Annemarie ontdekte de voordelen van:

Solliciteren bij Enexis in Coronatijd

Solliciteren, aangenomen en vervolgens ingewerkt worden in coronatijd, dat gaat anders dan anders en is dus even wennen. Annemarie Leijsen ondervond het aan den lijve. Maar het had ook zo zijn voordelen, blijkt uit haar verhaal. 

Ideale combi

Na drie sollicitatierondes glansrijk te hebben doorstaan startte Annemarie in oktober als inkoper NPR bij Enexis in Den Bosch. “NPR staat voor Non Product Related”, legt ze uit. “Het wil zeggen dat ik verantwoordelijk ben voor de inkoop van met name allerlei facilitaire zaken. De bedrijfswagens en bedrijfskleding bijvoorbeeld.” Ze besloot naar de functie te solliciteren omdat ze een baan zocht die echt bij haar paste. “Een baan waarin ik mijn inkoopervaring kan combineren met de kennis die ik opdeed tijdens mijn rechtenstudie. Dat kan in deze functie perfect. En de korte reistijd is ook nog eens mooi meegenomen. Ik ben namelijk net van Amsterdam naar Sint-Michielsgestel (vlak bij Den Bosch) verhuisd.” 

Solliciteren vanuit huis is net wat minder spannend.

Thuis op gesprek

De sollicitatieprocedure startte voor Annemarie zoals gebruikelijk met het sturen van een cv, maar alle sollicitatiegesprekken deed ze online. “Toegegeven, dat was even wennen, maar het bleek een prima oplossing. Hierdoor waren de gesprekken voor mij bijvoorbeeld gemakkelijker in te plannen. Ik kon ze tussen andere afspraken door voeren. Gewoon thuis. Daardoor was het ook net wat minder spannend. Je zit immers in een ruimte waar je je op je gemak voelt.”  

Ik droeg een korte broek en slippers. Niemand die het zag.

Korte broek en slippers

Haar laatste gesprek had Annemarie op een dag dat de thermometer buiten de dertig graden aantikte. Ze verscheen achter haar laptop op haar best in een keurige blouse. Eronder droeg ze een korte broek en slippers. “Niemand die het zag”, lacht ze. “Als ik die dag bij Enexis had moeten zijn, was het een kunst geworden om fris en fruitig aan te komen.”  

Scherp blijven

Dat neemt niet weg dat online solliciteren ook zijn keerzijde heeft. “Vooral het eerste gesprek was pittig. Dat vond ik ook het spannendst, omdat het mijn eerste sollicitatie online was en daardoor wat onwennig”, vertelt Annemarie. Ze herinnert zich dat het gesprek veel functioneler was dan wanneer je met elkaar om tafel zit. “Als de een klaar is met praten, begint de ander met vragen stellen. Daardoor moet je continu alert blijven. Bovendien moet je voorkomen dat je door een ander heen praat. Dat werkt online niet.” De twee vervolggesprekken waren een stuk informeler en daardoor opvallend relaxed. “Het waren vooral echte gesprekken en geen eenzijdig spervuur van vragen vanuit Enexis, dat was fijn.”  

Het werk van Enexis doet er echt toe.

Klik van twee kanten

Omdat Annemarie niet weg hoefde bij haar vorige werkgever, vond ze het belangrijk dat er op basis van de gesprekken aan beide kanten een klik was. “Ik was op zoek naar een werkplek waar mensen bereid waren elkaar te helpen. Een bedrijf zonder ellebogencultuur. Daarnaast wilde ik graag een baan met enige maatschappelijke betekenis. De mensen die ik tijdens mijn sollicitatie sprak schetsten Enexis als een toegankelijke, betrokken organisatie. Als een warm bad. Afgaand op mijn eerste zes weken hier kan ik dat alleen maar beamen. Bovendien doet het werk van Enexis er echt toe. Het voelt goed om van zo’n organisatie deel uit te maken.”  

Coronastijl inwerken

Enexis volgt de voorschriften van de overheid, dus zolang de coronaregels dit voorschrijven wordt door iedereen zoveel mogelijk vanuit huis gewerkt. Om Annemarie toch goed in te werken zorgde Enexis ervoor dat een en ander was voorbereid. “Diverse kennismakingsgesprekken met collega’s waren al voor me ingepland. Daarnaast keek ik online mee bij meetings om de organisatie te leren kennen. Ik mocht ook verschillende online trainingen volgen, waaronder een eendaagse training aanbestedingsrecht. In mei ga ik verder met de uitgebreide opleiding. Supertof dat dat zomaar kan. Ik blijf mezelf graag ontwikkelen”, zegt ze enthousiast. “Enexis zoekt vooral de juiste persoon met de juiste kwaliteiten. Als bepaalde ervaring ontbreekt, zorgen ze ervoor dat je die kunt opdoen.”  

Wandeloverleg

Naast de online ontmoetingen werd er ook voor gezorgd dat Annemarie een rondleiding kreeg op kantoor en dat ze haar belangrijkste collega’s af en toe kan treffen. “Zo heb ik een dag met een collega aan een strategiedocument gewerkt in de vestiging in Den Bosch. We zaten in een ruimte voor acht personen, dus afstand houden was geen probleem. Daarnaast heb ik al twee keer een wandeloverleg gehad. Het mooie daarvan is dat je elkaar face to face kunt zien en meteen wat gezonde beweging krijgt.”  

Gewoon doen

Al met al heeft Annemarie bepaald geen spijt van de overstap die ze heeft gemaakt. De komende weken neemt ze rustig de tijd om de organisatie beter te leren kennen. “En om gewoon te gaan dóén”, zegt ze. “Fouten maken mag hier namelijk en je kunt aan iedereen hulp vragen. Dat maakt ‘gewoon dóén’ natuurlijk stukken gemakkelijker.” 

Lees ook de volgende update