“Een belangrijke uitdaging binnen Enexis Groep is momenteel zorgen voor een goede samenwerking binnen de hele energieketen”

Margriet Visscher is als Strategisch Inkoper Aannemerij bij Enexis verantwoordelijk voor het afsluiten van meerjarige raamovereenkomsten met aannemers. “Het geld dat ik uitgeef komt uit Nederlands portemonnee. Dus is het mijn verantwoordelijkheid om zo doelmatig mogelijk in te kopen. Zeker nu, met alle ontwikkelingen rondom de energietransitie”, vertelt ze, meteen een belangrijke uitdaging van haar functie tackelend.

Enexis Netbeheer

“Bij Enexis ben ik werkzaam binnen de unit Netbeheer. Deze unit is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het energienetwerk. Mijn inkoopwerkzaamheden zijn gericht op de ondergrondse infrastructuur. Voor het aanleggen, saneren en verwijderen van kabels en leidingen werken we veelal samen met gecontracteerde aannemers. Met deze partijen maakten we afspraken over kwaliteits- en veiligheidseisen die we stellen aan het werk, compleet met bijbehorende prijsafspraken. Bij Europese aanbestedingen nodigen we partijen uit en leggen we uiteindelijk afspraken vast zodat we voor langere tijd soepel met elkaar kunnen samenwerken.”

Band met vestigingen

Margriet werkt nauw samen met de Enexis-vestigingen in het noorden van het land. “Met engineers, vestigingsleiders, projectleiders, contractmanagers en met medewerkers van Asset Management. Dat zijn mijn collega’s die kijken naar ons portfolio voor de toekomst. Je bouwt met de vestigingen echt een band op en dat is fijn, want vanuit die samenwerking is het gemakkelijker om het optimum te vinden.”

Uitdagingen

De energietransitie is in volle gang en dat zorgt volgens Margriet voor veel dynamiek bij Enexis. “We zien een toename van aansluitingingsaanvragen voor duurzaamheidsprojecten zoals wind- en zonneparken. Het is vooral de kunst om vroegtijdig inzicht te krijgen in nieuwe aanvragen en er dan zo snel mogelijk over communiceren met onze aannemers, zodat zij kunnen inspelen op de pieken en dalen in het werk die dat met zich meebrengt. Dit is een van de grootste uitdagingen momenteel. Daarvoor is goede samenwerking binnen de hele energieketen essentieel. Een goed contract tussen Enexis en aannemers maakt dat gemakkelijker.”

Je moet je vooral niet de kaas van het brood laten eten

Margriet Visscher
Strategisch Inkoper Aannemerij

Kritisch zijn

Vertellend over haar functie onderstreept Margriet een aantal zaken. “Het is belangrijk dat je binnen je organisatie kritisch durft te zijn. Tegelijktijdig moet je je ook niet de kaas niet van het brood laten eten door aannemers. Zo werken mijn collega’s het liefst samen met een partij waar ze goede ervaringen mee hebben, maar ik wil juist tegen objectieve criteria het werk optimaal kunnen wegzetten om verzekerd te zijn van de beste prijs-kwaliteitverhouding en naleving van de inkoopspelregels. In de praktijk maak ik ook mee dat aannemers recht denken te hebben op vergoeding van meerwerk, terwijl dit niet zo blijkt te zijn wanneer je de feiten op een rijtje zet.”

Warm bad

Margriet is van huis uit bedrijfskundige en werkte hiervoor bij de Gasunie. “Ik kom dus wel uit een vergelijkbare branche. Naast een NEVI-opleiding, leerde ik het inkoopvak vooral in de praktijk. De overstap naar Enexis anderhalf jaar geleden voelde echt als een warm bad, terwijl ik toch uit een organisatie kwam waar ik het erg naar mijn zin had. Ik ben met open armen ontvangen en werd de eerste tijd echt aan de hand genomen om Enexis te leren kennen. Iedereen is hier altijd bereid om je te helpen, dingen uit te leggen of je iets te laten zien.”

Je hebt hier altijd iemand om mee te sparren

Kennis delen

Ze vindt het ook fijn dat ze haar tijd zelf mag indelen en dat ze samenwerkt met collega’s met de nodige kennis. “Je hebt hier altijd iemand om mee te sparren”, zegt ze. “Enexis stimuleert medewerkers ook om van elkaar te leren. Eens in het kwartaal hebben we bijvoorbeeld een Sourcing Experience, een bijeenkomst met inkoopcollega’s uit alle hoeken van de organisatie gericht op het delen van kennis. Je steekt er opvallend veel van op. Het gaat dan niet zozeer om wat je inkoopt, maar om hoe je dit doet.”

Tips voor sollicitanten

Lijkt een baan als Strategisch Inkoper bij Enexis je ook wel wat? Dan heeft Margriet nog handige inside-information. “Enexis weegt bij het zoeken naar nieuwe inkopers twee zaken tegen elkaar af. Ten eerste: heb je ervaring of affiniteit met inkopen volgens de Europese aanbestedingswetgeving? En ten tweede: heb je ervaring in de energiebranche? Heb je het allebei, dan is dat natuurlijk ideaal, maar ook als het een van de twee is, zijn we al heel blij. Wat vooral telt, zijn je competenties en dat jezelf wel ziet werken in de energiebranche.” Waar je vandaan komt, maakt volgens Margriet niet zoveel uit. “We zijn bij Enexis zo gewend aan online werken. Je standplaats is eigenlijk thuis.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update