Enexis Groep Trainees breken afdelingsmuren af met E-Switch

Voor een probleem kan de oplossing soms heel simpel zijn. Die redenering brachten de trainees van Enexis Groep in de praktijk bij het uitrollen van hun groepsproject genaamd E-Switch. Want, wat doe je als de samenwerking tussen afdelingen verbeterd kan worden? Simpel. Dan zet je die mensen bij elkaar en laat je ze elkaars werk doen. Het levert veel enthousiasme op binnen Enexis Groep.

Ieder jaar worden de tweedejaars trainees uitgedaagd om een project uit te voeren dat een bedrijfsbrede impact heeft. Zo waren er eerder initiatieven om de beoordelingsmethodiek van medewerkers op de schop te gooien en was het project ‘Blokfit’ een groot succes voor het verhogen van de vitaliteit van medewerkers door hen meer water te laten drinken en meer te laten bewegen.

Ketensturing

De keuze voor het thema samenwerking was snel gemaakt. Uit het jaarlijkse medewerkersonderzoek blijkt al langer dat de samenwerking binnen de eigen afdeling prima gaat. Samenwerken met collega’s die op een andere afdeling werken maar wél in hetzelfde proces zitten kan soms nog een uitdaging zijn.

De trainees liepen daar in hun eigen projecten ook tegenaan; initiatieven die dubbel liepen omdat men niet wist van elkaar waar ze mee bezig waren en onbegrip over het handelen van collega’s. Die ketensamenwerking werd het probleem dat aangepakt moest worden.

E-Switch

Na gesprekken met talloze mensen uit het bedrijf ontstond E-Switch. Het concept is eenvoudig. Enexis-collega’s melden zich aan met een concrete leervraag over een bepaald onderdeel van de keten. De deelnemer wordt, door de trainees, op basis van de input gekoppeld aan een collega in de keten. Waarbij zij vervolgens twee dagen met elkaar optrekken om beide kanten van de keten te leren kennen. 

Een voorbeeld: een medewerker van de afdeling klantenservice voert net als een uitvoerder van de afdeling INFRA gesprekken met de klant en loopt er tegenaan dat er afspraken worden gemaakt door de uitvoerder met de klant die hij of zij niet kent. Deze twee mensen worden twee dagen bij elkaar gezet om begrip te creëren voor de dingen die zij doen, én om te kijken hoe het beter kan.

Cultuur

Binnen de organisatie wordt positief gereageerd op het project. De eerste uitwisselingen vinden nu plaats en er is veel geloof in de individuele aanpak van het project waarbij collega’s zelf komen met verbeteringen in hun dagelijks werk. Het denken in afdelingen en niet in ketens zit ingebakken in onze cultuur en het is een grote uitdaging om op te lossen.

Toch pakken de trainees deze uitdaging met beide handen aan. Op een eigengereide manier, met het maken van vlogs en pitchen bij vele MT’s, worden Enexianen uitgedaagd om mee te doen. Zo wordt op individueel niveau de samenwerking verbeterd, met hopelijk zichtbaar resultaat in het volgende medewerkersonderzoek.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update