"Je moet gewoon beginnen"

Tijdens de Quest for Change zeiltocht, hebben twintig young professionals zich gebogen over een aantal duurzaamheidsvraagstukken vanuit de chemische industrie. 
Collega Marlous van der Veen (Senior Adviseur Strategie) verbaasde zich erover hoe oneens mensen het met elkaar kunnen zijn, terwijl ze allemaal hetzelfde einddoel voor ogen hebben. Nog meer verbaasde ze zich over de kracht van gewoon doen, durven falen, opstaan en verder gaan met experimenteren. "Als er één ding is wat ik hierover mag zeggen, dan is het wel dat experimenteren en falen je meer leert en verder vooruit helpt dan niets doen en blijven praten over hypothetische uitkomsten.’’

​Geteisterd door zeeziekte, werkte Marlous op het Tallship de Morgenster met een groep van twintig young professionals die gedurende vier weken deelnamen aan de zeilende denktank van Clean2Antartica. De opdracht was om de eerste stappen richting een volledig circulaire bedrijfsvoering te bedenken voor een Japanse multinational, die momenteel nog zijn geld verdient met fossiele bronnen. 

Drie weken discussie

"Twintig mensen bij elkaar, die nota bene zijn geselecteerd vanwege hun duurzame hart, allemaal met hetzelfde doel, en dan eerst 3 weken discussiëren over de weg naar die duurzame stappen en het volledig oneens zijn met elkaar. Heel bijzonder", vertelt Marlous. "Toen kwam de deadline in zicht en konden we niet anders dan stoppen met praten en beginnen met experimenteren, met doen. We konden het ons niet meer veroorloven om te wachten, net zoals wij bij Enexis niet kunnen wachten met de energietransitie, en net zoals de opdrachtgever van onze denktank niet kan wachten met het introduceren met circulaire stappen. Het lastige aan zo’n complex vraagstuk is dat je de uitkomst niet van tevoren kunt bedenken, er is niet één ultieme oplossing waar je op kunt wachten: ik heb geleerd dat de oplossing adaptief is, dat je die gaandeweg ontdekt en dat je die niet kunt verzinnen zonder simpelweg te proberen en ervan te leren. Vanuit onze eigen worsteling hebben we daarom juist een aanpak ontwikkeld voor de Japanse multinational om actief te gaan experimenten.  Het mooiste aan zo’n experimenteerfase is dat het niet kan falen: het gaat om het leren." 

Wat heb je er van geleerd?

"Oh, zo veel. De groepsdynamiek was heel interessant en leerzaam bijvoorbeeld. Maar ik heb ook geleerd dat het enorm moeilijk is om zelf zo’n cirkel van praten te doorbreken en zomaar te gaan DOEN. Om daar de ruimte voor te voelen en te maken, om voor jezelf te bedenken wat een eerste stap kan zijn om gewoon aan de slag te gaan en iets anders te doen dan de groep, dat is best lastig. Op de Morgenster is voor mij heel tastbaar geworden waar het nu echt over gaat, 'de verduurzaming'. Het is voor mij stoppen met omschrijven, opschrijven, praten en gewoon gaan experimenteren en doen, daarna opschrijven kan altijd nog".

Terugblik Quest for Change

Meer foto's zien?

Wil je meer foto's zien? Bekijk het album van fotograaf Edo Landwehr

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update