“Juist de Geo-ICT-vraagstukken maken het voor mij leuk om bij Enexis Groep te werken”

Bas van Kesteren werkt als informatieanalist voor de afdeling GEO Services bij Enexis Groep. Hij is een informaticus in hart en nieren. Voordat hij bij Enexis Groep kwam werkte hij voor een ICT-bedrijf. Van de overstap heeft hij echter geen moment spijt gehad.

Samen werken we hard, maar er wordt ook veel gelachen”

Bas: “De werkdruk bij mijn vorige werkgever was erg hoog. Ik draaide daar structureel dagen van halfacht ’s ochtends tot elf uur ’s avonds en de beloning die ik kreeg was niet in verhouding. Bij Enexis Groep geldt ook geen negen-tot-vijfmentaliteit, maar hier is alles wel goed geregeld, onder andere dankzij de cao. Bovendien heb ik een ontzettend leuke club collega’s. Samen werken we hard, maar er wordt ook veel gelachen.” 

Breed meedenken

Bas kwam in 2010 in dienst bij Enexis Groep. Hij startte als functioneel beheerder. “Een ideale manier om alle applicaties te leren kennen die binnen het Enexis-landschap draaien. Als informaticus van huis uit wist ik van het begin af aan mijn weg goed te vinden”, vertelt Bas. Na vijf jaar stroomde hij door naar de functie van informatieanalist. De focus verschoof hierdoor van beheer naar het ontwikkelen van oplossingen en de beste manier om deze te integreren in het informatielandschap.

Naar krenten in de pap hoef ik niet meer op zoek”

Dol op exoten

Er is wel een groot verschil tussen het werk op de ICT-afdeling toen en nu, vindt Bas. “Destijds was het hier allemaal nog heel procedureel ingericht. Daardoor was het soms zoeken naar de leuke klussen. Nu is dat wel anders. Naar krenten in de pap hoef ik niet meer op zoek. Door de veranderingen bij Enexis op ICT-gebied kregen we namelijk te maken met allerlei technieken die hier nog niet bekend waren. Dankzij de ervaring die ik opdeed tijdens mijn vorige baan kon ik aan deze technologische veranderingen relatief snel mijn bijdrage leveren. Het is fijn om op deze manier mijn kennis en ervaring in te zetten, vooral omdat je ziet dat je echt meerwaarde hebt voor de organisatie.”

We zijn gaan werken met een heleboel nieuwe tools”

Werken aan cloudtransformatie

Omdat Enexis Groep als organisatie veel sneller wil kunnen reageren op veranderingen wordt momenteel hard gewerkt aan een cloudtransformatie. “Het is een klus waar de hele ICT-afdeling aan werkt en die inmiddels grotendeels is geklaard. We zijn hiervoor gaan werken met een heleboel nieuwe tools, zoals Ansible, Splunk, Terraform en Route 53. Die moesten we ons in korte tijd eigen maken. Dankzij deze tools kunnen we servers nu geautomatiseerd inrichten. Waar er vroeger soms maanden overheen gingen om servers op te laten tuigen doen we dat nu zelf in een paar uur tijd”, vertelt Bas.

Euforie van de dag

Als Geo-ICT’er buigt Bas zich over de kaartmaterialen van EnexisGroep. Hij verklaart: “We brengen de leidingen, kabels en stations in kaart en draaien daar analyses op. Geo-ICT wordt steeds meer geïntegreerd in de systemen van Enexis Groep. Daarom helpen we inmiddels ook andere afdelingen met het ontsluiten van informatie.” Binnen de ICT is Geo-ICT volgens Bas een beetje een vreemde eend in de bijt. “Het vergt specifieke kennis. Gelukkig deed ik die al op bij mijn vorige werkgever, want juist de Geo-ICT-vraagstukken maken het voor mij leuk om bij Enexis Groep te werken. Elke keer mag ik weer voor een ander specifiek probleem een oplossing zoeken. Heb ik die gevonden, dan is dat de euforie van de dag. Het blijft een kick als iets uiteindelijk volledig geautomatiseerd werkt.”

Thuiswerken

Enexis Groep is een flexibele werkgever en dus is thuiswerken ook voor Bas een optie. “Toch zit ik momenteel meestal hier”, zegt hij. “Simpelweg omdat ik veel moet sparren met collega’s. Je mist snelheid als je dat van thuis uit doet. Het ligt gewoon een beetje aan het werk dat ik heb liggen of ik van die mogelijkheid gebruikmaak.”

Zolang er mogelijkheden zijn om door te groeien zit ik hier goed”

Blijven bouwen

Een stip aan de horizon zetten voor zichzelf vindt Bas moeilijk. “Er verandert momenteel zoveel, hier intern en op ICT-gebied, dat de route die ik nu uitstippel morgen 45 graden de andere kant op kan liggen. Ik ben voorlopig in ieder geval niet van plan om hier weg te gaan”, zegt hij stellig. “Ik doe het werk dat ik leuk vind en ik leer nog steeds van alle projecten die ik aangereikt krijg. Zolang Enexis Groep me de mogelijkheid blijft bieden om door te groeien zit ik hier goed. Eén ding weet ik wel zeker: een managementfunctie is niets voor mij. Ik zal altijd willen blijven bouwen.”

 

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update