“Ik help liever andere mensen groeien”

Peter Saarloos ziet erop toe dat kersverse Enexis-monteurs veilig hun eerste vlieguren kunnen maken in de Enexis-werkpraktijk. Hij is sinds een jaar praktijkbegeleider. “Ik hoef niet zo nodig uitvoerder te worden. Ik vind het leuker om mijn ervaring en kennis te delen met nieuwe monteurs”, vertelt hij.

Andere koek

“Ik kan nu ook met mijn handen blijven werken. Dat vind ik mooi. Het veld in gaan en een oud station ombouwen of kabels vervangen, dat zou ik voor geen goud willen missen.” Peter is de ideale oude rot om het vak van te leren. Hij maakte zeven jaar geleden de overstap van een installatiebedrijf naar Enexis. “Ik zocht vooral een stabiel bedrijf en wilde graag in de elektra blijven werken. Ik dacht dat ik bij Enexis wel zo’n beetje hetzelfde werk zou gaan doen, maar het bleek heel andere koek.” Het was vooral veel gevarieerder dan hij dacht. “Je plaatst nieuwe stations, installeert trafo’s, verzorgt nieuwe huisaansluitingen, draait om de zoveel tijd een storingsdienst en kunt werken in de laag- en de middenspanning. Bij mijn vorige werkgever was het  hard werken. Hier bij Enexis willen ze vooral dat je zorgvuldig en veilig werkt, zodat je aan het eind van de dag weer gezond van lijf en leden terug naar huis kunt. Ik zou hier zo weer solliciteren.”

Samenwerking met mentor

Enexis werkt sinds vorig jaar met praktijkbegeleiders en mentoren om nieuwe monteurs wegwijs te maken. Peter legt uit: “Je mentor zorgt ervoor dat je alles krijgt wat je nodig hebt als je bij ons begint. Je gereedschap, je auto, een mobiele telefoon, een laptop, en hij regelt meteen de broodnodige zaken op ICT-gebied voor je. Vervolgens maakt hij een planning om je met alle werkzaamheden in het veld kennis te laten maken. Dit doet hij in overleg met mij als praktijkbegeleider. Ik begeleid je als je het veld in gaat. Dat betekent niet dat je alleen met mij meeloopt. Het kan ook met een andere ervaren monteur zijn. Ondertussen hou ik wel in de gaten dat je op alle onderdelen ervaring opdoet.”

Sociaal klaarstaan

Peter houdt niet alleen de vorderingen op werkvlak van jonge monteurs bij, hij houdt ook sociaal een oogje in het zeil. “Ik ben ook degene aan wie de jongens het vertellen als het thuis niet goed gaat bijvoorbeeld. Met de verantwoordelijke manager kijk ik dan hoe we hierin mee kunnen denken als dat nodig is.” Peter vertelt dat hij ook al eens in de bres sprong voor een monteur die ontdaan terugkwam van zijn beoordelingsgesprek. “Ik koppel dit dan terug naar de desbetreffende leidinggevende en zorg ervoor dat alles uiteindelijk weer op zijn pootjes terechtkomt. Het is mooi om er ook op die manier voor monteurs te kunnen zijn.”

Zonder ervaring starten

Als praktijkbegeleider begeleidt Peter niet alleen mensen die al ervaring hebben in de elektriciteit, maar ook mensen met een heel andere achtergrond. “We geven je de kans om het vak in de praktijk te leren. In twee tot drie maanden tijd zorgen we ervoor dat je alle basiskennis opdoet die je nodig hebt om bij Enexis te starten. Vervolgens leren wij je in de praktijk alle laag- en middenspanningswerkzaamheden. Als je al je praktijkopdrachten gedaan hebt, leg je een proeve van bekwaamheid af. Haal je die, dan kun je de eerste werkzaamheden zelfstandig gaan uitvoeren. Mocht blijken dat je op bepaalde onderdelen nog extra instructie nodig hebt, dan zorgen we ervoor dat je bij ons eigen opleidingscentrum nog wat extra vlieguren kunt maken.”

Kans voor vmbo’ers

Peter vertelt dat Enexis nu ook een startmogelijkheid biedt voor vmbo’ers die net van school komen. “Voorheen kon dit niet, omdat je pas op je achttiende het veld in mag”, legt hij uit. “Daardoor zagen we verschillende talentvolle jongeren die hier stage hadden gelopen weer vertrekken. Ik kwam er zelfs een tegen die achter de balie van een fastfoodketen werkte. Dat is zonde. Daarom geven we gediplomeerde vmbo’ers nu de kans om in Den Bosch te starten met een opleiding die speciaal voor Enexis bestemd is. Daarin word je in twee jaar klaargestoomd om bij ons te komen werken.”

Laten doen

Kijkend naar zijn eigen functie denkt Peter dat het vooral belangrijk is dat hij als praktijkbegeleider zaken uit handen geeft. “Door jonge monteurs iets zelf te laten doen zien ze namelijk precies waar het fout gaat. Dan leren ze het snelst. Lukt iets niet, dan doen we het gewoon opnieuw. Soms zijn mijn dagen daardoor minder productief. Dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat jij als monteur je werk goed leert doen. Ik had gewild dat ik zelf de kans had gekregen om een tijd met ervaren monteurs mee te lopen. Je doet zo in relatief korte tijd waardevolle ervaring op met alles wat we hier bij Enexis doen in het veld.”

Echt willen

Als we Peter vragen of hij nog tips heeft voor mensen die bij Enexis als monteur willen starten, zegt hij: “Ik hou van mijn vak en bij de mensen die ik begeleid zie ik dat ook graag terug. Het mooist vind ik het als jonge monteurs staan te popelen en direct bijspringen als ze zien dat ze kunnen helpen. Gewoon mee aanpakken en je niet verschuilen achter het feit dat je iets nog nooit gedaan hebt, daar gaat het om. Voor alles is er een eerste keer.” Daarnaast benadrukt Peter dat het Enexis er niet om gaat dat je iets snel doet. “Het gaat ons vooral om de kwaliteit van je werk. Wij leren je hoe je iets aan moet pakken en verwachten van jou dat je de tijd neemt om het goed te doen.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update