"Wij helpen de energietransitie mogelijk maken door mee te denken”

Na verschillende invloedrijke posities te hebben bekleed bij bedrijven in de energiebranche en een uitstapje naar de wetenschap te hebben gemaakt, wilde Marga Edens vooral weer meer hands-on bezig zijn. Het liefst bij een netbeheerder. Het werd Enexis. “Als netbeheerder is Enexis in mijn ogen namelijk de ruggengraat van onze energievoorziening. Een partij die essentieel is voor het slagen van de energietransitie en de afdeling waar ik nu leiding aan geef, speelt daarbij een vitale rol.”

Zorgen voor financiële armslag

De afdeling Regulering zorgt ervoor dat Enexis over de financiële middelen beschikt om te kunnen blijven zorgen voor een betrouwbare en betaalbare energievoorziening, maar dat er ook de juiste spelregels zijn voor het vervullen van de energiebehoefte van vandaag en morgen. Het huidige netwerk heeft niet voldoende capaciteit voor al die zonneweides en windparken die we in Nederland willen verwezenlijken en voor alle huishoudens die kiezen voor zonnepanelen, warmtepompen en een elektrische auto. Er is dus uitbreiding nodig. Wij onderhandelen met onze toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), over die financiële speelruimte.”

De energietoekomst vormgeven

En dat is nog niet alles. Marga vervolgt: “We zijn vanuit Regulering ook in gesprek met het ministerie van Economische Zaken, zodat de oude Elektriciteits- en gaswet straks kan worden vervangen door een nieuwe energiewet. Op dit moment moeten we met de spelregels van gisteren nog de problemen van morgen oplossen en dat wringt. Het maakt de gesprekken die we hebben met de ACM, het ministerie en Europa weleens complex, want echt alles moet anders. Maar dat maakt dit werk ook tegelijkertijd leuk en interessant. En laten we wel wezen, het gaat ook echt ergens over. Wij geven de energietoekomst mee vorm en helpen de energietransitie mogelijk maken door mee te denken.”

Behoefte aan verbinders

Om dat te kunnen verwezenlijken is Marga naarstig op zoek naar extra mensen voor haar team. “We zijn op het moment met z’n zevenen en willen er graag drie teamleden bij. Het belangrijkste is dat het echte verbinders zijn. Mensen die als professional links en rechts van hun vakgebied kijken en die een verbindende rol kunnen spelen. Zowel binnen de organisatie als in de relatie met diverse stakeholders.”

Wij zijn op zoek naar echte verbinders"

Het team Regulering

Het huidige team beschrijft Marga als een geslaagde combinatie van Friezen, Groningers, Brabanders en Limburgers. “Allemaal academici. Economen, econometristen, juristen en mensen met een achtergrond in de technische bedrijfskunde. Het zijn stuk voor stuk professionals die in staat zijn het hele werkgebied van Regulering te overzien. De sfeer in de groep is fijn, we hebben aandacht voor elkaar en naast dat er hard wordt gewerkt, wordt er ook gelachen.”

Waardering voor organisatie

Wat werken bij Enexis volgens Marga prettig maakt, is dat er, ondanks de omvang van de organisatie, altijd oog is voor de menselijke maat. “Dat betekent ook dat we duidelijke normen en waarden hebben. Zo staat veiligheid hier altijd op nummer één. En dat roepen we niet alleen, dat maken we ook waar, terwijl we een technisch georiënteerd bedrijf zijn. Daar heb ik veel respect en waardering voor.”

Groeiwens

Richting de toekomst wil Marga met het team graag verder groeien. “Ik wil het team vooral verder professionaliseren. De vraagstukken waar we mee bezig zijn en de rol die we als grote regionale netbeheerder hebben, vereisen dat ook. Mijn teamleden krijgen dus ook alle ruimte om zich te ontwikkelen. Als daar opleidingen voor nodig zijn, zoals de Florence School of Regulation, dan maken we dat mogelijk. Ik vind namelijk dat we leidend moeten zijn in de sector.”

Toekomst

Dit betekent ook dat Marga voorlopig graag directeur van het team Regulering blijft. “We staan net aan het begin van allerlei veranderingen, daarvan zie ik graag eerst het een en ander verwezenlijkt voor ik er ook maar aan denk om een andere functie te overwegen. Ik ben voorlopig dus nog niet door mijn uitdagingen heen. En eerlijk, ik heb al zoveel gedaan binnen de sector dat er wel iets heel bijzonders voorbij moet komen wil ik denken: laat ik dat eens gaan doen. Voor nu is er mij vooral veel aan gelegen dat dit team de rol gaat spelen die ik voor ogen heb.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update