“De energietransitie zorgt voor een enorme puist werk, maar wel interessant werk”

Robert Wilken kwam op zijn 71e Enexis Groep versterken

Robert Wilken bewijst dat je nooit te oud bent voor het energievak. Hij is inmiddels 71, maar sprong met plezier bij om het Bouwteam Versnellen Energietransitie van Enexis Groep te ondersteunen. Als projectleider trekt hij de kar van 16 verschillende projecten met een budget van 1,5 tot 2 miljoen per project. Met zijn werkervaring en gevoel voor het ongrijpbare deel van projecten is hij een meer dan welkome aanvulling voor het team. 

Meebouwen aan de toekomst

“Ik wist dat Enexis zocht naar ervaren projectleiders met kennis van engineering, zowel in het zuiden als in het noorden van het land”, vertelt hij. “Ik ben al dertig jaar zelfstandig projectmanager en deed ervaring op in de hoogspanning door enkele projecten die ik voor TenneT begeleidde.” 
Toen Enexis polste of hij beschikbaar was hoefde hij niet lang na te denken. “Om de vaart in de energietransitie te houden is het essentieel dat er geen zaken blijven liggen en aan het energienet van de toekomst wil ik wel meebouwen. Het Bouwteam Versnellen Energietransitie is daarbij een belangrijke schakel.”

Door mijn ervaring weet ik waar de juiste kennis te halen is

Robert Wilken

Elk project anders

Robert legt uit dat de projecten die hij begeleidt zich in diverse stadia bevinden. “Bij het ene zijn we nog bezig met de detailengineering, terwijl het andere bijna klaar is voor oplevering. Het gaat steeds om het aansluiten op het elektriciteitsnet van zonne- of windparken. Toch is elk project weer anders. Mooi aan dit soort trajecten is het spanningsveld tussen alle betrokken partijen. Vanuit een helicopterview schat ik daarbij in welke behoeften vervuld moeten worden om van een project een succes te maken. Het is een uitdaging om alles binnen het budget en de planning te houden, maar ik vind het prachtig als dat lukt. Ik denk dat het voor Enexis vooral prettig is dat ik door mijn ervaring weet waar de juiste kennis te halen is.”

Jong talent

Volgens Robert zijn er genoeg jonge mensen die op termijn prima in zijn voetsporen kunnen treden. “Ik begeleid praktikanten van de hts. Daar zitten zeker talenten tussen. De meesten gaan alleen voor een managementfunctie. Dat is zonde, want mensen die dezelfde weg inslaan als ik kunnen na een aantal jaren al behoorlijke verantwoordelijkheden hebben. Ik ben er vooral trots op dat ik dit soort projecten mag begeleiden.”

Veel talentvolle hts’ers gaan voor een managementfunctie. Dat is zonde.

Dat hij op zijn 71e nog volop werkt wil volgens Robert niet zeggen dat hij een workaholic is. “Ik geniet echt wel van mijn vrijheid, maar ik heb hier lol in. En zolang dat zo is, blijk ik dit doen. Ik heb ook nog genoeg ambities. Zo zou ik nog wel de bouw van een station met een schakelveld willen begeleiden. Ondertussen vind ik het mooi om te zien dat - ondanks corona - de energietransitie gewoon doorgaat in Nederland. En ja, dat zorgt voor een enorme puist werk, maar wel interessant werk.” 

Serieuze opdrachtgever

Van de keuze om vol aan de bak te gaan bij Enexis Groep heeft Robert geen spijt. “Enexis is een serieuze opdrachtgever en een mooie naam voor op mijn cv. Ik doe dit nu drie maanden en wat me opvalt is dat alles hier zo netjes geregeld is. Daarnaast kan ik het eigenlijk met alle mensen uit mijn team goed vinden. Ze weten heel goed waar ze mee bezig zijn en het is een team dat gemotiveerd vooruit wil. Daar hou ik van.”

Wil je meer weten over werken als engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update