Aankomend monteur Brian van den Brand:

“Iedere keer mag ik wel weer met iemand anders op pad”

Brian verruilde zijn baan in het technische team van een evenementenbureau voor een opleiding tot elektromonteur bij Enexis Groep. Hij was toe aan iets nieuws en de situatie die door corona ontstond bij zijn vorige werkgever gaf hem het laatste zetje. “Werken bij Enexis is anders”, vertelt hij. “Ik heb nu meer vrijheid, het is niet meer de hele dag hetzelfde en je krijgt overal genoeg tijd voor. Het is bij Enexis namelijk vooral belangrijk dat je goed werk levert.”

Eén dag les, vier dagen werken

Brian volgt de tweejarige opleiding tot elektromonteur aan de Enexis Vakschool in Eindhoven. “Omdat ik al een technische opleiding heb, plus ervaring in de installatietechniek, hoef ik alleen de praktijklessen te volgen. Dat doe ik één dag in de week. De andere dagen loop ik mee met ervaren Enexis-monteurs in het veld.” Als Brian klaar is, heeft hij een erkend mbo 3-diploma.

Team Opleidingen

Inmiddels heeft Brian er alweer vijf maanden op zitten bij Enexis Groep. “De eerste vier maanden zat ik bij Team Opleidingen, daar leerde ik alle basisvaardigheden. In totaal bestaat Team Opleidingen uit veertig aankomend monteurs in gas of elektra. Er zitten ook mensen bij die helemaal geen vooropleiding hebben in de elektrotechniek. Zij hebben voor bepaalde onderdelen soms meer tijd nodig, maar die krijgen ze. Iedereen die de opleiding volgt, stroomt uiteindelijk door naar een functie binnen Enexis.”

“Ik heb inmiddels ook al mijn eigen bus”

Eigen bus

Na vier maanden ging Brian stage lopen bij Team Onderhoud & Storingen. “Dat doe ik in totaal drie maanden. Het bevalt me goed, dus het zou best kunnen dat ik bij dit team blijf”, zegt Brian. “Ik heb inmiddels ook al mijn eigen bus, mijn eigen gereedschap, goede werkkleding, een tablet, een telefoon, een laptop. Bij Enexis wordt het allemaal meteen voor je geregeld. Net als goede ondersteuning. In het begin heb je daarvoor een werkbegeleider. Nu loop ik met ervaren monteurs van Enexis mee. En met vragen kan ik altijd bij iedereen terecht.”

“Geen dag is eigenlijk hetzelfde”

Brian van de Brand
Leerling Monteur

Afwisseling

Brian vertelt dat de mensen met wie hij werkt wisselen en dat hij steeds weer met andere dingen bezig is. “De ene keer help je met het oplossen van storingen aan de openbare verlichting, de andere keer rijd je met de meetwagen mee en dan sta je weer op geplande projecten, zoals de ombouw van een middenspanningsstation. Geen dag is eigenlijk hetzelfde. We krijgen wel altijd een planning voor twee weken. Die kan alleen zo weer veranderen. Door een storing bijvoorbeeld. Maar dat vind ik juist wel leuk.”

Mooi clubke

Naast de afwisseling kan Brian ook het team waar hij mee werkt wel waarderen. “Het is echt een mooi clubke”, lacht de onvervalste Brabander. “Een leuk, hecht team. En iedere keer ga ik weer met iemand anders op pad. Om brede ervaring op te kunnen doen probeert Enexis me steeds met andere monteurs in te plannen. Vandaag werken we met een groot team aan de ombouw van een middenspanningsstation. Hierin loopt ook een jongen mee van de BBL-opleiding tot elektromonteur van Enexis. Die is er speciaal voor 16/17-jarigen en zit in Den Bosch.” De opleiding is ideaal voor vmbo’ers die net hun diploma gehaald hebben, maar nog te jong zijn voor de Enexis Vakschool.

Mbo 4-opleiding

Aanvankelijk draaide Brian vooral back-updiensten. “Je helpt dan de eerstelijns storingsmonteur met monteren”, legt hij uit. “Dat is trouwens waar ik zelf ook naartoe wil groeien. De opleiding duurt in principe twee jaar, maar ik hoop eerder klaar te zijn. Vervolgens wil ik eigenlijk doorgaan met mijn mbo 4-opleiding bij Enexis. Als je het mij vraagt kun je hier zoveel opleidingen en trainingen volgens als je wilt. Je kunt doorgroeien naar de functie van technicus elektra, uitvoerder, echt van alles. Ik ben van plan eerst eens een paar jaar ervaring als monteur op te doen. Daarna zien we wel weer.”

Wil jij net als Brian ook een eigen bus en onderdeel worden van ons mooie clubke? Kijk dan snel bij onze vacatures!

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update