Rob Dirckx: PAC -engineer OT security

Na jarenlang gewerkt te hebben bij commerciële bedrijven, zoals de Rabobank, wilde Rob Dirckx graag wat anders. Niet alleen de dagelijkse reistijd van Weert naar Utrecht brak hem op, hij wilde graag bij een organisatie werken waar het maatschappelijk belang een grote rol speelt. Het gebouw van Enexis was vanuit zijn huis zichtbaar: geen wonder dat hij direct reageerde toen de vacature voor Protection Automation and Control engineer bij OT security geplaatst werd. Hij vertelt enthousiast over zijn functie, zijn collegas en de sfeer bij Enexis.

Uitdaging

"Bij Enexis stond Cybersecurity op dat moment nog in de kinderschoenen,” vertelt Rob, “en dat bood behoorlijk wat uitdaging. Je hebt het niet zo in de gaten als je bij een bancaire instelling werkt, maar daar is security over het algemeen erg goed geregeld. Bij Enexis hadden ze toen, inmiddels tweeëneenhalf jaar geleden, nog best een lange weg te gaan. Binnen de afdeling Netautomatisering zijn er verschillende kennisteams actief die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Ik ben onderdeel van het security-team dat zich bezighoudt met de beveiliging van de operationele techniek. Het is van cruciaal belang dat Enexis stroom kan blijven leveren aan Nederland en daarvoor moeten we de data binnen de stations veilig houden. Inmiddels heeft Enexis de ISO27001 normering voor databeveiliging en om die normering te kunnen behouden, moeten we aan een aantal regels voldoen. Ik vind het ontzettend leuk om me hiermee bezig te houden. Zo schrijf ik bijvoorbeeld procedures, maar ik maak ook scenario’s voor oefeningen. Doordat iedere afdeling zijn eigen procedures heeft, vraagt de beveiliging van data ook overal om een andere aanpak.”

Geen blok aan het been

Hij vervolgt: “Security heeft een bepaald stigma: het is lastig. Het verzoek om je wachtwoord te wijzigen, komt altijd op een ongelegen moment. En het is heel vervelend dat het pasje, dat iedereen te allen tijde zichtbaar moet dragen, niet automatisch toegang geeft tot iedere deur binnen onze locaties in Weert en Zwolle. Ons team implementeert maatregelen die ervoor zorgen dat onze collega’s echt op een andere manier met hun werk bezig moeten zijn. En dat zorgde in het begin wel voor wat weerstand. Maar inmiddels begint het maturity-level en de awareness binnen Enexis te groeien: mensen spreken elkaar aan op afwijkingen van de regels. Ze worden zich ervan bewust dat het noodzakelijk is om onze data veilig te houden. De effecten van onze inspanningen verspreiden zich ongemerkt ook als een olievlek over de verschillende afdelingen en dat geeft ontzettend veel voldoening!” 

Groeiend team

 De afdeling Netautomatisering groeit enorm, maar toch zijn we een heel hecht team. Misschien komt dat ook wel doordat we grotendeels vrijgesteld zijn van de verplichting om thuis te werken. Onze systemen zijn nou eenmaal niet allemaal op afstand benaderbaar. De meeste van mijn collega’s werken dan ook nog gewoon hele weken op kantoor. Zelf verdeel ik het een beetje: de helft op kantoor, de helft vanuit huis. Daarbij merk je dat iedereen zich heel goed realiseert hoe belangrijk ons werk is en dat maakt ons team misschien nog wel hechter. Maar je merkt wel dat er bepaalde zaken niet meer zo vanzelfsprekend zijn. 
Zo waren er voor de lockdowns weken dat er iedere dag iemand jarig was en we in Weert vlaai aten. Dat mis ik nu wel,” grapt hij. “Maar het was bijvoorbeeld ook heel normaal binnen de afdeling om teamdagen te organiseren, of samen ergens uit te gaan eten. Nu is dat een stuk lastiger: zeker wanneer je thuis werkt, moet je iedere interactie plannen en kun je niet meer even naar iemand toe lopen voor een praatje. Maar Enexis gaat daar heel erg goed mee om, vind ik!”

Vitaliteit en pubquiz

"Toen wij bij de eerste lockdowns toch zoveel mogelijk thuis moesten werken, kregen we regelmatig een klein pakketje thuis om ons vitaal te houden: van die gymnastiek-elastieken, bijvoorbeeld, en kaartjes met oefeningen. Dat kwam echt vanuit het bedrijf: de HR-afdeling zorgde daarvoor. Daarnaast is ook onze manager ontzettend betrokken. Hij investeert er echt veel tijd en energie in om op de hoogte te blijven van ons wel en wee. Tijdens de lockdowns organiseerde de afdeling ook zelf dingen, zoals een pubquiz. Ik kan me mijn verbazing nog herinneren toen ik de deur van mijn huis opende en mijn manager zag staan: hij had borrelpakketjes voor iedereen op de afdeling samengesteld met daarin een blikje frisdrank, een biertje, wat chips, borrelnootjes en dat soort dingen. Die bracht hij persoonlijk bij iedereen aan huis. Dat is tekenend voor hoe betrokken hij is bij zijn mensen. We mogen echt onze handen dichtknijpen met zo’n manager,” besluit hij zijn verhaal. 

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update