Succesvolle eerste editie van Energiedragers

Op vrijdag 5 april verzamelden 40 trainees van de 5 grootste netbeheerders van Nederland zich in Arnhem op het hoofdkantoor van Alliander voor de tweede en laatste dag van het Energiedragers-evenement “De Slimme Netbeheerder”.

Na een aftrap op 8 maart op het hoofdkantoor van Gasunie in Groningen zijn de trainees in 8 groepen aan de slag gegaan met cases uiteenlopend van RES tot privacy, allen onder het thema digitalisering en onder begeleiding van een professional uit één van de deelnemende netbeheerders.

In de tussenliggende periode is er door alle groepen hard gewerkt aan een concept oplossing binnen het thema. Zo gingen de trainees praten met klanten, meelopen in RES-overleggen en informeren bij bedrijven, om een zo concreet mogelijke oplossing te kunnen ontwikkelen. Op 5 april kregen zij de kans om na een expert-ochtend de puntjes op de “i” te zetten en een knallende presentatie voor te bereiden.

De dag werd geopend door Sarike van Wette, ex-trainee en huidige manager Strategie & Omgeving bij Alliander, alsook winnaar van de Young Talent Award 2018. “Blijf je verwonderen”, was de boodschap van Sarike, alsook de drie tips: (1) schrijf je verwonderingen op; (2) vind mensen om je verwonderingen mee te delen en (3) zorg voor een mentor. Na deze inspirerende opening gingen de trainees uiteen voor verdiepingsessies waarvoor zij experts uit hun bedrijven hadden uitgenodigd om nog eens kritisch te kijken naar de bedachte oplossingsrichting. 

De lunch bood weer een mooie gelegenheid om te netwerken, voordat de groepen zich gingen klaarmaken voor de knallende eindpresentaties voor de jury bestaande uit niemand minder dan Pallas Agterberg (directeur strategie Alliander), Manon van Beek (CEO TenneT), Han Fennema (CEO Gasunie), David Peters (CTO Stedin) en Frank van Dijck (manager strategie Enexis Groep). 

De trainees stelden niet teleur! De energie en het enthousiasme spatte van de creatieve presentaties af, wat ook benoemd werd door de zeer enthousiaste juryleden. Uiteindelijk koos de jury het “Innovatielab”, bedacht door Stephan Hansen (TenneT), Maurits Decates (Alliander), Sander Beukman (Enexis), Evelien Haaksman (Stedin) en Damian Hermans (Gasunie), als winnend concept. Het concept viel op door diens concreetheid en toepasbaarheid. De juryleden zagen veel potentie in het idee en nodigde persoonlijk het team uit om het idee verder uit te werken en voor de zomervakantie nogmaals te komen presenteren, om deze eventueel echt tot uitvoering te brengen.

Energiedragers is een samenwerkingsverband van de vijf grootste netbeheerders (Alliander, Enexis Groep, Gasunie, TenneT en Stedin) vóór en dóór trainees. Het idee ontstond in de loop van 2018 bij trainees Rachel Marty (Enexis Groep) en Liona Kuikhoven (Alliander) toen zij elkaar leerden kennen tijdens een netwerk evenement: “we ontdekten dat wij veel van elkaar konden leren en nieuwe inzichten konden opdoen door samen te werken,” vertelt Liona. Ze gaat verder: “Het viel ons op dat op hoog niveau al goed wordt samengewerkt, wij wilden dat binnen het traineeship ook stimuleren. Met energiedragers zorgen wij dat een goede basis wordt gelegd voor een structurele samenwerking, ook op landelijk niveau.” Rachel vult aan: “Het doel is groter dan dit evenement zelf, wij willen zaadjes planten waar wij in de toekomst de vruchten van kunnen plukken. De energietransitie kunnen we niet alleen laten slagen, we moeten daarvoor samenwerken’’. “We zijn het bijna verplicht aan de maatschappij om elkaar meer op te zoeken.”

Met een team van 10 trainees, 2 van ieder deelnemend bedrijf, werd in de afgelopen maanden hard gewerkt om de eerste editie tot een succes te maken. Met de lovende woorden van juryleden en deelnemers durven we te zeggen dat dit gelukt is en zal er verder gekeken worden naar een vervolg.

Meer weten over energiedragers? Stuur een mailtje naar energiedragers@gmail.com  of neem een kijkje op www.linkedin.com/company/energiedragers

Lees ook de volgende update