Het resultaat na een halfjaar BBL-opleiding:

“Ze maken inmiddels serieuze moffen''

Augustus vorig jaar startte een gloednieuwe BBL-opleiding van Enexis en het Koning Willem I College in Den Bosch, speciaal voor 16-/17-jarigen. Ze leren er het vak van elektromonteur zij aan zij met professionals uit het veld. Mike van den Eijnden is een van de vakmensen die de eerste groep begeleidt op het driejarige pad. “De meeloopdagen die ik coördineer zijn voor de groep het hoogtepunt van de week”, vertelt hij. “Lekker de schoolbanken uit om de wereld te verkennen. Het is zo anders dan de opleiding die ik zelf heb gehad.”

Mike is uitvoerder bij een onderhouds- en storingsploeg van de Eindhovense Enexis-vestiging. Het begeleiden van de BBL-leerlingen doet hij er sinds het begin van de opleiding naast. “Wat ik doe is maar een klein onderdeel van een heel avontuur. Ik zorg ervoor dat ze op meeloopdagen zoveel mogelijk dingen zien en leren in het veld. Ze gaan daarvoor met een monteur mee. Meestal een-op-een. We plannen het zo dat ze ervaring kunnen opdoen met steeds weer andere werkzaamheden. De ene keer zijn ze bij een meterwisseling, de andere keer kijken ze mee bij het vernieuwen van een aansluiting of gaan ze bijvoorbeeld mee met de storingsmeetwagen.” 

Wat ik doe is maar een klein onderdeel van een heel avontuur.

Unieke kans

De BBL-opleiding tot elektromonteur is te volgen vanuit de Enexis vestigingen in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Roosendaal. Hij bestaat uit twee dagen theorie- en één dag praktijkles in het opleidingscentrum in Den Bosch. De vierde dag is de meeloopdag, waarvoor Mike de coördinatie doet. De vrijdag is er steevast voor zelfstudie. Volgens Mike biedt Enexis vmbo’ers die net hun diploma hebben behaald een unieke kans met de BBL-opleiding. “Naast je opleiding mag je namelijk ook je rijbewijs halen en krijg je een ov-kaart, werkkleding en gereedschap. En als je eenmaal monteur bent kun je ook nog eens rekenen op je eigen bus en een vast contract.”

Lesje energiediefstal

De planning voor de meeloopdagen maakt Mike samen met Janus Vereijken, de teammanager van het opleidingsteam. Mike: “We stemmen de buitenwerkzaamheden zo goed mogelijk af op de lesstof. Regelmatig plannen we excursies in, zodat leerlingen ook kunnen kennismaken met andere kanten van de Enexis-organisatie. De jongens zijn bijvoorbeeld al een keer met een servicemonteur mee geweest en bij het hoofdmagazijn gaan kijken. En laatst kwam een fraude-inspecteur op bezoek, die kwam vertellen over energiediefstal door hennepkwekerijen. Dat verhaal maakte wel indruk.” 

Geen tussenjaar

Het grote voordeel van de nieuwe opleiding is dat je na het behalen van je vmbo-diploma niet meer hoeft te wachten tot je achttien bent om aan een opleiding tot elektromonteur te kunnen beginnen. In feite leer je tijdens de BBL-opleiding hetzelfde als tijdens de reguliere Enexis-opleiding. Je krijgt ook hetzelfde diploma. Je doet er alleen een jaar langer over.

Het is leuk om ze achteraf trots te horen vertellen over wat ze hebben gemaakt.

Voor het echie

Werken in de laag- en middenspanning is niet zonder risico’s, daarom zijn de veiligheidseisen – zeker voor minderjarigen – streng. “Om die reden starten leerlingen van de BBL-opleiding met meekijken in het veld. Veiligheid komt bij Enexis namelijk op de eerste plaats. Maar af en toe regelen we het ook zo dat ze zelf mee kunnen werken, zonder dat ze bang hoeven te zijn dat er iets misgaat. Laatst mochten de jongens bijvoorbeeld helpen om een meterkast bij mensen aan te sluiten. Voor het echie. Het is leuk om ze dan achteraf trots te horen vertellen over wat ze hebben gemaakt.” 

Snel leren

Mike staat te kijken van de stappen die de huidige groep van elf leerlingen al zette in een halfjaar tijd. “Als ze hier binnenkomen hebben de meesten nog nauwelijks gereedschap in de handen gehad, maar inmiddels maken ze serieuze moffen. En natuurlijk lopen ze ook tegen problemen aan. Ik los die niet voor ze op, maar geef ze wel de handvatten om dit zelf te doen.” Dat klinkt als een gouden begeleider. 

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update