“Mijn doel is vooral mensen in beweging te krijgen”

Toen Corine in 2014 startte op de ICT-afdeling van Enexis stak ze haar leidinggevende ambities niet onder stoelen of banken. En die zag ze beantwoord. Ze kwam binnen als functioneel beheerder, werd informatieanalist en is nu al twee jaar teammanager Productie in onze vestiging in Venlo.

Jonkie

Het team van Corine bestaat uit 22 medewerkers van de afdeling Infra. Dat ze pas dertig jaar was toen ze aan het roer van dit team kwam te staan, vond ze zelf wel even een dingetje. “Die rol moet je vooral gegund worden door de mensen met wie je werkt. Ik kreeg de leiding over collega’s die kinderen hadden van mijn leeftijd. Dat vond ik spannend, daarom besloot ik het maar meteen uit te spreken.” De reactie was gelukkig positief. “Van verschillende kanten kreeg ik terug dat het een zakelijke relatie was en dat mijn teamleden echt niet de hele dag rondliepen met de gedachte dat ze mijn vader wel konden zijn.”

Mensenmens

Hoewel haar functietitel misschien anders doet vermoeden, was Corines werk altijd gefocust op mensen. “Daar ligt mijn hart ook. Ik heb Organisatiewetenschappen gestudeerd en heb me in mijn werk altijd gericht op het stroomlijnen van de communicatie tussen (ICT-)experts en mensen met een heel ander specialisme die moesten samenwerken. Het leukste van mijn huidige functie vind ik dat ik met allerlei karakters en kennisniveaus werk, in tal van samenstellingen. De ene keer spreek ik mensen een-op-een, de andere keer heb ik de hele groep om me heen. Zo leer je snel hoe je een boodschap het beste kunt brengen. Mijn doel is vooral mensen in beweging te krijgen. Het is mijn taak om aan te voelen wat iemand daarvoor nodig heeft en mijn team vervolgens te faciliteren.”

Gouden combi

Uit de medewerkerstevredenheidsonderzoeken die Enexis elk jaar laat doen blijkt dat Corine hoge ogen scoort bij haar team. Vooral vanwege haar eerlijkheid in combinatie met de manier waarop ze leidinggeeft. “Niet als een baas, maar door tussen de mensen in te gaan staan. Ik zit ook letterlijk tussen mijn team op kantoor.” Een ideale plek volgens Corine. “Ik zie het hierdoor meteen als iemand iets dwarszit. Bovendien kan ik echt contact maken met mensen en ze een luisterend oor bieden als dit nodig is.” Daarbij gelooft Corine niet in zachte heelmeesters. “Ik ben eerlijk. Als iets niet oké is, vertel ik het mijn mensen”, zegt ze. En dan stipt ze nog iets aan wat volgens haar gewaardeerd wordt: “Ik doe niet of ik de wijsheid in pacht heb. Als ik de oplossing niet meteen weet, zeg ik dat. Vervolgens zorg ik er overigens wel voor dat die gevonden wordt.”

Hechte band

Toen Corine deel uitmaakte van de afdeling ICT bezocht ze wekelijks allerlei Enexis-locaties. Dat ‘hoppen’ vond ze heerlijk. Nu is Venlo haar vaste basis. “Ik moest er even aan wennen, maar het heeft een groot voordeel: de band die je met je team opbouwt is veel hechter. Zeker in een organisatie met een sterke familiecultuur als Enexis. Mensen gericht begeleiden wordt daardoor gemakkelijker.”

Van je eiland af

“Fijn van Enexis is ook dat je echt de ruimte krijgt om zaken op je eigen manier te doen. Zij scheppen de kaders, maar jij vult ze in”, benadrukt Corine. “Ik heb toen ik deze functie aannam bijvoorbeeld afgesproken dat ik een dag in de week zelf kan bepalen van waaruit ik werk. Hierdoor kan ik op vrijdag bijvoorbeeld thuis werken, maar heb ik ook de ruimte om mijn contacten binnen de organisatie te onderhouden. Af en toe van je eiland af komen, om te ervaren wat er speelt in de rest van de organisatie, dat vind ik belangrijk. En mensen vinden het hier heerlijk om met je te sparren.”

Volgende stap

Corine is blij met het pad dat ze binnen Enexis heeft kunnen afleggen en weet nog niet wat haar volgende stap gaat zijn. “Afdelingsmanager misschien?” zegt ze vragend. “Ik wil in de toekomst in ieder geval gaan onderzoeken of dat iets voor me is, maar het valt nog te bezien hoe het balletje gaat rollen. Enexis kennende komen er vanzelf weer mooie kansen voorbij. Het is een groot bedrijf, dat alles goed geregeld heeft. Daardoor is het ook een werkgever waarbij veel kan. Dat neemt niet weg dat je je wel hard moet maken voor iets wat je graag wilt.” Maar dat is aan Corine wel toevertrouwd.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update