Van monteurs ontwikkeld tot uitvoerders en nog niet uitgeleerd!

Uitvoerders Jarno (46 jaar) en Ronny (34 jaar) hebben naast dat ze collega’s zijn nog een ding gemeen: Van jongs af aan waren ze al bezig met techniek. Van sleutelen aan een oude brommer tot het helpen bij het aanleggen van elektra in de schuur. Ondertussen zijn ze heel veel jaren en ervaringen verder en hebben ze hun gereedschapskist behoorlijk uitgebreid, maar de passie voor techniek stroomt hen door het bloed.

Groei

Beide mannen werken al meer dan tien jaar bij Enexis Emmen op de afdeling Realisatie. Een team dat zich bezighoudt met netwerkbeheer en onderhoud. De collega’s zijn beiden als elektromonteur gestart en uitgegroeid tot uitvoerder en senior uitvoerder. Naast alle technische skills hebben ze als uitvoerder veel andere kwaliteiten nodig en ontwikkeld. Jarno van Faassen: “Voordat je allround monteur bent, ben je zo 5 jaar verder, maar als uitvoerder heb je meer kwaliteiten nodig. Denk bijvoorbeeld aan: Strategisch inzicht om grote miljoenen projecten voor te bereiden en uit te voeren, op de hoogte te blijven van de laatste trends op het gebied van gereedschap of technische ontwikkelingen. Kunnen schakelen met andere afdelingen om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. We opereren altijd tussen en met de verschillende partijen, want wij willen dat zowel het project goed verloopt als dat iedereen veilig kan werken.''

Talenten begeleiden

Naast deze taken is het begeleiden en opleiden van nieuw talent een belangrijk element dat bij hun werk hoort. Jarno van Faassen: ,,Er zijn grote tekorten in de techniek dus naast mijn werk begeleid ik 4 mensen in opleiding. Wat ik ze vooral probeer mee te geven: Vertrouwen en ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Dit heb ik zelf tien jaar geleden van mijn leermeesters bij Enexis gekregen en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Ook vind ik het belangrijk dat ik bij de sollicitatiegesprekken zit, niet elke uitvoerder doet dat of krijgt de ruimte om dat te doen. Ik sta dagelijks naast deze mensen te werken dus ik vind het belangrijk om te zien wie ze zijn en of de passie voor techniek door hun aderen stroomt.’’ 

Wat ik ze vooral probeer mee te geven: Vertrouwen en ruimte om zichzelf te ontwikkelen.

Jarno van Faassen
Senior Uitvoerder

Nooit uitgeleerd

Ook uitvoerder Ronny Kanninga heeft een ontwikkeltraject achter máár ook voor zich. “Ik kwam als elektromonteur binnen en ben sinds een aantal jaar uitvoerder nu volg ik een hbo-opleiding technisch bedrijfskunde. Dit sluit aan bij mijn interesse in bedrijfskundige processen. Ik heb samen met mijn teamleider een persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld en zodoende kon ik deze opleiding gaan volgen. Als je een goed plan maakt en je proactief opstelt dan is er bij Enexis heel veel mogelijk. We krijgen veel ruimte om onszelf te ontwikkelen alleen moet je er wel zelf mee komen.’’

WK-finale

Naast de verantwoordelijkheid van enorme projecten waarin de energietransitie de hoofdrol speelt hebben beide mannen storingsdiensten. Als er ergens iets misgaat in de middenspanning in hun regio gaan ze daar op af. Het is een klus die veel druk met zich meeneemt wat als het op veiligheid aankomt en werken met 10.000 Volt dan is er geen ruimte om fouten te maken. Jarno van Faassen: “Er zijn dagen dat we naar een storing onderweg zijn en dat twee uur later het Nederlands Elftal in de WK-finale staat. Dan voel je de druk wel, maar dit mag nooit ten koste gaan van de veiligheid van mij en mijn collega. Als het moet dan halen we de stroom van het net, ook tijdens zo’n finale want bij ons werk geldt dat één foutje fataal kan aflopen.”

Wil je meer weten over werken als Uitvoerder bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op deze pagina: Uitvoerders Academy

Scherp blijven

Deze scherpte is naast de storingsdienst ook een belangrijke eigenschap van een uitvoerder. “Er wordt binnen deze rol veel van ons gevraagd.” Legt Jarno van Faassen uit. “Geen enkel project is hetzelfde. Daarom werkt Enexis met het 4 ogen principe, niet alleen om eventuele fouten op te sporen, maar juist ook om voor jezelf te ervaren, hoe doet een andere collega dat nu? Op deze manier houd je je collega maar ook jezelf scherp. Iedereen doet het op zijn eigen manier en daar kun je van leren.”

Waarom hebben jullie eigenlijk voor Enexis gekozen?

Jarno van Faassen: “Er is binnen de rol van uitvoerder veel mogelijk, dat houdt de functie uitdagend. Zo zit ik bij de sollicitatiegesprekken, dit hoef ik niet te doen, maar omdat ik zelf naast deze mensen in het veld sta, vind ik het belangrijk en dat heb ik weten te regelen.”

Ronny Kanninga: “Geen enkele dag is hetzelfde en mijn werkzaamheden zijn ontzettend divers. De ene dag ga ik met een monteur op pad om een storing te verhelpen en de volgende dag ben ik een vraagbaak voor mijn collega’s op de vestiging, zodat zij de juiste kennis kunnen verwerken in een plan.”

Jarno van Faassen: “Bij Enexis ervaar ik veel vertrouwen en ruimte om het, wel binnen de kaders van wat kan, zoveel mogelijk op mijn eigen manier te doen. Als je een proactieve houding hebt en zelf met ideeën komt, dan is er ontzettend veel mogelijk.”

Ronny Kanninga: “Ik ben hier in 2007 als elektromonteur begonnen, ik ben nu uitvoerder en volg een hbo-opleiding technische bedrijfskunde. Met initiatief, een goed plan en heldere doelen krijg je hier veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen.”

Wil je meer weten over werken als Uitvoerder bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op deze pagina: /uitvoerder.
Starten als Monteur? Dat kan natuurlijk ook! Kijk voor informatie op deze pagina: /monteur.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update