Abe koos anderhalf jaar geleden voor Enexis omdat hij er de kans kreeg om zich om te laten scholen.

“Ik krijg hier weer de kans om te groeien”

Abe koos anderhalf jaar geleden voor Enexis omdat hij er de kans kreeg om zich om te laten scholen. “Ik was gasmonteur en wilde al een tijdje elektromonteur worden.” Niet alleen omdat het een mooi vak is, ook omdat het toekomstperspectief beter is. “De stap naar Enexis had ik eigenlijk veel eerder moeten maken. Ik zit hier 100% op mijn plek.”

Veiligheid voorop

Voor Abe bij Enexis kwam werkte hij bij een commercieel technisch bedrijf. Het is een wereld van verschil, vertelt hij. “Bij Enexis voel je je niet zo opgejaagd. Een klus moet niet kostte wat het kost af. Je werkt hier veilig of je werkt niet, dat is de afspraak. Bovendien hangt er een leuke sfeer. En als het een dag wat minder gaat kun je dat gewoon zeggen. Mijn manager en mijn collega’s vinden dat ook belangrijk om te weten. Je moet een klus immers samen klaren.”

Iedere dag is anders

Tot nu begon Abe enthousiast aan elke werkdag. “De diversiteit in mijn werk vind ik mooi. Je bent bezig met aansluitingen, je helpt bij storingen, verbouwt meetstations, noem maar op. In het begin krijg je wel veel nieuwe informatie. Maar als je het rustig op je af laat komen, komt het goed. En als je het niet weet, gewoon vragen. Er is hier altijd wel een collega die je wil helpen.” Abe moest wel wennen aan de procedures en regels bij Enexis. “Het is hier geen mof maken en door naar de volgende klus. Administratief moet je je werk ook altijd netjes afronden via de tablet of computer die je van Enexis krijgt. Dat vond ik in het begin een uitdaging. Het handige is wel, dat je via diezelfde tablet ook vrij kunt vragen.”

Wil je meer weten over werken als Monteur bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: https://www.werkenbijenexis.nl/monteur

Papieren halen

Toen Abe in dienst kwam bij Enexis kon hij op kosten van de zaak meteen beginnen aan een mbo-opleiding niveau 3 tot elektromonteur. “Vervolgens heb ik na een aantal jaar ook de mogelijkheid om een mbo 4-opleiding te gaan volgen. Ik heb nu een dag in de week school en een dag in de week praktijkles. Het is intensief, maar leuk en je wordt in alles goed begeleidt.” Abe’s eerste papiertje is inmiddels binnen. “Ik heb net mijn Proeve van Bekwaamheid voor laagspanning gehaald. In januari ga ik door met de praktijklessen voor middenspanning, zodat ik daarvoor in juni mijn proeve van bekwaamheid kan doen. Het leuke van de middenspanning is het precieze werken. 19 cm lood is 19 cm lood en geen 18,5 cm. Je moet dus scherp blijven.”

Goed geregeld

Dat hij op zijn 37e leerling Elektromonteur is ziet Abe niet als een probleem. “Het belangrijkste voor mij is dat ik plezier heb in de klussen die ik doe. Bovendien krijg ik hier weer de kans om te groeien.” Blij is hij ook met de nieuwe werkbus die hij een paar weken geleden kreeg. Enexis zorgt goed voor zijn werknemers, vindt hij. “Je krijgt ook een mobiele telefoon, een tablet en nieuw gereedschap. Overal denken ze aan.” Zelfs aan ijsjes of wat extra’s te drinken als je op warme dagen buiten moet werken en professionele werkkleding die je warm houdt op koude dagen.

Trots

Monteur zijn bij Enexis betekent soms ook dat je bij slecht weer buiten werkt. Het mag voor Abe de werkpret niet drukken. “Laatst zijn we een hele dag bezig geweest met de installatie van een station voor het dak van een loods dat vol zonnepanelen kwam te liggen. De trafo moest verzwaard worden en laagspanningskabels gelast, terwijl het van ’s morgens tot ’s avonds plensde. Dan werk je een hele dag in een regenpak en laarzen. Grappig is alleen dat ik ’s avonds vooral trots naar huis reed. Al die regen woog niet op tegen wat ik die dag allemaal had gedaan.”

Wil je meer weten over werken als Technicus bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: https://www.werkenbijenexis.nl/monteur

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update