Interim Lean Consultant IT Irving Leistra

“Niets mooier dan twee nog verschillende werelden bij elkaar brengen”

Irving helpt als Lean Consultant IT de ICT-afdeling van Enexis met het maken van een start met Operationeel Sturen, een Enexis-breed programma gericht op ‘operational excellence’. Hij doet dit nu ad interim, maar het wordt een vaste functie. En als we Irving mogen geloven wacht daar iemand een prachttaak. “Niets mooier dan twee nog verschillende werelden bij elkaar brengen. Dat gaat vooral over elkaar beter begrijpen. Aan de ene kant ICT-medewerkers, die technisch supermooie en slimme oplossingen willen creëren, en aan de andere kant interne businesspartners, die willen dat iets snel werkt, zonder volledig te overzien wat daarvoor nodig is.”

Denken vanuit klantwaarde

“Wat fantastisch dat jullie een dubbeldekker hebben gebouwd, alleen had ik toch liever snel een elektrische fiets gehad.” Irving beschrijft de reactie van veel interne opdrachtgevers beeldend. “Het vinden van de juiste vertaling van een klantwens is een uitdaging, maar wel een mooie”, lacht hij. “Als Lean Consultant IT help ik de ICT-afdeling denken en handelen vanuit klantwaarde en ketensamenwerking. Op basis daarvan richten we de organisatie in, formuleren we doelen en maken we prestaties meetbaar, zodat we hierover het gesprek met elkaar kunnen aangaan. Het uiteindelijke doel van Operationeel Sturen is vooral dat we zaken samen beter gaan begrijpen, zodat we het elke dag een stapje beter doen. Niet alleen onze klanten, ook wijzelf zijn daarbij gebaat.”

“Ik help de ICT-afdeling denken en handelen vanuit klantwaarde en ketensamenwerking”

Bruggen bouwen

De afdeling Infra van Enexis begon zo’n twee jaar geleden met het programma Operationeel Sturen. Bij ICT werd er eind vorig jaar een start mee gemaakt. De implementatie bij ICT gaat gefaseerd. In totaal duurt deze 18 maanden. Irving: “Een extra uitdaging is dat alles in coronatijd online gaat. Dat is complex. Je bent immers bezig met een transformatieprogramma dat voor een groot deel over gedrag gaat. Toch verwacht ik dat eind van het jaar een groot deel van de ICT-organisatie haar prestaties aanzienlijk verbeterd heeft in de ogen van haar klanten.”

“Je moet lean denken en dit kunnen koppelen aan de manieren van werken binnen ICT”

Manieren van werken koppelen

Met vier Experts Continu Verbeteren en verschillende ICT-collega’s vormt Irving momenteel een team om het programma Operationeel Sturen op de juiste manier te laten landen binnen de ICT-organisatie. “Eigenlijk vervul ik dezelfde functie als een Expert Continu Verbeteren, de context bij ICT is alleen anders”, benadrukt hij. “Het gaat hier niet alleen om het behalen van doelen met je eigen team, maar ook om hoe we als ICT-afdeling een optimale bijdrage leveren aan de bedrijfsketen van Enexis. Daarnaast moet je als Lean Consultant IT niet alleen lean denken, maar ookkunnen koppelen aan de huidige manieren van werken op de afdeling, zoals scrum, ITIL of DevOps. De kunst is om ervoor te zorgen dat dit alles elkaar versterkt.”

“In plaats van harder kunnen we zo slimmer gaan werken”

Het grotere plaatje zien

Volgens Irving maakt Operationeel Sturen het werk op de ICT-afdeling op den duur alleen maar zinvoller en interessanter. “Veel ICT-medewerkers zijn gewend om binnen hun eigen expertise te blijven denken. Ze willen een omgeving of applicatie zo goed en stabiel mogelijk laten draaien, maar overzien niet altijd het grotere plaatje. Oftewel wat zij kunnen bijdragen aan de hele keten en uiteindelijk aan tevreden eindgebruikers, de klanten van Enexis. Door Operationeel Sturen maken we die klantwaarde duidelijk. Zo wordt helder waaraan we wel en geen aandacht moeten besteden om zaken gericht te verbeteren. In plaats van harder kunnen we zo slimmer gaan werken.”

“Het doel is vooral dat we zaken samen beter gaan begrijpen”

Linking pin

Irving verwacht de komende tijd een groei aan vacatures binnen Enexis en zeker ook binnen ICT. “ICT is het tweede Enexis-organisatieonderdeel dat met Operationeel Sturen start. Deze afdeling bestaat uit meer dan 500 medewerkers, het dubbele van veel andere Enexis-afdelingen. En het faciliteren van de energietransitie gaat voor een groot deel over digitalisering. Het is dus logisch dat dit voor meerdere vacatures gaat zorgen. De nieuwe Lean Consultant IT wordt daarbij de linking pin tussen de afdeling ICT, haar interne klanten en het Enexis-brede verbeterprogramma Operationeel Sturen.”

T-shaped profiel

“Eigenlijk zoekt Enexis een schaap met vijf poten voor deze functie. Misschien wel zes”, grapt Irving niet geheel onterecht. “Nee, zonder gekheid: we zijn wel op zoek naar iemand met een zogenaamd T-shaped profiel. Dat wil zeggen dat hij of zij diepgaande kennis heeft van lean, agile werken en verandermanagement, maar ook over brede knowhow beschikt van de energiebranche, ICT en projectmanagement. Het moet een bruggenbouwer zijn die kan schakelen met allerlei gesprekspartners. Een rasverbinder die ervan houdt om samen resultaat te boeken.”

Mooi perspectief

Dat het programma eindig is, wil volgens Irving niet zeggen dat je rol snel weer uitgespeeld is. “De functie van Lean Consultant IT blijft voorlopig bestaan en ook daarna is er bij Enexis nog zoveel werk aan de winkel. Zeker nu de energietransitie in volle gang is.”

Grijp jij met plezier de uitdaging aan om als Lean Consultant IT in de voetsporen van Irving te treden? Solliciteer dan via onze website. Wie weet maak je straks dan wel onderdeel uit van het implementatieteam en start je zij aan zij met Irving aan het verder uitbouwen van Operationeel Sturen binnen Enexis. 

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update