Arnoud Brouwer groeide bij Enexis van trainee naar Tactisch Projectmanager:

“Qua doorstroommogelijkheden is Enexis echt een geweldig bedrijf”

Arnoud Brouwer is een schoolvoorbeeld van hoe je je kunt ontwikkelen binnen een grote organisatie als Enexis. Hij startte 25 jaar geleden als een van de eerste trainees en is nu Tactisch Projectmanager. “Qua doorstroommogelijkheden is Enexis echt een geweldig bedrijf”, stelt hij. “Je hebt hier allerlei takken van sport en steeds weer andere uitdagingen, daardoor krijg je de kans om jezelf maximaal te ontwikkelen.”

Van reactief naar proactief

Natuurlijk is er in 25 jaar tijd veel veranderd op het gebied van traineeships. Arnoud daarover: “Als je kijkt naar de situatie nu vinden we het vooral belangrijk dat je als trainee je eigen onderzoeksvraag formuleert. Vervolgens geven we je de kans om hiermee op een van onze afdelingen aan de slag te gaan. Je zoekt zelf het contact met die afdeling. Vroeger dirigeerden we dat meer. Je kwam dan op een bepaalde afdeling terecht en ging doen waar behoefte aan was. Dat is nu dus totaal anders. Je ziet dat we in onderling overleg, samen bewegen, van een reactieve naar een meer proactieve werkwijze. Je hebt daardoor voor een groot deel zelf de touwtjes in handen.”

“Je hebt voor een groot deel zelf de touwtjes in handen”

Buiten starten

Arnoud kwam bij Enexis (toen nog PNEM) terecht na zijn studie aan de hts in Arnhem. “Ik startte als trainee bij PNEM Zuid-Oost. Mijn traineeship bestond uit drie periodes van acht maanden, twee jaar in totaal dus. Elke periode kon je een richting voor je traineeship kiezen. Ik begon in de uitvoering in Veldhoven, omdat ik vooral benieuwd was waar die mannen buiten nu precies mee bezig waren. Van die keuze heb ik nu nog veel profijt. Als je een managersfunctie hebt, helpt die ervaring je coachen en sturen. Want beleid maken is één ding, maar dat beleid vertalen naar de praktijk een belangrijke tweede.”

“Ik begon in de uitvoering. Van die keuze heb ik nu nog veel profijt”

Advies voor nieuwkomers

Hij legt uit: “De mannen met wie ik toen in de sleuven stond, vraag ik nu nog weleens hoe zij denken dat plannen moeten gaan landen. De kans op acceptatie is dan ook groter.” In Arnouds ogen is het belangrijk dat je als nieuwkomer bij Enexis ervaring opdoet in het veld. “Het helpt je later een goede vertaalslag te maken naar het wat en hoe. Dat gaat het best als je begrijpt waar onze mensen buiten tegenaan lopen. Elke trainee die ik spreek, adviseer ik daarom de tijd te nemen om buiten mee te kijken. Niet een paar dagen. Liefst een paar weken. Die ruimte en tijd krijg je hier ook.”

Vaste baan

Het tweede deel van zijn traineeship bracht Arnoud door bij de werkvoorbereiding in Valkenswaard. Het laatste deel concentreerde hij zich op klantcontact in Deurne. “Daarna liep mijn contract af. Ik weet nog dat er in die tijd 120 sollicitanten waren voor 3 beschikbare plekken. Een van die plekken werd mij gelukkig toegewezen. Ik kreeg de functie van projectleider/opzichter Tweedelijns Elektra in Uden. Hier leerde ik medewerkers van allerlei opleidingsniveaus te managen.

Het belang van sfeer

Ook prive een band opbouwen met collega’s is volgens Arnoud typisch Enexis. “Een team waarin een goede sfeer heerst, presteert beter dan een team individuen. Dus zorg ik voor een goede sfeer.” En die woorden maakt hij waar. “Alle mensen aan wie ik destijds leiding gaf, zijn op mijn bruiloft geweest”, lacht Arnoud. Tijdens zijn jaren bij Enexis begeleidde hij diverse trainees. “Het is leuk om te zien dat die vervolgens vaak blijven hangen”, zegt hij. De reden daarvoor is in zijn ogen niet alleen de sfeer, maar vooral ook de betrokkenheid van Enexis en de doorgroeimogelijkheden die deze netbeheerder biedt.

“Als je je wilt ontwikkelen krijg je vanuit de organisatie alle medewerking”

Blijven groeien

“Tijdens mijn loopbaan heb ik tal van opleidingen en cursussen gevolgd. Als je je wilt ontwikkelen krijg je vanuit de organisatie alle medewerking. Je hoeft het maar aan te kaarten en ze denken met je mee. Zelfs als je een opleiding wilt volgen die niet direct aansluit op je huidige werk, maar bijvoorbeeld wel op een functie die je graag wilt vervullen in de toekomst.”

Verandering van spijs

Arnoud wisselde inmiddels al een keer of acht van functie bij Enexis. “En dat is mooi”, benadrukt hij. “Ik hou er namelijk van om iets op te bouwen, maar als het dan staat, jeuken mijn handen alweer om iets anders te gaan doen. Dat verklaart ook waarom ik enkele jaren geleden projectmanager ben geworden. Ik kan mijn tanden nu iedere keer in een ander onderwerp zetten. Momenteel coördineer ik grote Europese aanbestedingsprojecten en vertegenwoordig ik Enexis in een aantal landelijke werkgroepen. Daarnaast begeleid ik diverse Europese subsidietrajecten in het kader van het versnellen van de energietransitie. Ik kijk onder andere hoe wij als netbeheerder een helpende hand daarbij kunnen bieden.

Hét instapmoment

Als er één moment is om in te stappen in de energiewereld is dat nu volgens Arnoud. “Door de energietransitie wordt door de hele keten heen om actie gevraagd. Op alle fronten wordt bij Enexis nagedacht over manieren om nog slimmer en effectiever te gaan werken. Momenteel krijgen we ook best wat voor onze kiezen. Je kunt dat als een probleem zien, ik zie het liever als een uitdaging. Ondertussen blijft mijn motto wel: wat vandaag niet lukt, kan morgen ook. Op deze manier hou je je werk leuk. En ook dat vindt Enexis belangrijk.”

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update