“Als mens doe je er hier echt toe”

Hoe ziet een dag als PAC Engineer eruit?

Sander werkt alweer een jaar of tien bij Enexis. Hij waagde de stap nadat hij een keer een middag had meegelopen om te kijken of het iets voor hem was. En hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij voorlopig nog geen plannen heeft om te vertrekken. “Ik zit hier goed”, zegt hij. “Werken bij Enexis is werken aan je toekomst. De hoogspanning is een mooi vakgebied. Je werkt in een markt die volop in beweging is. Je blijft hier leren. Maar wat misschien nog wel het mooiste is: als mens doe je er hier echt toe.”

“Niet alleen je werk telt”, vervolgt hij. “Ze vinden het ook belangrijk dat je lekker in je vel zit en dat thuis alles soepel loopt. Alleen als dat zo is, kun je immers optimaal functioneren. Dus als er privé iets is, denkt Enexis met je mee. Ze regelen desnoods dat even iemand voor je in kan springen. Bij mijn eerste werkgever was dat wel anders. Toen ik daar meldde dat ik een fikse buikgriep had, bleef dat vooral mijn probleem.” Hoe je als mens telt bij Enexis, illustreert Sander ook aan de hand van een ander voorbeeld. “Ik zal ook nooit vergeten dat mijn teamleider me belde toen we overuren maakten in verband met een storing. Vooral om te informeren of ik nog fit genoeg was om naar huis te rijden, of dat hij beter even een taxi voor me kon bellen.”

Kiezen voor zekerheid

Dat er partijen zijn die een hoger salaris bieden, kan Sander dan ook niet op andere gedachten brengen. “Bij een aannemer bijvoorbeeld zou ik ook veel meer uren maken. En als het daar zakelijk even minder gaat, kun je zo weer op straat te staan. Dat is bij Enexis niet zo. Ze bieden je een hoop zekerheid. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook uitstekend. Je pensioen, scholingsmogelijkheden, dat is hier prima geregeld. En je hebt een prettig aantal verlofdagen. Bovendien staan ze er hier voor open als je met ideeën komt. Ik blijf dus mooi zitten waar ik zit.”

In het team passen

Afgezien van het feit dat Enexis alles voor zijn medewerkers netjes regelt en volop ruimte biedt voor je persoonlijke ontwikkeling, zijn het ook de mensen die het doen volgens Sander. “Ik werk in een hecht team, waarbinnen iedereen voor elkaar klaarstaat. En dat is belangrijk. Bij een storing bijvoorbeeld moet je er toch samen voor zorgen dat het licht blijft branden. Vandaar dat ze ook letten op je persoonlijkheid als je hier solliciteert. Als mens moet je ook passen in het team.”

De ideale functie

Sinds anderhalf jaar werkt Sander als PAC-engineer bij de afdeling Systemen & Beveiliging. “Qua functie is het ideaal. Ik ontwerp en programmeer besturingssystemen, test ze vervolgens uit in een veilige omgeving en daarna stel ik wat we bedacht hebben in bedrijf in het veld. Het is zo gaaf om dat waar je weken – en soms maanden – aan hebt gebouwd in het echt te zien werken.” Daarnaast doet hij onderhoudswerk en helpt hij bij het verhelpen van storingen. “Hierdoor kom ik steeds weer met andere apparatuur in aanraking. Ook dat houdt je werk boeiend.”

Persoonlijke begeleiding

Werken in de hoogspanning is een vak apart, maar volgens Sander is het een wereld die je niet moet schuwen. “Tijdens mijn mbo-opleiding zeiden ze al dat werken in de elektriciteit de toekomst is en dat kan ik op basis van mijn ervaringen alleen maar beamen. De kennis die ik hier opdoe is zo waardevol. Natuurlijk is het complex als je hier net binnenkomt, maar met de opleidingsplattegrond van Enexis en de hulp van je mentor (een collega uit het veld) vind je je weg wel. Je doorloopt precies de modules die je nodig hebt en je mentor zorgt ervoor dat je ervaring in de praktijk opdoet. Eerst in een veilige omgeving, het zogenaamde PAC-lab, en daarna in het veld.”

Wil jij ook werken als PAC Engineer? Solliciteer dan snel bij onze collega Erik van 't Wout!

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update

  • Update

    Vitaliteit bij Enexis Groep

    Eind september organiseerde het LMC (Loopbaan- en mobiliteitscentrum) de vitaliteitsweek. Onze collega Sabine Klijn (HR Business Partner) vertelt er graag meer over.

    Lees update