Van detailengineer naar projectengineer

Jordy deed een jaar ervaring op als detailengineer en maakte daarna de overstap naar projectengineer.

Jordy Claassen werkt nu twee jaar bij Enexis EBS in Zwolle. Na zijn afstuderen ging hij aan de slag als detailengineer. Zijn afstudeeropdracht deed hij ook bij Enexis, op de afdeling EBS (Expertise, Bedrijfsvoering en Stations). Jordy deed een jaar ervaring op als detailengineer en maakte daarna de overstap naar projectengineer op de afdeling engineering bij EBS Noord. Deze functie lag voor Jordy eigenlijk in het verlengde van zijn al eerder opgedane ervaring. Hij legt uit: “Als detailengineer ondersteun je in feite de projectengineer. Je werkt ontwerpen die bedacht zijn door de project engineer uit tot in detail.” Jordy vind zijn ervaring die hij opdeed als detail engineer dan ook zeer waardevol in zijn nieuwe functie. “Ik weet wat er nodig is voor een ontwerp, dat is essentieel!”

Eigen projecten

Momenteel is Jordy Claassen Project Engineer. In deze functie krijgt hij zijn eigen projecten. Hij werkt momenteel aan een project genaamd E-house. “Eigenlijk zijn dit grote meterkasten in een zeecontainer die wordt neergezet op een hoogspanningsstation van Enexis. Met dit mobiele station creëren we een spitsstrook op het hoogspanningsnet, waarmee we de energietransitie versnellen door zon- en windparken te kunnen aansluiten.” Als projectengineer zoekt Jordy uit wat er moet gebeuren en maakt een basisontwerp. Het uitwerken wordt door de detailengineers gedaan die het uitwerken tot tekeningenpakket.

Bij grote projecten is er volgens Jordy een aannemer betrokken. De project engineer maakt dan het ontwerp en dit gaat vervolgens naar een engineering bureau. Voor de kleinere projecten zijn er detail engineers op de afdeling zelf. Het team waar Jordy nu in werkt in het grote project bestaat nu uit drie externe detail engineers, een lead engineer en een projectleider.

Wil je meer weten over werken als Project Engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer.

Toekomst

“Ik doe nu het secundaire ontwerp: de kabels en aansturing. Je hebt echter ook nog het bouwkundige en primaire ontwerp.” Jordy besloot om secundair engineer te worden, maar met zijn opleiding elektrotechniek kon hij ook aan de slag als primair engineer. Jordy heeft duidelijk hoe zijn toekomst er in dit vak uit kan zien. “Ik zit nu in de aanloopschaal als junior projectengineer.” Hij heeft nu zo’n twee jaar ervaring en volgens hem is een eerstvolgende logische stap een senior positie. “Daarna houdt het wel op met betrekking tot doorgroeien op de afdeling. Er is ook nog een expert engineer, een controlerende functie op de project engineers en het beleid, maar dat is echt een meerjarenplan.”

Een andere uitdaging die Jordy wel ziet zitten in de toekomst is projectmanager, maar hij ziet zelf wel dat het voor schoolverlaters de logische keuze is om bij EBS aan de slag te gaan als detail engineer. Waarna vervolgens de overstap kan worden gemaakt naar project engineer bij voldoende projectervaring.

Er zijn ook nog engineeringsfuncties op de regiokantoren. Deze gaan volgens Jordy minder diep technisch in op stroomkringen. “Het zijn meer kleine projecten van A tot Z. Ik zie veel van mijn medeleerlingen hierheen gaan.”

Waarom Enexis

Toen Jordy studeerde stond hij voor een aantal keuzes. Hij twijfelde tussen de richtingen: medisch, energie of programmeren. Het programmeren viel al snel af, maar de keuze tussen biomedisch en de energietransitie bleef lastig. Hij liep dan ook eerst stage bij een medisch bedrijf. Tijdens zijn minor kwam hij in aanraking met TenneT, Enexis en Liander. Hij kwam bij Enexis terecht met een opdracht over elektrische signalen die elkaar kunnen beïnvloeden. Het bedrijf sprak hem aan vanwege de vrijheid die hij al snel kreeg.

Vanwege de ontwikkelingen in de energietransitie denkt Jordy niet dat er sleur in zijn werk komt. “Ik zie mezelf dit werk nog jaren doen.” Hij is zelfs zo fan van zijn werk dat hij het heeft verwerkt in zijn hobby. Jordy vliegt en maakt hierbij graag luchtfoto’s van hoogspanningsstations.

“Enexis bevalt me nog steeds goed. Het project waar ik nu mee bezig ben heeft ook de aandacht van de politiek en wordt ook door de media opgepikt. De omvang van het project en de verantwoordelijkheid die ik daarin draag maken het niet alleen uitdagend voor mij, maar ook tastbaar voor mijn omgeving.”

Wil je meer weten over werken als engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update