“Voor mij is elke dag weer een verrassing. Dat is de uitdaging en de charme van mijn functie”

Expert engineer secundair Roel Mikx:

Roel Mikx is al een aantal jaren expert engineer secundair bij Enexis. Een hele mond vol. Het komt erop neer dat hij met een team waakt over de technische veiligheid van de hoogspanningsstations van Enexis in het noorden van het land. Verantwoordelijk werk, want een miscalculatie kan betekenen dat een halve stad, zoals Enschede, zonder stroom komt te zitten. Klinkt dat desondanks als een baan naar je hart? Lees dan even verder, want Roel wil het stokje overdragen.

“Als we ingrijpen, moet dat een halve minuut voor twaalf zijn”

Meer een consultant

“In plaats van engineer ben je als expert engineer secundair meer een consultant”, legt Roel uit. “Door het bepalen van de juiste beveiligingsinstellingen zorg je er met een team voor dat Enexis de capaciteit van haar assets maximaal kan benutten en dat deze tegelijkertijd optimaal beschermd zijn als er iets misgaat. Als we ingrijpen, moet dat een halve minuut voor twaalf zijn.”
Roel maakt onderdeel uit van het zeventien man sterke team van Projecten Programma’s, dat bestaat uit expert engineers, maintenance engineers en projectmanagers. “De sfeer is goed. We werken hard, maar er is gelukkig ook tijd voor een lach en een kop koffie.”

Uitdaging en charme

Zo’n tachtig procent van zijn tijd brengt Roel door op kantoor. De rest van de tijd is hij in het veld. “Ik bepaal met het team beveiligingsinstellingen, schrijf beveiligingsplannen, doe onderzoek naar storingen, ik laat beveiligingen testen bij instituten als Kema, schrijf bestekken, werk mee aan aanbestedingen, heb landelijk contact met netbeheerders, ben de vraagbaak voor technici uit het veld, noem maar op. Voor mij is elke dag weer een verrassing en ik ben met van alles tegelijk bezig. Dat is een uitdaging, maar ook meteen de charme van mijn functie. Het is fijn dat je bij Enexis de vrijheid krijgt om je eigen agenda in te delen. Zolang ik ervoor zorg dat ik mijn werk goed doe, kan ik gaan en staan waar ik wil. En als ik door de week een keer eerder wil stoppen omdat ik in het weekend heb gewerkt, is dat ook prima.”

Doortastende teamspeler

Voor zijn opvolger denkt Roel dat een aantal zaken belangrijk zijn. “Zonder ervaring kom je er niet in de energiebranche. Daarnaast moeten we je met een boodschap het veld in kunnen sturen en is het zaak dat je in bepaalde situaties je rug recht houdt. Je klaart de klus hier samen met een heleboel andere collega’s. Ook uit andere delen van het land. En overal wil Enexis graag op dezelfde manier werken. Daardoor stuit je nog weleens op verzet. Simpelweg omdat mensen gewend zijn om dingen anders te doen. De kunst is dan toch tot een gezamenlijke oplossing te komen.” Daarnaast is het volgens Roel belangrijk dat zijn opvolger doortastend is. “Ik ben altijd kritisch gebleven op de plannen die we van Asset Management aangereikt kregen. Als ik dacht dat een andere aanpak praktisch gezien verstandiger was, probeerde ik ze daarvan te overtuigen. En daarbij kan het in onze branche om forse extra investeringen gaan.”

“Er zijn wekelijks recruiters die me een gouden baan aanbieden. Dat aanbod wijs ik steevast af.”

Roel Mikx
Expert engineer secundair

Warm nest

Roels functie komt overigens niet vrij omdat hij vertrekt bij Enexis, maar omdat hij door wil stromen naar de functie van Expert Engineer Primair. Het werken met de primaire elementen vindt hij persoonlijk namelijk het mooist. Roel: “Er zijn wekelijks recruiters die me een gouden baan aanbieden. Dat aanbod wijs ik steevast af. Ik werk hier nu al bijna vijftien jaar, maar zit hier nog steeds goed. Enexis is een warm nest en met alle ontwikkelingen rondom de energietransitie heb je hier werkzekerheid, dat is in deze tijd ook veel waard. Bovendien zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden meer dan goed. En qua technische uitdagingen heb ik hier de wereld aan mijn voeten.”

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update