“Veiligheid is het allerbelangrijkst. Daarnaast moeten we elkaar kunnen vertrouwen en elkaar durven aanspreken.”

Jan Besselink is Teammanager Engineering en Realisatie. Hij geeft leiding aan team Realisatie West. Dit team verzorgt het onderhoud, de instandhouding van en projecten rondom hoogspanning in de provincie Noord-Brabant. Binnen Enexis zijn er 4 van deze teams actief. Het team van Jan bestaat uit zo’n dertig medewerkers van Enexis en acht vaste inleenkrachten, maar Jan zoekt nog versterking.

Vraag naar personeel

De komende tijd gaat er veel veranderen in het team van Jan. Een aantal collega’s zullen uitstromen vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd. Ook zullen er meer medewerkers nodig zijn, omdat de werkzaamheden verder uitbreiden door de energietransitie. Opschalen is nodig.

Wie?

Maar wie past er nou eigenlijk in Team Realisatie West?

“Wij zoeken een techneut die geïnteresseerd is in elektrotechniek en daarnaast veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.” Stelt Jan.

Hij zoekt een iemand met een minimaal opleidingsniveau MBO3. 
“Je moet in jezelf willen en kunnen investeren, dat doen wij namelijk ook in jou.” Vervolgt Jan. “Het kan lastig zijn want je begint vanaf nul, hoeveel ervaring je ook al hebt, je wordt aan een handje meegenomen en mag nog niets zelfstandig.”
Omdat het team met hoogspanning werkt staat veiligheid en zorgvuldigheid voorop. “Veiligheid is het allerbelangrijkst. Daarnaast moeten we elkaar kunnen vertrouwen en elkaar durven aanspreken.” 

Jan geeft aan dat het eerste half jaar het lastigst is. Je moet echt bij het begin beginnen. Er rust een grote verantwoordelijkheid op het team, bij fouten kan in een hele stad het licht uit gaan.

Een normale werkdag

Een gemiddelde werkdag start je om 7.30 uur op een hoogspanningsstation ergens in Brabant. Hier creëer je samen met je collega’s een veilige werkplek, daarna starten de werkzaamheden of begeleid je een aannemer. Hierbij blijf je alert en maak je nog last minute risico analyses. Het meeste werk vindt plaats in teamverband. “We gaan uit van het vier-ogen principe” zegt Jan. 

Naast de reguliere werkzaamheden werkt het team ook aan projecten. Grootschalige projecten zijn bijvoorbeeld het uitbreiden van hoogspanningsstation. “Hierbij begeleiden we de werkzaamheden van de aannemer en handhaven we op kwaliteit en veiligheid.”

Doorgroeien

“In ons team hebben we groeiers en bloeiers." Aldus Jan. De bloeiers zijn mensen die zich verdiepen in hun werk, op hun plaats zitten en het daar heel goed doen. Ze ontplooien zich in hun functie. Daarnaast zijn er nog groeiers. Zij studeren en komen verder in verschillende functies. Binnen het team zijn er dus verschillende opties om je te ontwikkelen.

De uitdaging in het werk zit hem juist in het scala aan technische installaties dat je voor je krijgt. Er komen steeds nieuwe technieken bij, maar ook de gevestigde systemen blijven in gebruik. In het team word je een alleskunnen. Je beheerst nieuwe technieken, maar leert ook de oude technieken kennen.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update