Kersverse Projectengineer Bouwkunde Joris Borsboom:

“Ik zit hier gebakken”

Joris Borsboom kwam een kleine drie maanden geleden bij Enexis terecht, nadat hij besloten had terug te willen naar zijn roots: bouwkunde. Hij vertelt dat hij als kersverse Projectengineer Bouwkunde direct alle vrijheid kreeg bij het oppakken van zijn eerste project. “Doordat je op de begeleiding van allerlei collega’s kunt rekenen is dat vooral leuk.”

Uitdagende omgeving

Toen Joris zijn diploma Bouwkunde haalde had de bouwsector nog last van de naweeën van de kredietcrisis. Daardoor was het moeilijk om aan een baan te komen. Uiteindelijk koos hij voor een baan als engineer bij een grote, gespecialiseerde transporteur, maar na vijf jaar wilde hij toch graag weer iets in lijn met zijn studie gaan doen. Zo kwam hij bij Enexis terecht. “Een uitdagende omgeving”, vertelt hij. “Van elektriciteit weet ik nog niet zoveel af, maar ik vind het wel interessant om erover te leren. En ik zit hier gebakken. De energietransitie is in volle gang, daardoor is er bij Enexis de komende jaren zat te doen. Ik vind het ook wel mooi dat ik een bijdrage kan leveren aan de energietransitie.”

Het diepe in

Een van Joris’ eerste projecten was het coördineren van de aanleg van bestratingen voor een nieuw hoogspanningsstation. “Enexis reikt je daarvoor de grote lijnen aan en vervolgens mag je je eigen plan trekken. Ik vind het wel prettig, die vrijheid en verantwoordelijkheid. En ja, in die eerste weken komt er veel op je af, maar na jaren hetzelfde werk was dat alleen maar leuk. En Enexis voelt echt als een warm bad. Als je een vraag hebt, is iedereen bereid je te helpen. Bovendien is er een mooie spreiding tussen oudere en jongere collega’s.”

Ik werk veel zelfstandig, maar ik heb nooit het gevoel er alleen voor te staan.

Joris Borsboom
Projectengineer Bouwkunde

Vrij en verantwoordelijk

Joris ervaart Enexis als een opvallend flexibel bedrijf. “Ik werk er niet alleen op kantoor, ik bezoek ook hoogspanningsstations. Dat is mooi, want zo leer ik de werkpraktijk snel kennen. Daarnaast bepaal je bij Enexis zelf waar je wilt werken. Thuis, op kantoor of op locatie bij een hoogspanningsstation, het is helemaal aan jou. Eens per week heb ik voortgangsoverleg met mijn collega’s van Bouwkunde. Ik werk dus veel zelfstandig, maar ik heb nooit het gevoel er alleen voor te staan.” 

We zijn dus een belangrijke spil in het bouwtraject

Spil in het bouwtraject

Om goed ingewerkt te raken loopt Joris de eerste maanden mee met een Expert Engineer Bouwkunde van Enexis. “Bouwoverleggen op locatie of met de aannemer bezoek ik nu nog vaak samen met hem. Als Engineer Bouwkunde zie ik er vooral op toe dat hoogspanningsstations binnen de planning en het budget worden gebouwd of verbouwd, zodat mijn collega’s op tijd aan de slag kunnen met het plaatsen van de installaties en de kabels. Vanuit Weert zorgt mijn afdeling voor alle hoogspanningsstations in Noord-Brabant en Limburg. We zijn dus een belangrijke spil in het bouwtraject.”

Elke week anders

Eentonig ziet Joris zijn werk niet snel worden. “Elke week is hier anders”, benadrukt hij. “Je bent ook steeds weer op een andere plek. De ene keer heb je een bouwproject in Born, dan weer in Maastricht, Geertruidenberg of Maarheeze.” Hij vertelt dat zijn werkgebied groot is en dat hij daardoor soms best wat uurtjes in de auto zit. “Het is nou eenmaal handiger om bepaalde dingen ter plekke met elkaar te bespreken. Dat hoeft alleen niet wekelijks en tussendoor zijn er ook collega’s van Realisatie die de voortgang in de gaten houden. Dat scheelt.”

Als iets je verder kan helpen regelen ze het

Toekomstperspectief

Om vooruit te blikken vindt Joris het op het moment nog te vroeg. “Voor mij is het nu vooral zaak om goed te doorgronden hoe alles hier werkt. Het is me wel al duidelijk dat Enexis voor de toekomst volop perspectief biedt. Als het om het volgen van cursussen en opleidingen gaat, doen ze ook niet moeilijk. Als iets je verder kan helpen regelen ze het. Ik zou bijvoorbeeld Expert Engineer kunnen worden, maar ik kan ook een heel andere kant op groeien als ik dat wil. Zoals ik al zei, werk is er hier genoeg. Ik zie dus wel hoe het balletje gaat rollen.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update