“Uitvogelen waar het lek zit, dat blijft mooi”

Monteur Gas Dylan van Engelen over zijn vak:

Voor Dylan van Engelen was de keuze tussen gas- of elektromonteur worden bij Enexis snel gemaakt. “Met elektra heb ik niet zoveel. Gas is veel leuker. Een gasstoring is iedere keer weer een zoekplaatje, omdat gas alle kanten op schiet. Uitvogelen waar het lek zit, dat blijft mooi.” Het vak van Gasmonteur is volgens Dylan ook nog lang geen verdwijnend beroep, zoals wel eens wordt gedacht. Gepassioneerd vertelt hij over zijn vak en de mogelijkheden om daarin door te groeien bij Enexis.  

In vaders voetsporen

“Ik ben geïnspireerd door mijn vader als leerling Gasmonteur bij Enexis begonnen. Hij vervult die functie hier al jaren. Als klein jongetje nam hij me al mee naar storingsdiensten”, zegt Dylan met een twinkeling in zijn ogen. Zijn enthousiasme over Enexis groeide alleen maar toen hij er tijdens zijn vmbo-opleiding een snuffelstage ging lopen. “Met solliciteren bij Enexis moest ik alleen wachten tot ik achttien was. De mbo 3-opleiding voor 16/17-jarigen was er destijds namelijk nog niet. Daarom heb ik nog een paar jaar gewerkt als timmerman in de bouw.”

“Je leert het vak hier van ervaren professionals”

- Dylan in zijn jonge jaren

Van gasmonteur naar technicus

Het is alweer twee jaar geleden dat Dylan de mbo 3-opleiding tot Gasmonteur afrondde bij Enexis. “Daarna heb ik meteen de mbo 4-opleiding gedaan. Ook gewoon bij Enexis. Die opleiding volgde ik trouwens samen met mijn vader. Hij omdat hij op den duur wat meer op kantoor wil gaan werken. Ik omdat ik intern wil doorgroeien naar de functie van Technicus Gas. Het leuke van die functie vind ik dat ik monteur kan blijven, terwijl ik dan qua werkzaamheden eigenlijk alles mag doen. Je werkt dus niet alleen meer aan leidingen, maar mag ook aan een gasstation sleutelen en onder hoge druk werken.”

Praktijkgerichte opleidingen

Het fijne van de mbo-opleidingen van Enexis is volgens Dylan dat ze synchroon lopen met de werkpraktijk. “Alle kennis die je opdoet kun je meteen in het veld toepassen. Daarnaast leer je het vak hier van ervaren professionals. Zo liep ik tijdens mijn mbo 4-opleiding mee met een technicus om ervaring op te doen. Je ziet dan ook dat het niet altijd volgens het boekje kan. Soms moet je echt creatief zijn, maar wel binnen de voorschriften natuurlijk”, lacht Dylan.

Sociale werkgever

Over de voordelen van Enexis als werkgever is Dylan helder: “Een groot verschil met mijn vorige werkgever is dat ik bij Enexis altijd de tijd krijg om mijn werk goed te doen, maar bijvoorbeeld ook om mijn werkbus op orde te houden. Bovendien biedt Enexis je veel vrijheid.” Hij vertelt dat hij zijn eigen dag kan indelen en dat hij dus ook eerder kan stoppen als hij een keer privéverplichtingen heeft. “Enexis is een sociaal bedrijf. Ze luisteren naar wat jij belangrijk vindt”, benadrukt Dylan. “Zijn er bepaalde werkzaamheden waar je graag mee aan de slag gaat, dan wordt dat geregeld. Omdat ik in een groot team werk met zo’n twintig man is dat vaak geen enkel probleem.”

“Het gevoel dat je echt op elkaar aangewezen bent, dat heeft wel wat”

Gaaf

Als we Dylan vragen naar zijn gemiddelde werkweek vertelt hij: “We werken hier volgens planningen. De ene keer repareer je gaslekken. De andere keer los je storingen op. Meestal ga ik samen met een of meer collega’s op pad, maar kleine storingen los ik inmiddels ook wel alleen op.” Eens in de zes weken draait Dylan ook een storingswachtdienst. “Dat is gaaf. ’s Avonds werk je toch met een ander gevoel. Je hebt dan geen heel team waar je op kunt rekenen. Je moet met een paar collega’s problemen die zich voordoen fiksen. Het gevoel dat je echt op elkaar aangewezen bent, dat heeft wel wat.”

Werkzekerheid

Qua werkzekerheid maakt Dylan zich ook geen zorgen. “Natuurlijk zie je steeds meer gasloze nieuwbouwwijken, maar in binnensteden kunnen huishoudens niet zomaar van het gas af en datzelfde geldt voor grootverbruikers als tuinders. Voor hen blijft een goedwerkend gasnet belangrijk. Afgezien daarvan zijn de nieuwe leidingen die we nu maken geschikt voor het transport van waterstof in de toekomst. Met de TU Delft voeren we daar nu al experimenten voor uit. Het leuke van Enexis is, dat ze ons ook bij het ontwikkelen van dit soort nieuwe oplossingen betrekken.”

Tip voor enthousiastelingen

Denk je op basis van Dylans verhaal, Gasmonteur worden dat is wel wat? Dan heeft Dylan nog een tip: “Wil vooral niet te snel gaan als je als leerling Gasmonteur bij Enexis begint. Neem de tijd om vlieguren te maken en geef je ogen goed de kost als je met een begeleider mee het veld in mag. Ik weet nog dat ik soms dacht, dat lukt me wel, maar als je te overhaast werkt kom je op een dag voor verrassingen te staan. Zoals ik al zei, gas schiet alle kanten op en ergens een gaslek achterlaten, dat wil je niet.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update