Maintenance Engineer René Dunnewind:

“Het mooie is dat je zorgt voor de vertaalslag van het beleid naar de praktijk”

René Dunnewind draait al even mee bij Enexis. Van PAC Engineer groeide hij in de loop der jaren door naar de functie Maintenance Engineer voor de regio noord. Een taak die hem op het lijf geschreven is. “Het mooie van de functie vind ik dat je tussen de beleidsmakers en de mensen in het veld in zit. Je zorgt voor de vertaalslag van het beleid naar de praktijk”, begint hij zijn verhaal.

Groeipad

René neemt ons even mee terug in de tijd. “Aan het eind van mijn opleiding HBO Elektrotechniek studeerde ik af bij Enexis in Zwolle. Vervolgens ben ik niet meer weggegaan. Ik startte als PAC Engineer, dat werd Senior PAC Engineer en zeven jaar later werd ik Maintenance Engineer. Na jaren in het veld werken aan de automatisering en beveiliging van hoogspanningsstations was ik namelijk benieuwd naar de andere kant van het spectrum, oftewel: wat is er nodig om de boel in de benen te houden? Als Maintenance Engineer richt je je vooral op de instandhouding van de netten van Enexis. Je opdrachtgever is de afdeling Asset Management. 

Ingezet op je kracht

“Het mooie van Enexis is dat ze kijken waar je kennisgebied ligt en waar je interesse”, vertelt René. “Op basis daarvan zetten ze je in op je kracht. De kennis die je bij Enexis opdoet, kun je daardoor optimaal benutten en je krijgt zo de kans om te doen wat je het leukst vindt. In feite kun je bij Enexis alle kanten op. Je kunt een stap opzij of omhoog maken, maar ook meer de diepte opzoeken op een bepaald gebied. Ze stimuleren je ook om je te blijven ontwikkelen, als je dat wilt natuurlijk. En met de energietransitie komen er alleen maar meer functies bij.”

Fijn team

“Ons team is heel divers. Het bestaat uit projectmanagers, Maintenance Engineers en Expert Engineers. Het is een mooie mix van jonge en ambitieuze mensen en ervaren professionals die de rust bewaren. Prettig is dat we open zijn naar elkaar toe. We kunnen serieus werken, maar er is ook tijd om samen te lachen. Bovendien weten we wat we aan elkaar hebben. En als je vragen hebt, hoef je maar te bellen en je collega’s staan voor je klaar. Dat is fijn en waardevol.” 

“Enexis zet je echt in op je kracht”

Kennisdrager en vraagbaak

Als we René vragen hoe zijn werkweek eruitziet, lacht hij. “Dat verschilt van week tot week. Je zit voornamelijk op kantoor bij een van de Enexis-locaties in het noorden van het land, je werkgebied. Daarnaast is het belangrijk dat je weet wat er in het veld speelt, dus je bezoekt ook regelmatig hoogspannings- en middenspanningsstations. In een reguliere week werk je aan zaken zoals de planning van onderhoudswerkzaamheden, het oplossen van knelpunten of het schrijven van werkinstructies, maar er kan zomaar een storing optreden. Dan is het aan jou om met je collega’s mee te denken over de beste oplossing. Je bent voor hen een kennisdrager en vraagbaak. Daarnaast zorg je ook voor tekst en uitleg bij het werken met nieuwe apparatuur.”

Balans zoeken

De grootste uitdaging voor een Maintenance Engineer is volgens René de juiste balans zoeken tussen wat gedaan kan worden en wat gedaan moet worden. “Onderhoud blijft toch een ondergeschoven kindje. Als er op tijd of geld bespaard moet worden, is de vraag vaak: kunnen we het onderhoud niet iets terugschroeven? Het betekent immers niet direct dat het licht uitgaat. Aan de andere kant zorgt tijdig onderhoud er ook voor dat de boel probleemloos en veilig blijft draaien. Daarom is het zaak dat het gebeurt op het moment dat het nodig is. Niet te vroeg en niet te laat. Je moet daarbij echt denken in mogelijkheden en vooruitkijken. Door de energietransitie zijn de beschikbare handjes voor de uitvoering namelijk beperkt. We kiezen er nu bijvoorbeeld voor om wat meer werk aan middenspanningsstations te doen, zodat we over een jaar niet terug hoeven.”

Analytische bruggenbouwer

René somt een paar eigenschappen op die in zijn ogen onmisbaar zijn voor een Maintenance Engineer. “Je moet redelijk analytisch van aard zijn om steeds de juiste afweging te kunnen maken tussen: wat is nuttig, wat noodzakelijk en wat wenselijk. Bovendien is het belangrijk dat je op verschillende niveaus je boodschap kunt overbrengen. Dat klinkt eenvoudig, maar een monteur vraagt om een heel andere benadering dan een beleidsmaker binnen de organisatie. Het maken van de juiste vertaalslag is ook essentieel om de verschillende partijen op één lijn te krijgen.”

Kans pakken

Na drie jaar als Maintenance Engineer zag René de vacature projectmanager langskomen. “Het was voor mij nog geen noodzaak om door te groeien, het werk bevalt me prima, maar het leek me een mooie baan. Dus solliciteerde ik.” En zo kwam het dat de plek van René in Zwolle nu vrijkomt. Ben jij degene die straks zijn plaats inneemt? Dan zul je René zeker treffen. Hij blijft namelijk binnen hetzelfde team werken, maar op een andere plek. 

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update