Ons werk neemt toe, maar onze CO2-uitstoot neemt af

De term ‘klimaatakkoord’ en de doelstelling ‘49% CO2-reductie in 2050’ zijn sinds kort onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar veranderen is doen, en wel nu. Daarom zijn we bij Enexis Groep sinds twee jaar bezig om onze eigen mobiliteit in 2020 al met 50% te hebben verduurzaamd. En ja; het kan! Onze CO2-reductieteller versnelt gigantisch en staat eind 2018 op -13,8%, terwijl we als bedrijf meer werk hebben. Hoe dan?

“Je begint met een ambitie en een meetbaar doel”, vertelt Lars Verpalen, die als Programmamanager Duurzame Mobiliteit bij Enexis verantwoordelijk is voor het realiseren van die 50% reductie. “Dat hoofddoel kent concrete subdoelen, omdat je de reductie via drie wegen kunt bewandelen: je verduurzaamt, verandert en vermindert je mobiliteit. Tegelijk.”

Zo hebben bij Enexis nu 191 leaserijders een volledig elektrische auto en veel anderen een plug-in hybride, is het aantal OV-kilometers in alleen 2018 met 13% toegenomen en tegelijk hebben de niet-leaserijders 2,6 miljoen kilometers minder gereden. “Je bereikt dat alleen met een goed evenwicht tussen het aanpassen van de driehoek Regelingen, Voorzieningen en Gedrag”, vertelt Lars. “We hebben elekrisch leasen extreem interessant gemaakt. Iedereen kan 1e klas met de trein reizen, er staan elektrische deelfietsen én -auto’s op bijna al onze locaties en we hebben gigantisch veel laadpalen geplaatst. Als je die regelingen en voorzieningen voor elkaar hebt, kun je gaan verleiden op gedrag. Met kleine incentives, maar ook met een duwtje in de rug zoals Autoloze Dagen. En ja, dat werkt.”

Lees ook de volgende update

  • Update

    Welkom! Negen kersverse engineers in de dop!

    Met de start van de Engineering Academy in de drie vestigingen binnen Productie Zuid-Oost (Eindhoven, Venlo en Maastricht) mogen we negen kersverse engineers in de dop verwelkomen. Daarmee krijgt het Bossche initiatief een mooi vervolg, en ook voor de rest van Enexis zijn er plannen.

    Lees update