Mike is software-engineer bij Enexis

“Ik kreeg een unieke kans om software-engineer te worden”

Hij zat in het laatste jaar van zijn studie bedrijfskundige informatica en zocht een uitdagende afstudeeropdracht. Maar het allerliefst wilde Mike de stap maken naar softwareontwikkeling. Tijdens een stagemarkt ontmoette hij zijn toekomstige stagebegeleider bij Enexis. “Er was meteen een klik”, blikt Mike terug. “De volgende dag kreeg ik een uitnodiging voor een gesprek waarin we de mogelijkheden bespraken. Zo kreeg ik een unieke kans: naast mijn stage bij Enexis een traineeship voor software-engineer volgen.”

Bouwen aan de toekomst

Een kleinschalig geo-informatiesysteem bouwen met oudere tools, dat was Mikes opdracht in het IT-developmentprogramma. Zo leerde hij wat code doet in een systeem. “Daarna leerde ik met hulp van peers andere tools kennen als Python, Docker en Amazon Web Services. Na driekwart jaar kon ik echt bijdragen aan de bouw van producten.” Ondertussen is Mike drie jaar verder. Wat hij nu doet? “Samen met mijn collega’s van team NeVo – dat staat voor netvoorspellingen – ontwikkel ik een tool die voorspellingen doet over het energienet. Een innovatief product dat op basis van sensordata scenario’s doorrekent. Bijvoorbeeld waar in de toekomst overbelasting kan plaatsvinden. De tool wordt binnen Enexis gebruikt om de investeringsplannen te verantwoorden.”

Ik kreeg de unieke kans om me tijdens mijn stage te laten omscholen tot software-ontwikkelaar. Hoe gaaf is dat?!

Mike Verheijden
Software Engineer

Verdiepen in de energietransitie

Niet gek dus dat Mike trots is op zijn werk. “Ik vind het echt gaaf dat ik aan zoiets essentieels bijdraag. Weet je wat het grappige is? Toen ik jaren geleden in gesprek raakte met mijn stagebegeleider wist ik amper wat Enexis doet. Iets met stroom.” Hij moet er zelf om lachen. “Nu krijg ik first hand mee hoe we de transitie maken naar een dynamisch energienetwerk. En welke uitdagingen daarbij komen kijken. Heel vet! Je wordt ook aangemoedigd om je erin te verdiepen. Zo heb ik meegedaan aan een driedaagse hackaton met studenten en netbeheerders. Samen brainstormen over hoe het netwerk van de toekomst eruitziet. De een gaat voor een lagensysteem, de ander denkt dat energie gratis wordt. Al die verschillende inzichten helpen je om creatief te denken in je werk.”

Doorontwikkelen

Hoe zit het met zijn persoonlijke ontwikkeling? Denkt Mike daar nog steeds over na? “Zeker! En als je zelf initiatief neemt, krijg je hier ook volop kansen. Ik ben inmiddels cloudverantwoordelijke in het NeVo-team. De tool voor netvoorspellingen draait in een complexe cloudinfra met veel componenten. Aan mij de taak om erop toe te zien dat de nieuwe toepassingen die we ontwikkelen, in lijn zijn met de infra. Dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving. En dat de tool makkelijk schaalbaar is. Overigens heb ik al bij mijn aanstelling bewust gevraagd naar mijn doorgroeimogelijkheden bij Enexis. Ik wilde namelijk graag mijn master halen. Daar ben ik inmiddels aan begonnen, naast mijn werk én op kosten van Enexis.”

Ik bouw mee aan een tool die voorspellingen doet over het energienet. Die scenario’s gebruikt Enexis bij het maken van investeringsplannen. Echt gaaf dat ik aan zoiets essentieels bijdraag.

Mike Verheijden
Software Engineer

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over de wereld van ICT binnen Enexis? Lees dan ook eens de verhalen van andere collega's. Heb je nog vragen over de functie van software-engineer? Mike vertelt je er graag meer over.

Lees ook de volgende update