''Van stage naar een baan''

Theun Erik vond een stageplek in Zwolle om ervaring op te doen als engineer secundaire techniek, sinds februari 2020 is hij in dienst als detail engineer.

Vorig jaar zocht Theun Erik Osinga een stageplek. Hij studeerde elektrotechniek aan de Hanze Hogeschool in Groningen en had al tijdens zijn mbo-opleiding ervaring opgedaan in de utiliteit en bij netbeheerder Liander. Zijn voorliefde voor het werken bij een netbeheerder had Theun Erik van zijn vader. Theun Erik vond een stageplek op de afdeling engineering van EBS (expertise, bedrijfsvoering en station) in Zwolle om ervaring op te doen als engineer secundaire techniek.

Gevoel

Hier werkte Theun Erik aan een aantal kleine projecten en voelde zich niet als stagiair behandeld, maar als echte medewerker. Zijn gevoel was goed en hij wist dat hij op deze plek ook wilde afstuderen. Hij zocht een afstudeeropdracht en kwam uit bij EBS Projecten en Programma’s. Theun Erik deed onderzoek naar het bepalen van het regelbereik van vermogenstransformatoren. Als gevolg van de energietransitie groeit het vermogen wat teruggeleverd wordt aan het hoogspanningsnet. Theun Erik heeft onderzocht hoe het regelbereik bepaald kan worden zodat de vermogenstransformatoren óók bij teruglevering veel vermogen kunnen transformeren. Zo is Enexis beter voorbereid op de explosieve groei van duurzame initiatieven.

Ik ontving tijdens mijn afstudeerproject prettige en deskundige begeleiding. Tijdens het afstuderen bezocht ik hoogspanningsstations en een transformatorfabriek. Zo begrijp je veel beter waar je eigenlijk mee bezig bent.

Na zijn studie

Tijdens het afstuderen dacht Theun Erik al na over zijn verdere loopbaan met zijn manager. Sinds februari 2020 is hij dan ook in dienst. Theun Erik voorziet dat er de komende jaren steeds meer projecten bijkomen door de energietransitie. “De vraag stijgt enorm door onder andere elektrische auto’s en warmtepompen, daarnaast groeit het vermogen wat teruggeleverd wordt aan het hoogspanningsnet enorm. We moeten vernieuwen en uitbreiden.”

Toekomst

Theun Erik is begonnen als detail engineer, waarbij hij ondersteuning biedt aan de project engineer. In deze functie blijft hij naar verwachting een jaar. “Ik wil hierna doorgroeien naar project engineer secundair, waar ik me bezig zal houden met het beveiligen en aansturen van het net.”

Ambitie heeft Theun Erik genoeg. Zijn doel is project manager worden, hiervoor zou hij het liefste een master Bedrijfskunde doen. Twijfel of Theun Erik op de juiste plek zit heeft hij niet. “Enexis en alle netbeheerders zijn nu zo interessant door alle uitdagingen bij de energietransitie. EBS zit daar met de hoogspanningsstations bovenop.”
 

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update

  • Update

    “Mijn doel is vooral mensen in beweging te krijgen”

    Toen Corine in 2014 startte op de ICT-afdeling van Enexis stak ze haar leidinggevende ambities niet onder stoelen of banken. En die zag ze beantwoord. Ze kwam binnen als functioneel beheerder, werd informatieanalist en is nu al twee jaar teammanager Productie in onze vestiging in Venlo.

    Lees update