Twee vliegen in één klap: WION en Inspire.

Als netbeheerder zijn wij (volgens wet WION) verplicht om gegevens over onze netten beschikbaar te stellen voor iedereen die graafwerkzaamheden uitvoert. Zo voorkomen we ongelukken en storingen.
Deze wet is geëvalueerd en gaat veranderen.

​Tegelijkertijd gaan Europese landen nauwer samenwerken op datagebied onder de noemer Inspire. Ze willen elkaar beter kunnen vinden op het gebied van ruimtelijke milieu, veiligheid, en dus ook energie. 

Door de overlapping in deze veranderingen, is door netbeheerders en grondroerders van Nederland besloten om één gemeenschappelijk platform, genaamd KLIC-WIN, te ontwikkelen om zowel WION als INSPIRE informatie te ontsluiten. Enexis Groep is de eerste netbeheerder die met succes data heeft overgezet naar de nieuwe productie-omgeving.

'Wij pakken onze rol'

Bart Thevis is functioneel beheerder bij ICT van Enexis Groep en ziet in zijn dagelijkse praktijk wat het belang is van accuraat handelen naar het Kadaster en dus naar de aanvragers (grondroerders). ‘Wij willen onze rol pakken en gegevens goed verstrekken. Door soepele samenwerking met zowel het Kadaster als onze softwareleverancier Spatial Eye én door goede interne samenwerking hebben we het als eerste netbeheerder gepresteerd om technisch aangesloten te zijn op Inspire. We lopen voorop, en helpen de hele keten vooruit. We zijn trots op deze mijlpaal!’ 

Daar sluit opdrachtgever Jan Peters zich bij aan: ‘We zetten een stap in het beperken van graafschades aan ondergrondse infrastructuren, zoals de gas- en elektriciteitsnetten.’ Jaarlijks gaat het in Nederland om tientallen miljoenen euro’s directe schade en honderden miljoenen aan maatschappelijke schade. Enkele 100 gemeenten, meer dan 1000 (mini-)netbeheerders, meer dan 10.000 grondroerders en vele andere partijen hebben verantwoordelijkheden in deze keten. 

Jan: ‘Het beperken van schades is een complex proces dat we de afgelopen jaren samen theoretisch hebben verbeterd. En nu komt de praktijk. Een van de uitvoeringsspeerpunten is een gevectoriseerde (aanleveren van vectorbestanden) en snelle informatievoorziening via het Kadaster; daar lopen wij in voorop. Een prachtige resultaat.’

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update

  • Update

    Elektrisch rijden maakt inventief

    “Ik ben zo enthousiast over elektrisch rijden, dat ik nooit meer voor een auto op brandstof zal kiezen.” Rob van Buitenen, ontwikkelaar bij Enpuls, rijdt al jaren elektrisch en wil niet meer anders.

    Lees update