Thijs Koevoet verruilde de audiovisuele branche voor de Engineering Academy

“Het was geen makkelijke stap, maar ik ben blij dat ik hem heb gezet”

Thijs Koevoet verruilde zijn werk in de audiovisuele branche voor een plek bij Enexis Groep, waar hij begon aan de Engineering Academy. “Ik heb altijd geleefd voor mijn werk en nu wilde ik gaan werken om te leven”, vertelt hij. Oktober 2020 startte hij met de tweejarige opleiding. 

Afscheid van een mooi vak

“Ik heb een achtergrond in de film en fotografie. Ik heb mooie dingen mogen maken. Het bleek alleen een sector waarin je veel moet geven, terwijl je daar relatief weinig voor terugkrijgt. De concurrentie is moordend, er is geen cao en de arbeidsvoorwaarden zijn mager. Bovendien zijn werkgevers in deze sector niet erg happig op vaste contracten. In de vijf jaar dat ik in deze branche werkte, wisselde ik vier keer van baan. Het kostte mij uiteindelijk te veel energie.”

Geen ervaring, toch vertrouwen

Zijn schoonvader bracht Thijs op het pad van Enexis Groep. “Hij werkt er al jaren en vertelde dat het een goede werkgever was met mooie opleidingstrajecten én dat ze mensen zochten.” Thijs wist genoeg. Hij trok de stoute schoenen aan en nam contact op met de afdeling Recruitment. “Hoewel ik geen technische achtergrond heb, zagen zij wel potentie in me en raadden ze me aan te solliciteren naar een plek bij de Engineering Academy.”

Starten in Coronatijd

Er volgden diverse gesprekken. “Wat Enexis vooral merkte, was dat ik heel graag wilde. Daardoor won ik het vertrouwen van het management en werd ik aangenomen. Midden in de lockdown begon ik met de opleiding, wat op zijn zachtst gezegd een uitdaging was. Ik kwam immers in een compleet nieuwe wereld terecht, waar iedereen thuiswerkte door de coronamaatregelen. Toch denk ik dat ik in de afgelopen zes maanden mooie stappen heb gezet. Gelukkig mochten we wel regelmatig naar het opleidingscentrum aan de Wekkerstraat in Eindhoven voor de lessen van experts. De dagen dat ik met een andere jongen ingewerkt werd door onze mentor mocht ik ook naar kantoor komen.”

Respect

Thijs begon met de opleiding met 17 andere kandidaten verdeeld over de verschillende vestigingen van Enexis Groep. Allemaal worden ze opgeleid tot engineer. “Het eerste halfjaar loop je met zijn tweeën mee met een Medewerker Engineer om materiaalkennis op te doen en kennis te maken met van alles wat bij ondergrondse infra komt kijken. Je gaat ook vaak buiten kijken bij projecten die je hielp voorbereiden. Na een halfjaar stap je over naar de engineeringsfase. Je gaat dan meelopen met een engineer. Zo heb je in twee jaar tijd verschillende mentoren en begeleiders. Allemaal ervaren Enexis-medewerkers. Ze doen het opleiden van een paar broekies als wij er gewoon bij. Daar heb ik ontzettend veel respect voor. Bovendien doen ze hun werk goed, want er zit al heel wat kennis in dit koppie.”

Wil je meer weten over werken als (project) engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer

“Het mooiste: iets wat je zelf voorbereidde op locatie gerealiseerd zien worden”

Thijs Koevoet

Tof

Thijs vond het tof dat hij na een paar weken al projecten mocht helpen voorbereiden. “Je loopt direct in de praktijk mee en soms schuiven er ook uitvoerders aan om vanuit hun praktijkkennis mee te kijken. Daar leer je ontzettend veel van. Maar het mooiste is misschien nog wel: iets wat je zelf voorbereidde op locatie gerealiseerd zien worden. Dan komt echt alles samen.” Naast het praktijkdeel volgt Thijs met de andere kandidaten ook de nodige online trainingen en studeert hij voor het behalen van certificaten. “Daar staat geen vaste dag voor. Je deelt zelf je tijd in. Het is allemaal heel flexibel, maar dat vind ik juist wel fijn.”

“Enexis stimuleert je om regelmatig achter je bureau vandaan te komen”

Verrassingen

“Geen enkel project is hetzelfde”, benadrukt Thijs. “Er zijn zoveel verschillende soorten klantaanvragen en installaties. Daarnaast kom je ondergronds en in de middenspanningsruimtes regelmatig voor verrassingen te staan. Daarom stimuleert Enexis je ook om achter je bureau vandaan te komen en zoveel mogelijk bij projecten te gaan kijken. Je ziet dan waar je collega’s in het veld tegenaan lopen. Zo kun je voorkomen dat je in de engineeringsfase zaken over het hoofd ziet.”

“Je bepaalt je eigen tempo”

Thijs vervolgt: “Het fijne van het traject bij de Engineering Academy is dat je precies weet waar je aan toe bent en wat er van je verwacht wordt. Het verloop van het traject wordt ook op jou afgestemd. Als je met bepaalde onderdelen meer moeite hebt, kun je daar rustig de tijd voor nemen. Gaat iets je gemakkelijk af? Dan stroom je sneller door naar de volgende fase. Je bepaalt je eigen tempo. Ik verwacht komende maand mee te kunnen lopen met een engineer. Die fase duurt tot ik de opleiding heb afgerond.”

Vertrouwen

“Het was geen makkelijke stap, maar ik ben blij dat ik hem heb gezet”, concludeert Thijs terugblikkend. “Ik ben mezelf op de eerste plaats gaan zetten. Daar was deze carrièreswitch voor nodig. Het moeilijkste was dat ik weer helemaal opnieuw moest leren kijken.” Dat weegt volgens de aankomend engineer niet op tegen de voordelen die Enexis Groep als werkgever biedt. “Om te beginnen een goede balans tussen werk en privé. Daarnaast vind ik het contact dat je hier met collega’s hebt bijzonder. Enexis voelt als een familiebedrijf en besteedt veel aandacht aan zijn medewerkers. Ook als je privé ergens mee zit. Dat heb ik nooit gekend. Zo is kort geleden een goede vriendin van me overleden. Dan zeggen ze: neem je tijd en pak je rust. Dat begrip is superfijn.”

Stabiliteit en zekerheid

Wat Thijs nog het meest waardeert, is de stabiliteit en de zekerheid die Enexis Groep biedt. “Daar was ik echt aan toe”, glimlacht hij. “En als het om creativiteit gaat, biedt Enexis nog zoveel ruimte, maar dan in de vorm van denken in oplossingen. Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden prachtig. Mede dankzij Enexis heb ik nu trouwens ook dat lang verlangde eigen huis kunnen kopen. Dat was met een baan in de audiovisuele branche voorlopig niet mogelijk geweest.”

Wil je meer weten over werken als (project) engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update