Sustainable Business Challenge

100 talenten, 5 bedrijven én 5 duurzaamheidsvraagstukken

Elektrisch rijden

Hoe maak je elektrisch rijden aantrekkelijk voor de consument? Of hoe kun je als bank ondernemers helpen met de transitie naar een circulaire economie? Voorbeelden van de vragen waar de deelnemers dit jaar hun hoofd over breken. ABN AMRO, Enexis, ENGIE, Hoogheemraadschap Delfland en Floriade zijn op zoek naar dat ene baanbrekende idee voor hun duurzame business case. De geselecteerde talenten, met zowel technische als sociale studieachtergronden, werken 2 maanden lang in gemixte teams aan een oplossing die in de praktijk kan worden geïmplementeerd. 

Game plan

Na de openingstoespraak stonden de teams te popelen om aan de slag te gaan. Eerst leerden de teamgenoten elkaar goed kennen door teamvormingsopdrachten en kregen ze een workshop vraagstukanalyse. Hierdoor waren ze goed voorbereid om de bedrijfsvertegenwoordigers de hemd van het lijf te vragen om het vraagstuk te doorgronden.

In de middag werkten de teams samen aan hun game plan tot aan de Halve Finale. “Ik kijk ontzettend uit naar de komende weken!” vertelt Kelsey Jansen, die met haar team aan de case van Hoogheemraadschap van Delfland aan de slag gaat: “Vandaag was een ontzettend leerzame start. Iedereen die hier is weet dat het anders moet en wij gaan daar samen aan bijdragen. Door de keynote en workshops kreeg ik nieuwe inzichten en inspiratie om deze doelen te bereiken. Met veel energie ga ik de komende weken aan het werk om tot dat innovatieve idee te komen.” 

De winnaar van 2016

Vorig jaar werd zo’n praktisch en innovatief idee bedacht door de winnaars van 2016. Het team kwam voor Enexis met een baanbrekende oplossing voor een tweede leven voor het gasnet. Door deze te vullen met een revolutionair vloeibare batterij, kan duurzame energie ook worden gebruikt op windstille dagen. Een oplossing voor een groot maatschappelijk probleem, waar wij vandaag de dag nog veel onderzoek naar doet om dit daadwerkelijk te realiseren.

Lees ook de volgende update