Niek over zijn traineeship

Dat het traineeship van Enexis in 2020 werd uitgeroepen tot het beste traineeship van de Benelux verbaast Niek Stad niet. Hij startte in 2021 als Management Trainee bij de netbeheerder. “Ze investeren hier echt tijd en geld in je als trainee om ervoor te zorgen dat je jezelf op een goede manier kunt ontwikkelen.” Opvallend waardevol daarbij is volgens hem de bijzondere band die je tijdens de kennismaking met andere Enexis-trainees opbouwt. Lees hier zijn verhaal.

Relevant werk

Niek startte 4 oktober 2021 met zijn Management Traineeship nadat hij zijn Master Strategic Management had behaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Ik wist toen nog niet precies wat ik wilde gaan doen, maar wel dat ik graag iets voor de maatschappij wilde betekenen. De enthousiaste verhalen van een medestudent, die al even trainee was bij Enexis, zorgden ervoor dat Niek bij de netbeheerder solliciteerde.

Fijne cultuur

Niek vertelt dat alles wat hem toen verteld was eigenlijk blijkt te kloppen. “Enexis is een heel laagdrempelige organisatie met een fijne balans tussen werk en privé. Iedereen staat hier klaar om je te helpen. De sfeer is haast familiair. Bovendien krijg je veel verantwoordelijkheid en alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Dat geldt overigens niet alleen voor de trainees, maar voor alle medewerkers. Je doet er hier als persoon echt toe.” Er is tot nu toe eigenlijk maar één ding waar Niek zich op heeft verkeken: de omvang van de organisatie. “Er werken meer dan 5.000 man. Daardoor kan het soms even duren voor je iets voor elkaar krijgt”, zegt hij. Gelukkig met een brede glimlach.

Je bouwt een sterke band op met de andere trainees

Hechte band trainees

Met plezier kijkt Niek terug op zijn introductieperiode bij Enexis. “Die duurt drie weken. De eerste week daarvan ga je samen weg. Wat trainees in die week doen, is al jaren een goed bewaard geheim. Dus daar ga ik niets over zeggen”, lacht Niek. “Enexis zorgt er tijdens de introductie in ieder geval voor dat je de organisatie en de branche snel leert kennen. Daarnaast bouw je in die tijd een sterke band op met de andere trainees. Belangrijk, want we weten elkaar nu gemakkelijk te vinden als we een keer willen sparren. We leren hierdoor ook veel van elkaar. En tijdens de trainingen die we samen volgen, schromen we niet meer om bepaalde dingen te zeggen.”

Ze kijken bij Enexis goed naar wat bij je past

Opdracht die bij je past

Op het moment dat we Niek spreken, zit hij in de zesde maand van zijn traineeship. In totaal duurt het twee jaar. “Het eerste jaar krijg je een opdracht. Als je voor een Management Traineeship gaat, is dat vaak projectmatig en is je vaste standplaats doorgaans het hoofdkantoor van Enexis in Den Bosch. Ze kijken bij Enexis goed naar wat bij je past. Ik had geen voorkeur voor een bepaalde afdeling, maar wilde wel graag aan een project werken op het gebied van duurzaamheid. Het is nu aan mij om ervoor te zorgen dat alle grondstoffenpaspoorten die binnenkomen worden opgeslagen in een externe database die we opbouwen samen met andere Nederlandse netbeheerders.”

De cirkel rond

Niek vertelt dat hij naast zijn hoofdopdracht ook werkt aan diverse projecten die hij interessant vindt. “Met een andere trainee werk ik nu bovendien aan een deelopdracht. We verzorgen samen de online nieuwsbrief over de traineeships en we organiseren de kennismakingsdag voor de nieuwe lichting trainees, zodat zij ons ook weer goed kunnen leren kennen.”

Uitgebreid trainingsprogramma

De opdracht voor het tweede jaar van het traineeship formuleer je zelf. “Om dat te kunnen doen bouw je het eerste jaar aan je interne netwerk”, gaat Niek verder. “Ondertussen volg je tijdens je traineeship allerlei trainingen. Niet alleen vaktechnisch, maar ook om je als persoon verder te ontwikkelen. Zo hebben we laatst een communicatietraining gehad, waarin we leerden over verschillende communicatiestijlen en hoe we deze kunnen toepassen in diverse situaties. En dan heb je ook nog vier keer per jaar een intervisiesessie met een coach om terug te kijken op de ontwikkeling die je doormaakte.”

Je doet er hier als persoon echt toe

Begeleiding

En dat is niet de enige begeleiding waarvoor is gezorgd. “Wat betreft je ontwikkeling houdt de manager van het traineeprogramma een oogje in het zeil. Die polst ook regelmatig hoe je in je vel zit. Daarnaast heb je per opdracht een begeleider. En dan is er nog je buddy”, merkt Niek op. “Dat is een trainee van een lichting eerder, met wie je kunt sparren en bijvoorbeeld successen viert. Je kiest die buddy zelf tijdens de kennismaking. Met mijn buddy had ik destijds meteen een klik.”

Perspectief

Na koud een halfjaar als trainee heeft Niek nog geen idee waar in de organisatie hij uiteindelijk zal landen. Het kan nog alle kanten op. “Wat ik wel weet, is dat ik hier echt op mijn plek zit. Dit is een ontzettend interessante branche met een enorme uitdaging: het realiseren van de energietransitie. Het is mooi om daaraan mijn steentje te kunnen bijdragen. Wat mij betreft het liefst vanuit een lekker snelle en dynamische afdeling binnen Enexis.”

Lees ook de volgende update