Esmee Coehoorn over haar Traineeship

Operationeel Management Traineeship

Esmee Coehoorn studeerde HR en is nu Operationeel Management Trainee bij de Enexis-vestiging in Tilburg. Als we haar spreken, zit ze zo’n beetje halverwege haar tweede jaar. “Ik wilde me na mijn studie blijven doorontwikkelen, maar wist nog niet wat de beste plek voor me zou zijn binnen een organisatie. Het traineeship van Enexis geeft je de kans om in verschillende rollen kennis te maken met diverse bedrijfsonderdelen. Dat biedt mij mooi de mogelijkheid om te onderzoeken waar ik energie van krijg, om met de woorden van Enexis te spreken.”

Gouden tip

Vanuit haar netwerk kreeg Esmee de tip om zich eens te verdiepen in het traineeship van Enexis. “Ik wist op dat moment niet eens wat Enexis deed. Toen ik het opzocht, las ik dat Enexis het energienet beheert in een groot deel van Nederland. Het leggen van kabels en leidingen klonk niet heel spannend, maar in de praktijk is niets minder waar. De projecten waar ik nu aan werk zijn ontzettend uitdagend en – onder andere door de energietransitie – maatschappelijk superrelevant.”

Ik wilde starten in het hart van het bedrijf: de operatie

Esmee Coehoorn
Operationeel Management Trainee

De inhoud van het traineeship

Enexis heeft Management Traineeships en Operationeel Management Traineeships. Esmee koos voor het laatste. “Ik vind dat je eerst goed moet begrijpen wat een bedrijf doet voor je het kunt helpen. Daarom wilde ik starten in het hart van het bedrijf: de operatie.” Het verschil tussen de twee traineeships verwoordt Esmee helder: “Bij het Managament Traineeship werk je meer sturend op beleidsniveau aan projecten, doorgaans vanuit het hoofdkantoor. Als Operationeel Management Trainee ben je vooral operationeel sturend en werk je bij een Enexis-vestiging. Het eerste jaar van mijn traineeship zette ik, als onderdeel van het managementteam, een onboardingsplan voor schaars technisch personeel op. Het tweede jaar werd ik Teammanager van het team Standaard Aansluitingen. Samen met de andere trainees van mijn lichting buig ik me nu over de vraag hoe Enexis schaars technisch personeel langer kan behouden.”

Trainingsprogramma

Volgens Esmee ben je als trainee zo’n 80% van je tijd bezig met je werk, de overige 20% besteed je aan training en opleiding. “Het trainingstraject is voor beide traineeships grotendeels hetzelfde. Je volgt de meeste trainingen ook met alle trainees van de hele lichting samen. De ene keer krijg je informatie over Enexis, de branche, trends en ontwikkelingen binnen de energietransitie, de andere keer zijn de trainingen meer gericht op het ontwikkelen van vaardigheden. Leiderschaps-, intervisie- en communicatietrainingen bijvoorbeeld. Speciaal voor de Operationeel Management Trainees zijn er daarnaast trainingen op het gebied van onder andere lean management, HR- en operationeel leiderschap.”

Buddy

“De Trainee Manager houdt de stappen die je maakt in de gaten, de manager van de afdeling waar je zit, begeleidt je bij je opdracht en dan kan een mentor nog helpen je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Als je wilt kun je bovendien een-op-eencoaching aanvragen voor het ontwikkelen van andere competenties.” Toch is dat nog niet alles. Elke eerstejaars trainee bij Enexis krijgt namelijk een buddy. Dat is altijd een tweedejaars trainee. “Je buddy is in het begin vooral handig voor een antwoord op allerlei praktische vragen. Maar hij of zij kan je ook helpen om de aansluiting te vinden bij de andere trainees. Ik ben nu zelf buddy van een eerstejaars. We sparren regelmatig met elkaar. Het is grappig om te zien hoe anders we zaken soms aanvliegen. Daar leer ik ook weer van.”

Als ik een medetrainee bel, weet ik dat die opneemt”

Je nooit alleen voelen

Naast alle begeleiding die Enexis biedt, voelt Esmee zich ook gesteund door de andere trainees van haar lichting. “We zijn met z’n tienen en zitten verspreid over de hele Enexis-organisatie. Enexis stimuleerde vanaf dag één dat we met elkaar een band opbouwden. Door de opzet van het traineeprogramma leer je elkaar al snel goed kennen. Als ik een medetrainee bel, om te sparren of even mij hart te luchten, weet ik dat die opneemt. Daardoor heb je als nieuwkomer nooit het gevoel dat je alleen staat en voelt Enexis ook wat minder groot.”

Ik had het wel begrepen als ik me eerst had moeten bewijzen

Esmee Coehoorn
Operationeel Management Trainee

Eigen team

Hoewel Esmee het traineeprogramma nog niet heeft afgerond, is ze inmiddels al teamleider van een team met 22 medewerkers. “Er kwam een plek vrij en mijn manager vond het een rol die bij me paste. Mijn team bestaat uit engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders, dataverwerkers en technisch administratief medewerkers. Ik stuur het team aan en zorg ervoor dat zij hun dagelijks werk goed kunnen uitvoeren. Daarnaast leid en begeleid ik verschillende verbeterinitiatieven en implementaties op de vestiging.”

Het jonkiegevoel

Als we Esmee vragen waardoor ze bij Enexis het meest is verrast, vertelt ze: “Ik ben 25, heb geen technische achtergrond en kom een team professionals managen die allemaal een stuk ervarener zijn. Dat vond ik best spannend. Ik had het wel begrepen als ik me eerst flink had moeten bewijzen, maar ik ben met open armen ontvangen en vanaf het begin serieus genomen. Dat waardeer ik enorm. Wat misschien scheelt, is dat ik gelijkheid en respect hoog in het vaandel draag. Ik sta niet boven maar naast mijn teamleden en ben er om het werk voor hen gemakkelijker te maken.” Ze glimlacht en zegt tot besluit: “De mensen uit mijn team maken echt mijn dag.”

Lees ook de volgende update