“De ene keer vervang je een verdeelkast in de straat, de andere keer een compleet station”

Robert Mos volgde de Enexis Vakschool en werkt nu als monteur in Winschoten

Robert Mos startte drie jaar geleden aan de Enexis Vakschool in Hoogeveen en werkt nu als monteur bij het team Onderhoud & Storingen in Winschoten. Dat bevalt hem goed en hij steekt niet onder stoelen of banken waarom. “Je hebt bij Enexis veel vrijheid. Je werkt niet onder druk. Je krijgt een eigen bus met materieel, een laptop, een mobiele telefoon en een tablet. En boven op je loon hebben ze allerlei potjes waardoor je goed verdient. Bovendien doe je werk dat je haast nergens anders kunt doen.”

Minder hoofd, meer handen

Na de havo wilde Robert eigenlijk starten aan een opleiding installatietechniek op het Drenthe College in Assen. “Ik was namelijk altijd al praktisch ingesteld, techniek sprak me aan en ik merkte door bijbaantjes dat ik hield van buiten werken. Mijn schoonvader zei toen: ‘Waarom solliciteer je niet bij de Enexis Vakschool?’ Hij werkt zelf bij Enexis. Hij was er ooit monteur en werd van daaruit teammanager en uiteindelijk technisch specialist.” Het besluit was voor Robert vervolgens snel genomen.

“Je wordt hier goed begeleid door leraren die zelf uit het vak komen”

Robert Mos
Monteur

Weekschema

September 2018 begon Robert als leerling-monteur bij de Enexis Vakschool. “We begonnen met een turboboost van twee maanden, waarin we op school alle basis- en veiligheidstrainingen kregen. Daarna had ik elke week een dag theorie en een dag praktijkles op school. De andere dagen gingen we het veld in. Die eerste jaren waren voor mij super. Je wordt hier goed begeleid door leraren die zelf uit het vak komen of het werk nog steeds doen. Daardoor kun je ook echt met ze de diepte in. En tijdens de lessen hing er altijd een gezellige sfeer.”

Leren door te doen

“Vanaf het moment dat ik het veld in ging, had ik anderhalf jaar een vaste begeleider. Hij leerde me de verschillende kanten van het vak en stuurde me meteen de sleuf in. Bij spanningsloos werk liet hij me vaak eerst zelf kijken hoe ik het zou aanpakken. Vervolgens gaf hij het dan aan als er dingen waren die ik beter anders kon doen. Ik houd wel van die aanpak. Door iets te doen leer je namelijk het snelst. Omdat werken onder spanning risicovoller is, deed hij dat wel altijd eerst voor. Vervolgens mocht ik het dan zelf proberen.”

Zelfstandig aan de slag

Inmiddels werkt Robert al een jaar steeds zelfstandiger. “Op afzienbare termijn ga ik grotendeels zelfstandig storingsdienst draaien. Dat stelden ze vorig jaar al voor, maar toen vond ik het zelf nog te vroeg. Ik had toen pas een jaar meegedraaid in de storingsdienst en wilde graag eerst nog wat meters maken. Ik maak nu onderdeel uit van het team Onderhoud & Storingen in Winschoten. Dat bestaat uit zo’n achttien jongens. We verzorgen al het onderhoud in dit gebied en springen bij storingen bij als het nodig is. Het is een leuke club. Recht voor zijn raap, met beide benen op de grond, lekker ongedwongen en er wordt veel gelachen.”

“Het fijne van werken bij Enexis is ook dat er geen ongezonde druk op staat”

Robert Mos
Monteur

Iedere dag anders

Het werk is heel afwisselend volgens Robert. “De ene keer vervang je een verdeelkast in de straat en de andere keer een compleet station. Maar je meet ook stroomstoringen, je lost storingen in de openbare verlichting op en soms stofzuig je ook gewoon een station. Daarnaast heb je één keer in de vijf à zes weken storingsdienst. Dan ben je 24 uur per dag oproepbaar. Iedere dag is het eigenlijk weer anders. Het fijne van werken bij Enexis is ook dat er geen ongezonde druk op staat. Het hoeft niet snel, het moet vooral goed. Maar bij een storing in het elektriciteitsnet is het natuurlijk wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat onze klanten zo snel mogelijk weer stroom hebben.”

Middenspanning favoriet

Robert vertelt dat hij zelf het liefst in de middenspanning werkt. “Ons werkpakket is opgedeeld in laag- en middenspanning. Laagspanning gaat tot 1.000 volt wisselspanning, middenspanning tot 25.000 volt. Bij de middenspanning is het vooral belangrijk dat je schoon en netjes werkt. Dat ligt mij wel. Daarom vind ik het fijn dat Enexis me een jaar geleden vroeg om onderhoud te gaan doen in de middenspanning. Schakelaars uit elkaar halen, schoonmaken en weer in elkaar zetten, daar heb ik lol in.”

“Als ik mijn niveau 4 gehaald heb, kan ik uitvoerder worden of technicus”

Groeiplannen

Van het pad dat Robert bij Enexis Groep wil afleggen heeft hij inmiddels wel een idee. “Enexis staat er altijd voor open als je jezelf wilt blijven ontwikkelen, maar als je monteur wilt blijven kan dat trouwens ook. Ik heb net mijn niveau 3 gehaald en in september begin ik met niveau 4. Als ik dat gehaald heb, kan ik uitvoerder worden of technicus. Je kunt dan qua werkzaamheden net weer wat meer doen. Als het aan mij ligt, specialiseer ik me vervolgens in het onderhoud. Dat is negen van de tien keer middenspanningswerk.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update