''Ik wist het meteen: dit wil ik. Een gewone school is niks voor mij.''

Ivo vertelt over onze nieuwe Bossche BBL-opleiding tot elektromonteur.

Met zijn vmbo-k-diploma op zak hoefde Ivo niet lang na te denken over wat hij ging doen. Eind augustus begon hij aan de gloednieuwe BBL-opleiding van netbeheerder Enexis en het Koning Willem I College in Den Bosch. In drie jaar tijd wordt hij daar opgeleid tot elektromonteur in de energiebranche. Door mensen uit het vak. En hij krijgt er nog voor betaald ook. Klinkt goed, toch? Daarom vroegen we Ivo en zijn docent Roy hier eens wat meer over te vertellen. 

Meer doener dan denker

Ivo kende Enexis al doordat hij er stage had gelopen. “Toen ik van mijn stagebegeleider hoorde dat ze startten met deze opleiding, wist ik meteen: dit wil ik. Ik hou van techniek, maar een gewone school is niks voor mij. Ik ben meer een doener dan een denker. Voor mijn stage heb ik een halfjaar lang een dag in de week bij Enexis met een monteur meegelopen. Ik had het altijd naar mijn zin. Ondanks het feit dat ik op mijn leeftijd nog niet onder spanning mag werken. Je collega’s zijn aardig en ze laten je echt alles zien. Bovendien ben je veel buiten en doe je allerlei verschillende dingen. En, o ja, de kabels waar je mee werkt zijn ook een stukje groter dan die je van school kent.”

Gevarieerde werkzaamheden

Ivo’s praktijkdocent Roy zit tegenover hem en lacht. Hij grijpt meteen de kans om kort iets over Enexis te vertellen. “Als netbeheerder zorgen we ervoor dat het transport van energie goed verloopt. Van de plek waar deze wordt opgewekt tot bij Nederlandse huishoudens in het verzorgingsgebied van Enexis. Daar komt heel wat bij kijken, dus onze werkzaamheden zijn heel gevarieerd. Dat maakt werken bij Enexis ook zo interessant. We zorgen niet alleen voor huisaansluitingen, maar ook voor de openbare verlichting en het oplossen van storingen. Je werkt met transformatoren, doet schakelwerk. Noem maar op. En wat je hier leert, leer je nergens anders.”

Anders leren

Omdat je bij Enexis verantwoordelijk werk doet, wordt er de tijd genomen om mensen op te leiden. Roy: “Daar investeren we echt in. We zijn blij dat we nu ook 16- en 17-jarigen een plek kunnen bieden.”

Ivo: “Ik ook. Anders had ik nu toch een tussenjaar gehad, net als mijn neef. Die wilde hier ook naartoe. Maar tot voor kort moest je nog 18 jaar zijn om aan deze opleiding te kunnen beginnen.”
Roy: “Het fijne voor jullie is ook dat je met een groepje van elf studenten bent.”
Ivo: “Da’s wel even anders dan de vier klassen waar we tijdens de techniekles op het vmbo soms mee zaten.”
Roy: “Maar ook hier moet je leren. Alleen op een andere manier. We stemmen het zo goed mogelijk af op wat jullie nodig hebben. Ik weet dat jullie niet blij worden van uren theorie, dus we pakken veel dingen praktischer aan.''

De weekindeling

De BBL-opleiding tot elektromonteur bestaat uit drie dagen school, waarvan twee dagen theorie en één dag praktijk. De vierde dag is een meeloopdag. En op vrijdag ben je vrij. 
Roy: “Maar we verwachten wel dat je die dag werkt aan het bijspijkeren van je kennis als dat nodig is. Het is de bedoeling dat de studenten ons helpen de school te bouwen. Door hen kunnen we zien wat werkt en wat niet werkt. In feite leer je tijdens de BBL-opleiding hetzelfde als op de reguliere Enexis-opleiding. De weg ernaartoe is alleen anders. Je opleiding duurt bijvoorbeeld een jaar langer. Maar aan het eind van de rit krijg je hetzelfde diploma.” 
Ivo: “Mijn favoriete dag van de week is de meeloopdag. Die volg je bij de vestiging waar je vandaan komt. Voor mij is dat Roosendaal. Op vijf minuten van mijn huis. Lekker uitslapen! Wat gaan we tijdens de BBL-opleiding eigenlijk allemaal doen als we meelopen met een monteur?”
Roy: “Dat hebben we bewust nog even in het midden gelaten. Het zal ook niet altijd een monteur zijn. Dit bedrijf heeft namelijk zoveel kanten. Daar willen we jullie allemaal mee laten kennismaken. We gaan je dus meer leren dan een kabel aansluiten. Bijvoorbeeld ook waarom die kabel belangrijk is en welke berekening erachter zit. Daarnaast is omgaan met klanten een vast onderdeel van de opleiding. En er is ruimte voor het sociaal-maatschappelijke en voor jullie als mens.”

''Voor de doekoe en de bling moet je hier niet komen''

Liever goed dan snel

Ivo: “Ik heb wel gehoord dat je als monteur bij een installateur al snel 150 euro meer verdient.”
Roy: “Voor de doekoe en de bling moet je hier niet komen. Je hebt het hier goed, maar je gaat niet met een zak diamanten naar huis. Wel met kennis en ervaring waar je de rest van je leven geld mee kunt verdienen. Omdat we je een vak leren.”
Ivo: “Het werk is ook compleet anders. Bij een installateur ben je meer bezig met meters maken.” 
Roy: “Dat is hier niet zo, maar Enexis is dan ook geen commercieel bedrijf. Hoewel het tijdens een storingsdienst ook behoorlijk doorpakken kan zijn. Hier geldt alleen: geen paniek. Gewoon rustig aan.” Vervolgens klinkt het in koor: “We nemen de tijd.” Het is duidelijk een motto dat vaker is herhaald.
Roy gaat verder: “Het belangrijkste voor ons is niet dat je snel werkt, maar dat je iets goed doet. En dat je veilig werkt, zodat je gezond weer thuiskomt. Daarom houden we ons hier ook aan alle veiligheidsregels en de arbeidstijdenwet. Wij willen je van het vak laten houden zoals we dat zelf doen, zodat je het met plezier jaren doet.”

De extra's

Het valt een moment stil, maar dan vult Roy zichzelf aan: “Als je het over een heel jaar bekijkt en alle extra regelingen van Enexis voor medewerkers bij je salaris optelt, geloof ik overigens dat je qua inkomen niet echt lager uitkomt dan in de installatiebranche. Zo krijg je een OV-kaart voor je woon-werkverkeer en mag je op onze kosten je rijbewijs met aanhanger halen. Je krijgt een laptop van de zaak, een mobiele telefoon, we zorgen voor professionele werkkleding en zo kan ik nog wel even doorgaan.”
Ivo: “Vergeet de auto niet.”
Roy: “O, dat heb je al gehoord?”
Ivo: “Tuurlijk, dat was het eerste waar het in de groep over ging.”
Roy: “Als je straks monteur bent, krijg je inderdaad je eigen bus voor woon-werkverkeer, compleet met alle materialen die je nodig hebt voor je werk. En op het moment kijken we of we voor de studenten vanaf 18 jaar met een rijbewijs een kleinere auto kunnen regelen.”

Serieuze doorgroeikransen

De studenten mazzelen met een docent als Roy. Hij staat open voor hun wereld en kent die van Enexis op zijn duimpje. 
Roy: “Ik werk nu tien jaar voor Enexis. Ik begon hier als uitvoerder en heb me na drie jaar laten omscholen zodat ik opleidingen kon gaan geven. Enexis biedt als werkgever volop kansen, maar je moet er wel wat voor doen.”
Ivo: “Ik blijf net zo lief gewoon monteur.”
Roy: “Dat kan ook. Jouw keuze. Onze monteurs zijn het fundament van dit bedrijf. Dus die koesteren we. Als je maar wel weet dat Enexis ook serieuze doorgroeikansen biedt. Na een aantal jaren kun je technicus, uitvoerder of manager worden bijvoorbeeld. Als je wilt en je ervoor inzet, kan het allemaal.”

Wil je meer informatie over de BBL opleiding tot Elektromonteur? Klik dan hier! of stuur een whatsapp bericht naar Jelte, hij vertelt je graag meer over de opleiding 06-21363612

 

Lees ook de volgende update