeft Marco aan. “Dan moet je denken aan goede aarding. Is de meterkast wel verankerd. En als dat niet zo is, dan weigeren wij om aan te sluiten. Want het is de verplichting van klant [de aanvrager van de aansluiting, red.] om dat in goede orde te maken, zodat de aannemer zonder problemen een veilige aansluiting kan realiseren.”

Het verschil tussen laag- en middenspanningskabel (LS en MS kabel)

Kevin maakt wel eens mee, dat grondwerkers van aannemers niet op de hoogte zijn hoe ze de juiste kabels moeten onderscheiden of zelfs dat zij niet weten welke kabels en leidingen zich in het kopgat bevinden. “Het is wel van belang het verschil te weten.” Marco: “Want in oude situaties buiten kan het wel eens voorkomen dat de LS en MS kabels identiek uitzien of zelfs dat er geen duidelijk verschil te zien is tussen gas- en waterleiding. Zo op het oog is het dan moeilijk onderscheid te maken. Maar met de juiste apparatuur en expertise kan dat wel. Daar komen wij dan bij aan te pas.”

Waar bevindt zich de meterkast?

Een andere anekdote laat nog eens zien waar de uitvoerders allemaal tegenaan lopen. “Ik kwam een keer bij iemand thuis. Op de gang was geen meterkast te bekennen. De bewoner haalde een schilderijtje weg en daarachter zat het display van de meter. Al het andere zat weggestopt achter de muur! De stoppenkast, de leidingen, alles”, Kevin schudt zijn hoofd als hij eraan terugdenkt. “Na mijn uitleg dat dat niet kon en het gevaarlijk was, zei die man, dat de muur net gestuukt was. Hij was verontwaardigd dat de muur toch echt weg moest.”

Nog een voorbeeld van Marco: “Of die keer dat een van mijn KCW monteurs in een pand controleerde of de gasaansluiting goed was afgesloten. Hij constateerde, dat er voor de gasleiding een plaat was bevestigd. Vlak ervoor stond een gaskachel. Vervolgens moest ik de klant overtuigen van deze onveilige situatie en dat de aansluiting beter verwijderd kon worden. Mocht er onverhoopt een lekkage komen in de afgesloten aansluiting - die nu niet te controleren is - dan zijn de gevolgen niet te overzien.”

Gevaar

Ze merken dat er vaak weinig besef van gevaar is bij klanten en zien soms dat hele meterkasten eigenhandig aangepast of verplaatst worden. “Wij zijn veel bezig met het overtuigen van klanten waarom bepaalde zaken niet kunnen in verband met de veiligheid voor installatie en klant.”

De werkweek

Elke dag is dus anders in een werkweek van de uitvoerders. Vaak gaat het ook om ad hoc werkzaamheden. Ook komen ze nogal eens in vreemde situaties terecht. “Dan ben je ergens opeens omringd door halfnaakte vrouwen”, vertelt Kevin. “Collega’s grappen dan dat ik gewoon wegloop om gereedschap uit de auto te halen. Dan zeg ik, dat ik moet denken aan mijn eigen reputatie en aan die van ons bedrijf. Want ik kom daar uit naam van Enexis.”

Dat besef maakt van Marco en Kevin echte Enexis-mannen.

Wil jij net als Marco en Kevin ook als Uitvoerders bij Enexis werken?

Kijk dan snel verder op onze website of neem contact op met een van onze Recruiters!

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update