Flat Moerwijkzicht volledig gasloos

In 2017 heeft Enexis Groep zich gecommitteerd aan een grote uitdaging met de ondertekening van de Green Deal ‘Aardgasloze wijken’, namelijk het dichtdraaien van de gaskraan. Dat dit niet zomaar kan, is duidelijk. Toch zijn in Breda de eerste stappen gezet. De flat Moerwijkzicht is vanaf nu volledig gasloos!

Bij het onderhoudsplan van deze flat was Enexis Netbeheer nauw betrokken. De flat, met 241 appartementen, was al wel aangesloten op stadsverwarming, maar de bewoners kookten nog op gas. Aanvankelijk was de wooncorporatie AlleeWonen van plan de flat af te sluiten van het warmtenet en de woningen te voorzien van een eigen cv-ketel, waardoor Enexis Netbeheer de leidingen in de flat zou moeten vernieuwen. Een investering die zich waarschijnlijk niet terugverdient, omdat in de Energieagenda van ons kabinet is vastgelegd dat het gebruik van aardgas in woningen uiterlijk in 2050 moet stoppen. Daarom is er samen met de wooncorporatie gekozen voor een alternatief. De werkzaamheden van Enexis Netbeheer konden vaak binnen één dag worden uitgevoerd, waardoor de bewoners zo min mogelijk werden belast. Volgens Bart Leijten, engineer, is de overgang van gas naar gasloos goed verlopen. 

Eind 2017 werd het aardgas door de bewoners van de flat Moerwijkzicht volledig afgesloten. Niet alle bewoners waren het in eerste instantie eens met deze beslissing. De overstap vergde ook flink wat aanpassingsvermogen. Wat de bewoners toch over de streep trok zijn de lagere woonlasten. Deze werkzaamheden waren namelijk onderdeel van een groter onderhoudsplan van de woningcorporatie. Ook werden er veel isolerende maatregelen getroffen, waardoor het energieverbruik straks zal dalen. Een goede ontwikkeling voor alle partijen dus.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update