“Samen met de business kun je hier mooie dingen maken”

Mendix software-engineer Jelle Bakker beheert met zijn team momenteel tien verschillende applicaties. “Als we een applicatie gaan verbeteren heb ik hierover contact met de gebruikers. Juist die menselijke kant van mijn werk, de interactie met de business, spreekt mij aan”, vertelt hij. “Het samen mooie dingen maken.”

Jelle gaat verder: “Dankzij Mendix, het platform waar we mee werken, kunnen we snel en gemakkelijk applicaties maken. Vroeger sloot een ICT’er zich hier een halfjaar voor op, nu is een voorstel in een paar weken klaar. Daarom is het ook geen probleem als het een keer niet meteen is wat een opdrachtgever voor ogen had. Er zijn dan hooguit een paar weken verloren gegaan. En is iemand wel geïnteresseerd, dan kunnen we met de Mendix-stroomdiagrammen gemakkelijk laten zien wat we precies willen gaan doen.” 

We staan altijd voor elkaar klaar”

Mendix-tafel

Jelle werkt voor de uitvoering van projecten in een klein en overzichtelijk team met twee andere Mendix-developers. “Met zijn drieën voeren we onze belangrijkste werkzaamheden uit, daarnaast sluit ik soms aan bij het grotere Mendix-team”, legt de software-engineer uit. “We hebben hier in Den Bosch een Mendix-tafel, daar zitten alle Mendix-ontwikkelaars bij elkaar. Ook bij elk van hen kan ik met vragen aankloppen. We staan altijd voor elkaar klaar. Zelfs als een van ons om vijf voor zes tegen een probleem aan loopt.” Dat is wel typisch Enexis Groep vindt Jelle. “Het geeft mij heel veel rust in mijn werk.” 

Snel schakelen

“Het doel van mijn team is het zoveel mogelijk administratief ontlasten van de monteurs in het veld en van onze binnendienst voor storingen en onderhoud. Inmiddels hebben we veel van de formulieren die zij gebruiken al gedigitaliseerd. Dat is niet zo spannend. Het mooiste komt daarna.” Jelle vertelt dat hij afgelopen jaar met een asbestdeskundige en een User Experience Designer heeft gewerkt aan een manier om het asbestgevaar in Enexis-stations snel inzichtelijk te maken. De meeste Enexis-stations zijn in de jaren zeventig gebouwd, daarom kan er asbest voorkomen. “Omdat ons team klein is kunnen we snel schakelen”, zegt Jelle. “Dankzij een app die we ontwikkelden zijn de bevindingen van een asbestinspecteur na zijn bezoek aan een station direct beschikbaar voor de hele organisatie. Iedereen die na hem bij het station komt weet zo ook meteen of er veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen.” Maar daar is Jelles verhaal niet mee af. “Het grappige is dat de foto’s die door de asbestinspecteur voor deze app van het station zijn gemaakt ,nu ook door werkvoorbereiders worden gebruikt om te beoordelen welk materieel ze mee moeten nemen.”

In een bedrijf met ruim 4.300 medewerkers leer je elke dag nieuwe collega’s kennen”

Sparren

Omdat Enexis Groep agile werkt hakt ook Jelles team elk project in stukjes van twee weken. “Het grootste deel van de dag besteden we aan de uitvoering van die taak. Daarnaast spar ik veel met collega’s. Vaak is het een kwestie van kort de koppen bij elkaar steken, een idee vormen en dan weer tekenen. Maar bij een complex project ga ik ook weleens met een mede-ontwikkelaar een uur de diepte in. Leuk vind ik dat. Soms zit ik ook om tafel met een heel andere partij uit de organisatie. Bijvoorbeeld als er een brug moet worden geslagen tussen Mendix en een ander ICT-systeem binnen Enexis Groep. In een bedrijf met 4.300 medewerkers leer je elke dag nieuwe collega’s kennen. Gelukkig maar, want saai codes kloppen in een hok is niets voor mij.”

In twee jaar kreeg ik de kans om drie functies om uit te proberen”

Blik verbreden

Jelle begon als managementtrainee bij Enexis Groep na zijn studies ICT en bedrijfskunde. Jelle: “In die tijd maakte Enexis Groep nog onderdeel uit van Essent. In twee jaar kreeg ik de kans om drie functies uit te proberen. Daarnaast kon ik allerlei trainingen volgen om me te ontwikkelen, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk. Dat was gaaf. Het sloot mooi aan op mijn wens om mijn kennis te verbreden. Ik weet nog dat ze zeiden: ‘Ga nu eerst maar eens iets nieuws proberen, daar leer je het meeste van.’ Ik kwam zo op allerlei plekken in de organisatie terecht. Inmiddels werk ik al 12,5 jaar bij Enexis Groep en heb ik zo’n acht verschillende functies gehad. Elke keer als ik van functie wisselde kwam ik weer op een nieuwe plek met nieuwe collega’s en een andere dynamiek. Ik heb bijvoorbeeld bij Klant & Markt gezeten, bij INFRA en bij HR. Sinds 2016 zit ik weer bij ICT. En hoezeer ik het op andere afdelingen ook naar mijn zin heb gehad, dit voelde als thuiskomen. Hier ging mijn creativiteit ook weer stromen.” 

Als je op een bepaald gebied meer kennis wilt, krijg je de ruimte daarvoor”

Tijd- en plaatsonafhankelijk werken

“Het fijne van Enexis Groep vind ik dat ze je de mogelijkheid bieden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. Als je eerst ’s ochtends je kinderen naar school wilt brengen kan dat, als je een dag thuis wilt werken ook. Anderzijds biedt Enexis Groep je volop de mogelijkheid om goede opleidingen te volgen. Vorige week nog heb ik een trainingstraject van een jaar afgerond op het gebied van operationeel leiderschap. Als je op een bepaald gebied meer kennis wilt, krijg je de ruimte daarvoor. Enexis Groep wil mensen echt in beweging houden.”

Je werkt aan iets essentieels voor mensen: elektriciteit”

Relevant werk

Voor Jelle zelf was de relevantie van het werk ook een belangrijke reden om voor Enexis Groep te kiezen. “Zonder stroom heeft ons land een groot probleem. Je werkt dus aan iets essentieels voor mensen. Dat vind ik een mooie gedachte”, zegt hij. “De laatste jaren maakt Enexis Groep zich er hard voor om de transitie naar duurzame energie te maken. We willen onderdeel van die transitie zijn. Daarom passen we steeds meer slimmigheden toe, zoals sensoren in middenspanningsruimtes die elk kwartier informatie doorgeven. Hierdoor zien we nu vaak al of er iets mis is voor de klant belt.” Jelle besluit: “Momenteel is de behoefte hier het grootst aan apps om uit de grote hoeveelheden data die we binnenkrijgen nuttige informatie te halen. De kennis daarvoor wil Enexis Groep steeds meer in eigen huis gaan halen. Ook in ons team zijn mensen met deze kennis welkom. Mensen die het leuk vinden om nieuwe applicaties te bouwen en ons willen helpen de ruim tachtig apps die we inmiddels maakten te onderhouden.” 

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update