“Je draagt met je werk bij aan een duurzamere samenleving, een betere wereld”

Robert Steegh is ‘smart grid’-architect. Hij werkt aan projecten die een bijdrage leveren aan de energietransitie, oftewel de overstap naar duurzame energiebronnen. “Als je het mij vraagt is dit hét moment om bij Enexis Groep te werken”, zegt hij.

Je bent echt iets aan het bouwen en dat voelt heel anders”

Je werk doet ertoe

“We kijken bij Enexis Groep hoe we slimme technologie kunnen toepassen voor het elektriciteitsnetwerk van de toekomst. Belangrijk, zeker met de opkomst van duurzame, lokale energiebronnen. Ik heb zelf HEAO-bedrijfsinformatica gedaan en ik ben hier begonnen als een klassieke ICT’er en was vooral administratief bezig. Vervolgens ben ik een tijd teammanager geweest. Het mooie van het werk dat ik nu als ICT-architect doe is dat ik bouw aan de werkelijkheid. Samen met collega’s werk ik aan ICT die het elektriciteitsnet aanstuurt. Je bent echt iets aan het bouwen wat ertoe doet en dat voelt heel anders. Als we klaar zijn met een project kunnen we een buurtbatterij aansturen of een laadplein voor elektrische auto’s. Daar komt bij dat ICT bij Enexis Groep meer en meer een onderdeel wordt van het primaire proces. Eén fout van ons kan er immers voor zorgen dat de openbare verlichting uitvalt of de stroom van een buurtbatterij wegvalt. We zijn daarom niet meer de stafdienst die we ooit waren”, benadrukt de ICT-architect.

Leren door teamwork

“Ik doe dit nu drie jaar”, vertelt Robert. “De start was soms best lastig omdat ik bijvoorbeeld geen elektrotechnische achtergrond heb, terwijl je komt te werken binnen teams met mensen van totaal verschillende disciplines. Het zijn projecten die je simpelweg niet alleen kunt doen. Er komt zoveel specialistische kennis bij kijken dat je het altijd als team moet uitvoeren. Zodoende werk je bijvoorbeeld samen met elektrotechnische mensen, collega’s van security en assetmanagement, data scientists, monteurs en organisaties als TNO. Het is heel divers eigenlijk. Het kost soms even tijd voor je elkaar begrijpt, maar je leert er zo ontzettend veel van.”

Je krijgt van Enexis Groep alle ruimte om te ontdekken wat echt bij je past”

Zelf je koers bepalen

Robert vindt het fijne van Enexis Groep als werkgever dat je zelf grotendeels kunt bepalen welke kant je op stroomt. “Ik ontdekte gaandeweg dat ik meer een man van de inhoud ben, daarom ben ik steeds meer in smart grid-projecten gesprongen. Zo ben ik uitgegroeid tot één van de ICT-specialisten op dit vakgebied binnen Enexis. Als je zelf uitvogelt ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’, krijg je van Enexis Groep alle ruimte om te ontdekken of het echt bij je past.”

Niks doorsnee werkdag

Een doorsnee werkdag kent Robert niet. “Dat heeft vooral met mijn rol te maken. Als ICT-architect ben ik altijd met verschillende dingen tegelijk bezig. Ik moet mijn ideeën laten landen bij het management en binnen de organisatie, ik stuur projecten inhoudelijk aan, op vrijdag brainstorm ik met collega’s hier in het LAB 073, ik kijk met monteurs in het veld naar problemen waar ze tegenaan lopen en ik sta bijvoorbeeld ook regelmatig op congressen. Hier geef ik uitleg over de projecten waar we vanuit Enexis Groep aan werken. Dat betekent ook dat ik veel reis. Zelfs internationaal.”

Flexibele werkgever

Prettig aan werken bij Enexis Groep vindt Robert ook dat je heel flexibel bent in waar en hoelang je werkt op een dag. 

“Als ik vrijdagmiddag eerder naar huis wil, dan kan dat. En thuiswerken is ook geen probleem. Daar staat tegenover dat ik soms ook naar een teamoverleg in Zwolle moet of naar een congres op zaterdag. Het is een beetje geven en nemen. Enexis Groep stuurt niet op het aantal uren dat je maakt, maar op het resultaat.” De afstand tussen de verschillende kantoren van Enexis ziet Robert niet als een probleem. “We vergaderen steeds vaker telefonisch en via Skype. Daarnaast zijn we gewend om overleg vanaf 10.00 uur in te plannen. Zelfs een bezoek aan Zwolle is dan prima te doen.”

Meepionieren

Als we Robert vragen wat hij nou het mooie vindt aan de energiebranche is zijn antwoord helder. “Als je me dit vijf jaar geleden had gevraagd, had ik gezegd: de energiebranche draait om beheer en zorgen voor stabiliteit, daar is weinig spannends aan. Maar nu maakt onze branche misschien wel één van de grootste veranderingen van onze maatschappij door. Om de komende jaren snel genoeg stappen te kunnen zetten, bijvoorbeeld op het gebied van decentrale elektriciteitsopwekking, hebben we keihard nieuwe technieken en goede ICT nodig. Het gave is dat je je kennis als ICT’er daarvoor op een innovatieve manier moet inzetten. Je begeeft je immers op onbekend terrein. Daarnaast draag je met je werk bij aan een duurzamere samenleving, een betere wereld. Die combinatie is uniek.” 

Je hebt de kans om als eerste nieuwe technieken te leren kennen”

Meedenken over blockchaintechnologie

Robert stelt als voorbeeld: “Met het team dat hier vandaag zit zijn we bezig met een IOTA-pilot voor het opladen van elektrische auto’s zonder de tussenkomst van bijvoorbeeld banken en tussenhandelaren. Blockchaintechnologie. Aan de transactie komt geen mens meer te pas. We zijn de eersten in Europa die dit testen. Daarmee zeg ik natuurlijk niet dat het ons gaat lukken, maar je hebt wel de kans om als eerste deze nieuwe technieken te leren kennen.”

Werken aan ‘big data’ en ‘artificial intelligence’

Hij gaat verder: “Een van de grote uitdagingen voor Enexis Groep op ICT-gebied zijn ‘big data’. Op dit moment verwerken we al meer dan 20 miljoen berichten per dag en hebben we 700 slimme stations. Dat moeten er 35.000 worden. Het is een ICT-uitdaging om ervoor te zorgen dat we met alle data die op ons afkomen mooie dingen kunnen doen. De grote kunst is het goud dat in al die data zit eruit te halen. Ook het toepassen van ‘artificial intelligence’ is voor Enexis Groep zodoende een uitdaging voor de toekomst."

Wil jij net als Robert ook bijdragen aan een duurzamere samenleving?

Bekijk dan direct onze vacatures!

Lees ook de volgende update