Een dag uit het leven van een Leerling Elektromonteur bij Enexis Netbeheer

Als Elektromonteur bij Enexis Netbeheer zit je niet om werk verlegen. Door enorme drukte door o.a. het aanleggen van windparken en zonneweides, wordt er flink gesleuteld aan ons energienetwerk.

Onze elektromonteurs zorgen ervoor dat het netwerk toekomstbestendig is en blijft. Wij leiden onze elektromonteurs op in samenwerking met het Deltion College en het KW1 College. De tweejarige mbo-3 opleiding in laag- en middenspanning zorgt ervoor dat wij genoeg mankracht hebben voor deze belangrijke, toekomstgerichte klussen. Onderdeel zijn van dit mooie doel? Klik hier voor meer informatie over het opleidingsplattegrond. 

Om een inkijkje te geven in hoe Enexis Netbeheer Leerling Elektromonteur opleidt ben ik (Leroy Meurs, Recruiter) een dag op pad gegaan met Henk van de Wiel, Uitvoerder Team Opleidingen in Vestiging Brabant Zuidoost. “Als Elektromonteur start je je dag vaak vanuit huis. Via je IPad of telefoon heb je te horen gekregen waar je naar toe moet” vertelt Henk terwijl we onderweg zijn naar de eerst klus van vandaag.

Wil je meer weten over werken als Monteur bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: https://www.werkenbijenexis.nl/monteur

Een verzwaring van een huisaansluiting naar een 3-fasenaansluiting. De bewoner van het huis wil graag zonnepanelen laten aansluiten en hiervoor dient de huisaansluiting verzwaard te worden. Als we rond 08.15 uur zijn aangekomen op het adres, zijn de Uitvoerder, Praktijkbegeleider (ervaren Elektromonteur) en drie leerling Elektromonteurs al druk bezig met de werkzaamheden. De aftakkabel en de hoofdkabel voor elektriciteit moeten vrij gegraven worden zodat de verzwaring kan worden uitgevoerd. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van ervaren monteurs en, het aller-belangrijkst, altijd volgens strenge veiligheidsvoorschriften. Ze werken namelijk wel aan een kabel met een netspanning van 230 volt! Erg uitdagend, maar ook risicovol als de juiste procedures niet worden gevolgd.

Onderweg naar de volgende klus stel ik Henk de vraag hoe ze voor een goede leeromgeving zorgen bij Team Opleidingen. “Het teambelang is erg belangrijk, we zeggen hier wel eens, één rotte appel in je fruitschaal en de hele fruitschaal is rot. Hiermee wil ik zeggen dat iedereen een onderdeel van het team moet zijn en elkaar moet respecteren, anders creëer je een sfeer waarin leerlingen zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierbij proberen de praktijkbegeleiders en uitvoerders een positief voorbeeld te zijn en een vraagbaak voor problemen, zowel privé als op het werk.

Aangekomen op het volgende adres zijn twee leerling Elektromonteurs en een praktijkbegeleider bezig met een verzwaring na een storing. Er moet een nieuwe aansluiting gemaakt worden op de hoofdkabel, hiervoor dient ook de hoofdkabel vrij gegraven te worden. Daarnaast moet de meterkast verplaatst en vernieuwd worden, dit wordt ook uitgevoerd door een Leerling Elektromonteur.

 

“We proberen de leerlingen klussen en opdrachten te geven die gelijk lopen met het opleidingsplattegrond van de vakschool.
Zo kunnen ze de theorie ook meteen toepasbaar maken in de praktijk” geeft Henk aan.
“Beide klussen waar we vandaag zijn geweest, zijn montage klussen om de leerlingen ervaring op te laten doen.
Als ze de opleiding afgerond hebben zullen ze meer ingezet worden op storingen en onderhoud aan het energienetwerk, dit vergt echter eerst meer kennis en kunde”.

Richting het einde van de dag rijden we naar een nieuwbouwwijk, Henk heeft als Uitvoerder de vraag gekregen of  hij een transformator in bedrijf wil nemen. Dit wil zeggen dat er spanning op het net gezet wordt. De transformator vormt de spanning om van midden- tot laagspanning zodat het de huizen in kan gaan. “Schakelen in de middenspanning mag je als Monteur niet, vandaar dat een Uitvoerder voor deze klus gevraagd wordt”.

Wil je meer weten over de vacature Leerling Elektromonteur bij Enexis Netbheer?

Klik dan hier voor een overzicht van de vacatures of wil je meer weten over werken als Technicus bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: https://www.werkenbijenexis.nl/monteur

Lees ook de volgende update

  • Update

    De kracht van Open Data

    Als organisatie staan wij midden in de energietransitie. Eén van de middelen waarmee we de energietransitie ondersteunen is het publiceren van Open Data zodat bijvoorbeeld andere partijen zoals hogescholen en universiteiten onze data kunnen gebruiken voor onderzoek rondom de energietransitie.

    Lees update