“Je merkt hier aan alles dat je werk wordt gewaardeerd”

Lees hier het persoonlijke verhaal van Ivo Coenjaerds, onze Senior Netverantwoordelijke in Zuid-Oost Nederland

Ivo Coenjaerds ontwikkelde zich in vijf jaar tijd van junior asset engineer tot senior netverantwoordelijke bij Enexis. Op zijn 32e heeft hij daarmee een behoorlijk verantwoordelijke baan te pakken. “Ik richt mij op de ontwikkeling van de belangrijkste koppelpunten binnen het elektriciteitsnetwerk van Enexis, de midden- en hoogspanningsstations. Daarmee zorg ik, met mijn collega’s, voor de energievoorziening van niet één, maar anderhalf miljoen klanten”, begint hij zijn verhaal.

Nederland draaiende houden

Ivo werkt nu 5 jaar bij Enexis. Om van junior asset engineer naar zijn huidige functie door te kunnen stromen doorliep hij onder andere het Technisch Professional Programma bij Enexis.“Een jaar daarna kwam er een plek voor een netwerkverantwoordelijke vrij in Brabant”, vertelt hij. “In de tijd dat ik hier nu werk, werd ik verliefd op asset management. Het mooiste vind ik dat je bij Enexis deel uitmaakt van een bedrijf dat Nederland draaiende houdt. En dat voel je. Het is ook prettig dat je hier de tijd en de ruimte krijgt om de juiste keuzes te maken. Het maatschappelijke belang staat namelijk voorop. Het gaat hier niet per definitie om hoe snel je iets doet, maar dat je het goed doet, tegen aanvaardbare, maatschappelijke kosten.” 

Basistaken

“Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat Brabant zo efficiënt mogelijk van energie wordt voorzien. Daarnaast denk ik mee over de richting waarin het Nederlandse energienet zich het best kan ontwikkelen”, legt Ivo uit. Binnen de kaders van het Enexis-beleid stelt hij voor zijn netvlak investeringsplannen op voor de lange en korte termijn. Vervolgens ziet hij erop toe dat deze binnen het gestelde budget worden uitgevoerd. Vandaar dat hij regelmatig projectvergaderingen bijwoont in de omgeving van Tilburg, Roosendaal, Den Bosch en Eindhoven.

Sparren

Maar bij zijn functie komt meer kijken. “Ik ga ook met TenneT om tafel om te praten over optimaliseringen in het net. De ene keer in Arnhem, de andere keer in Weert. En dan ben ik ook nog de adviseur en vraagbaak van tal van collega’s en het management bij Asset Management en de uitvoerende club, waaronder engineers en projectleiders hier bij Enexis.” De brede knowhow die Ivo in de loop der jaren opdeed, komt daarbij van pas. Zeker nu de energietransitie in volle gang is. “Er speelt momenteel zoveel dat je als netverantwoordelijke eigenlijk van alles wat moet weten”, benadrukt hij.

Mensen regisseren

Ivo werkt op een afdeling waar samenwerking heel belangrijk is. “Enerzijds omdat veel collega’s afhankelijk zijn van de plannen die ik maak en anderzijds omdat ik weer afhankelijk ben van hun input. Mijn vaste stek is Weert. Daar ben ik minimaal één keer per week. Hier zit namelijk de uitvoerende club. Het team van mensen waar ik mee samenwerk is overigens veel groter dan mijn eigen afdeling.” Na een adempauze vervolgt hij: “Ik stuur die mensen niet aan, ik regisseer ze, zoals we dat hier bij Enexis noemen. Dat wil zeggen dat ik ervoor zorg dat de juiste mensen op het juiste moment de juiste dingen doen, zonder dat ik de leidinggevende speel.”

Elk jaar een cursus

“Je merkt hier aan alles dat je werk wordt gewaardeerd”, zegt de netverantwoordelijke, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij Enexis een geweldige werkgever vindt. “Enexis zorgt goed voor je als medewerker, stelt zich flexibel op en geeft je alle ruimte. Om je werk in te richten, maar ook om je te ontwikkelen. In de zes jaar dat ik hier nu werk, volgde ik elk jaar een opleiding of minimaal één cursus. Nu volg ik bijvoorbeeld een premaster, om straks aan de master managementwetenschappen te kunnen beginnen. De kosten daarvan kan ik onder andere betalen uit mijn duurzaam inzetbaarheidsbudget.”

Strategische ambities

Gevraagd naar zijn toekomstplannen hoeft Ivo niet lang na te denken. Hij blijft graag werken op de afdeling Asset Management. “Uiteindelijk wil ik graag volledig strategisch netverantwoordelijke worden. Dan ben ik nog directer betrokken bij bedrijfsmatige stukken en kan ik nog meer de grote lijnen uitzetten.” Haast heeft hij daarmee niet. “Ik heb nog wat jaren te gaan”, lacht hij. “Ik ben pas 32 en veel verder hogerop dan dát kan ik binnen Enexis niet komen. De stap daarboven is namelijk het management.”

 

De veranderingen in de energiemarkt brengen zoveel werk met zich mee dat Ivo wel een helpende hand kan gebruiken. Het liefst een senior netverantwoordelijke E EBS die zich de eerste jaren focust op de ontwikkeling van het net in de regio Brabant. Op die manier kan hij namelijk meer en meer de strategische kant op gaan bewegen.

Lees ook de volgende update