“Ik wilde niet elke dag meer in het veld bezig zijn, maar wel contact houden met de techniek"

“Samen de schouders eronder zetten en ervoor zorgen dat snel het licht weer brandt, dat is het mooie van werken bij Enexis”, vindt Edzer Dijkstra. Hij werkte als senior bedrijfsvoerder tien jaar op het bedrijfsvoeringscentrum in Zwolle. Nu vindt hij het tijd om het roer uit handen te geven. En daarmee komt een belangrijke spilfunctie bij Enexis vrij.

Vrijheid

Edzer weet als geen ander wat het is: overzicht houden, vooruitdenken, de weg wijzen en snel durven schakelen. “Als senior bedrijfsvoerder leid je, samen met nog twee bedrijfsvoerders, het energietransport in Noord-Nederland in goede banen”, legt hij uit. “Je begeleidt de mensen van Enexis in het veld bij het uitvoeren van het dagelijks onderhoud aan het elektriciteitsnet en het verhelpen van storingen. Het leuke van deze functie vond ik altijd dat je vrij bent in het inrichten van je werkzaamheden. Twee dagen per week zit je op het bedrijfsvoeringscentrum. De andere dagen werk je aan projecten. Dat kan op kantoor zijn, maar ook op locatie.” Dit was voor Edzer ook de reden om tien jaar geleden naar deze functie over te stappen. “Ik werkte toen 21 jaar bij Enexis en wilde niet meer elke dag in het veld bezig zijn, maar wel contact houden met de techniek.”

Standby zijn

Edzer legt uit dat je als senior bedrijfsvoerder wekelijks een ochtenddienst en een avond-/nachtdienst draait op de meldkamer in Zwolle. “In het eerste geval werk je van zeven uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags. In het tweede geval van drie uur ’s middags tot de volgende ochtend zeven uur. Dat betekent niet dat je een hele nacht op bent. Om een uur of elf duik je je bed in. Daarvoor is op het bedrijfsvoeringscentrum een speciale kamer ingericht, een soort hotelkamer met alles wat je nodig hebt. Ook een fijn bed. En als senior bedrijfsvoerder word je alleen gewekt als het nodig is.”

Uitgeslapen thuiskomen

Hoewel Edzer een gezin met twee kinderen heeft, vond hij het werken in ploegendienst nooit een probleem. “Het vergt natuurlijk enige aanpassing”, zegt hij. “Maar het zijn maar twee dagen in de week en je krijgt er veel vrijheid voor terug. Doorgaans kom ik na een nachtdienst om halfacht uitgeslapen thuis. Dan heb ik de hele dag nog voor me. En doordat we werken met een jaarrooster weet ik in januari al wanneer ik in de zomer of met kerst dienst heb, zodat we de privéagenda er thuis op kunnen aanpassen. En natuurlijk kan het dan nog weleens voorkomen dat je voor een collega moet invallen. Maar dat lossen we onder elkaar altijd redelijk makkelijk op.”

Teamspeler

Het team van het bedrijfsvoeringscentrum heeft een duidelijk beeld van de opvolger van Edzer. “We zoeken iemand met een hbo-opleiding en een natuurlijke senioriteit, liefst met ervaring in de branche. Je moet immers snel en gericht kunnen handelen, zeker in het geval van storingen. Bovendien is het handig als je weet waar onze mensen in het veld tegenaan lopen”, licht Edzer toe. “Maar mijn opvolger moet ook een teamspeler zijn die met iedereen hier een klik heeft. Op het centrum zijn 24/7 drie mensen aanwezig: een bedrijfsvoerder, een medewerker van de meldkamer en jij als senior bedrijfsvoerder. Je zit dus ook ’s avonds en in de weekenden bij elkaar. Dan is het belangrijk dat je het goed met elkaar kunt vinden en dat je weet wat je aan elkaar hebt.”

Blijven groeien

Hoewel Edzer al 31 jaar bij Enexis werkt ging het hem nooit vervelen. “Het is een bedrijf dat je alle mogelijkheden biedt om je te ontwikkelen en dit ook toejuicht. Na overleg met mijn manager heb ik altijd alle studies mogen oppikken die me waardevol leken. Enexis stimuleert dit alleen maar, maakt er tijd voor vrij en betaalt een groot deel van de kosten. Ik kwam hier op mijn 21e binnen als monteur, werd vervolgens meetspecialist, gaf als uitvoerder leiding aan een groep monteurs en daarna stuurde ik als technisch specialist een hele afdeling aan en was ik een vraagbaak voor iedereen. Uiteindelijk belandde ik op de stoel van de senior bedrijfsvoerder. Ze stimuleren je hier echt je eigen weg te vinden.” Edzer kreeg van Enexis de ruimte om zijn functie in te vullen op een manier die bij zijn persoonlijkheid past. “Zodoende nam ik als neventaak het organiseren van de opleidingen van collega’s erbij. Ook hierdoor ben ik altijd veel buiten gebleven en hield ik contact met de techniek.”

Inmiddels is Edzer klaar om weer een volgende stap te maken: hij wordt manager van het bedrijfsvoeringscentrum. Ben jij degene die het stokje straks van hem overneemt in het hart van onze operatie?

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update