“Ik dacht: ik weet nooit genoeg van gas en elektra”

Suzan Stevens bemachtigde een plek aan de Enexis Engineering Academy

“Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en werkte hiervóór op mijn afstudeerplek. Op den duur bleek ik daar qua werkzaamheden niet helemaal op mijn plek te zitten, dus ging ik rondkijken. Het tweejarige traject tot engineer aan de Engineering Academy van Enexis klonk meteen heel goed. Ik dacht alleen: ik weet nooit genoeg van gas en elektra.” Toch solliciteerde Suzan. En gelukkig maar, want een paar maanden later werd ze met open armen op de academie ontvangen. 

Grondige selectieprocedure

Suzan weet nog dat ze best zenuwachtig was voor haar eerste gesprek. “Het was in juli, midden in coronatijd, dus online, maar ik mocht door. Daarna maakte ik verschillende persoonlijkheidstoetsen en een IQ-test. Het tweede gesprek was een stuk relaxter. Ook omdat ik met mijn hoofd nog half zat bij de overstroming van de kelder in mijn huis. Daardoor had ik me niet optimaal kunnen voorbereiden, maar vanuit Enexis was daarvoor alle begrip. Vervolgens zou ik nog een gesprek krijgen, maar de dag erop belden ze al dat ik was aangenomen.”

Learning on the job

Oktober 2020 startte Suzan bij de Engineering Academy. “Samen met mensen van de Enexis-vestigingen in Den Bosch, Eindhoven, Venlo, Maastricht, Hengelo, Emmen, Kolham en Zwolle. Per vestiging ongeveer drie.” Suzan vertelt dat ze in Eindhoven met werkstromen werken. “Ik zit nu in drie van die werkstromen: vervangen, reconstructies en maatwerk. Hierbinnen werk ik voornamelijk mee aan gasprojecten.”

Opleidingsopzet

De opleiding aan de Engineering Academy bleek iets anders opgezet dan Suzan had gedacht. “Ik had meer trainingen verwacht, maar het is vooral een kwestie van ‘learning on the job’ en daar steek je ontzettend veel van op.” De opleiding is ingedeeld volgens het ‘70-20-10-principe’. 70% leer je op je werkplek, 20% door sociale contacten met collega’s en 10% door het volgen van theorielessen. “In het begin heb je wat meer trainingen en cursussen, maar nu heb ik er nog maar een paar voor de boeg. Dat zijn met name verdiepingscursussen over ontwerpkaders en programma’s waar we mee werken bij Enexis.”

Wil je meer weten over werken als (project) engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: Engineering Academy   

Enexis geeft je ook alle ruimte om jezelf te ontwikkelen

Suzan Stevens
Aankomend Engineer

Alle ruimte

“Momenteel werk ik aan verschillende projecten”, vervolgt Suzan. “Voornamelijk op het giebied van gas en een enkel elektraproject. Ze bevinden zich allemaal in verschillende stadia. Aan grote projecten werk ik samen met mijn begeleiders. Kleine pak ik inmiddels zelfstandig op.” Ze heeft het hoorbaar naar haar zin op de academie. “Enexis geeft je alle ruimte om jezelf te ontwikkelen. Als je ergens meer van wilt weten of als je op iets vastloopt, is iedereen bereid je te helpen. En is er een richting waarin je je verder wilt ontwikkelen, dan wordt er met je gekeken naar de mogelijkheden. Voor mij persoonlijk mocht het werktempo soms wat hoger liggen en ook daar werd naar geluisterd.” 

Het combineren van werkstromen vind ik mooi

Disciplines combineren

“Ik vind het vooral leuk om van het begin af aan bij een project betrokken te zijn en het tot een goed einde te brengen”, legt Suzan uit. “Je onderzoekt voor een project van alles en zit met allerlei partijen om tafel. De ene keer met de gemeente, dan weer met klanten of een derde partij. Laatst moesten we voor een klant een leiding aanleggen van 500 meter lengte, een gasstation vernieuwen en daarna zo’n 700 meter leiding verwijderen. Het combineren van de verschillende werkstromen die daarbij komen kijken vind ik mooi.”

Mantra

Suzan prijst zich gelukkig met haar begeleiders. “Bij het project waar ik het net over had, word ik door twee ervaren engineers begeleid, omdat er twee afdelingen bij betrokken zijn. Ze hebben zoveel kennis. Het motto van mijn begeleider van de afdeling Maatwerk is: ‘Verbaas je niet, verwonder je slechts’.” Ze lacht terwijl ze de woorden uitspreekt zoals haar begeleider dat zou doen. “Het klinkt inmiddels als een soort mantra. Onlangs kwam dit motto weer voorbij toen we leidingen tegenkwamen die overbouwd waren. Iets wat volgens de voorschriften niet mag.”

Toekomst

Daags na dit gesprek heeft Suzan haar eerste ontwikkelgesprek met haar teammanager en dat vindt ze best spannend, maar ondertussen kijkt ze ook alweer verder. “Na het eerste jaar ga ik naar een vast team. Voor mij is dat Team I, dat zich bezighoudt met saneringen, reconstructies en netverbeteringen. Ik hoop dat ik in de toekomst ook wat elektrawerk mag oppakken, zodat ik breed ervaring op kan doen.” Als we haar vragen naar haar stip op de horizon vertelt ze: “Ik wil vooral een goede engineer worden met veel kennis van het vak.” Enexis kennende gaat dat helemaal goed komen.

Wil je meer weten over werken als (project) engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/enginee

Lees ook de volgende update