Volkan Uzun startte aan de Engineering Academy

“Wat ik het meest waardeer is de vrijheid en de verantwoordelijkheid”

Volkan Uzun startte oktober 2020 bij de Engineering Academy van de Enexis Groep. We spreken hem als hij net een halfjaar meedraait. Terugkijkend vertelt Volkan: “Ik wilde weer de techniek in en dit leek mij de ideale optie om mezelf daarin verder te ontwikkelen.” Als hij het tweejarige traject afrondt is hij engineer.

Opgebouwde kennis gebruiken

“Ik volgde na een opleiding in de elektrotechniek een juridische opleiding en daarna een opleiding Communicatie & Multimedia. Eigenlijk heb ik de afgelopen jaren gewoon mijn nieuwsgierigheid gevolgd. Het was fantastisch, maar ik miste de techniek. Toen ik online las over het programma van de Engineering Academy was ik meteen enthousiast. Ik dacht: dit is ideaal, ik kan daar werken en tegelijkertijd mijn kennis verder ontwikkelen. De opleidingen die ik volgde komen overigens stuk voor stuk van pas. Dat spreekt voor zich als het om de elektrotechniek gaat. Maar door mijn juridische kennis begrijp ik grondzaken ook sneller en door mijn opleiding in de communicatie heb ik oog voor de gebruiksvriendelijkheid van oplossingen.”

Afwisselend traject

Volkan kwam terecht bij een van de teams Engineering & Aanleg in de vestiging in Kolham van Enexis Groep, vlak bij Groningen. “Ik werk er samen met engineers, medewerkers engineering, uitvoerders en werkvoorbereiders. Maar ook met mensen van buiten Enexis, zoals aannemers en gemeentes. Het traject is heel afwisselend. Je start met meekijken bij het werk in het veld. Daarnaast pak je zelf kleine projectjes op onder begeleiding van een ervaren engineer. En tot slot volg je allerlei online trainingen en moet je certificaten halen, zoals een VCA-certificaat, een certificaat voor bodemonderzoek en een op het gebied van veiligheidsbewustzijn.”

Wil je meer weten over werken als engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer.

“Het vertrouwen is enorm”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Hij vertelt dat je bij aanvang van de opleiding aan de Engineering Academy een planning krijgt waarin staat welke onderdelen je in welke periode moet afronden. “Wat ik het meest waardeer, is de vrijheid en de verantwoordelijkheid die mensen je hier geven. Het vertrouwen is enorm. Je kunt zelf bepalen hoe je iets opbouwt, als je maar kunt verantwoorden waarom je het zo doet. En je tijd deel je zelf in. Het is de bedoeling dat ik op den duur steeds meer taken zelfstandig uitvoer.”

Eerste project

Dan vertelt hij trots dat hij net zijn eerste project afrondde. “Samen met de andere kandidaat van de Engineering Academy die hier op de vestiging werkt. We moesten een nieuwe aansluiting voor gas en elektra bij een woning voorbereiden. Ik deed het elektragedeelte, hij het gasgedeelte. Je rekent dan door of het energienet het aankan en bekijkt waar de nieuwe kabel gelegd kan worden. Daarvoor doe je een schouw op locatie, maar bijvoorbeeld ook een bodemonderzoek. Het aansluiten zelf doet de aannemer, maar ook daarbij heb ik al een keer mee mogen kijken.”

“Ik sta te kijken van de stappen die ik zet”

Ervaren begeleider

“Van mijn begeleider, een ervaren engineer, leer ik heel veel. Van de manier waarop hij denkt tot hoe hij berekeningen uitvoert, hij maakt me van alles deelgenoot. Ik spreek hem bijna elke dag. De ene keer telefonisch, dan weer online. Als ik vragen heb, kan ik altijd bij hem terecht. Daarnaast nemen mijn collega’s regelmatig de tijd om me dingen uit te leggen. Ik leer elke dag en sta te kijken van de stappen die ik zet.”

Coronaproof coaching

De begeleiding van kandidaten van de Engineering Academy gaat in coronatijd voornamelijk via Teams. “Natuurlijk is het fijn als dat face to face kan, maar het is prima te doen online”, benadrukt Volkan. “Gelukkig kunnen we ons beeldscherm delen. Dat scheelt.” Zo is op afstand dan ook al van alles besproken tussen de heren. “Welke stappen gezet moeten worden, welke berekeningen vereist zijn, welke tools ik kan gebruiken, wat belangrijke aandachtspunten zijn, per project loodst mijn begeleider me door alle stappen heen.”

“Ik vind het werk zo leuk dat ik nu zin heb in maandag”

Hoop

Wanneer hij de Academy heeft doorlopen hoopt Volkan vooral onderdeel te kunnen blijven uitmaken van het team waarin hij nu zit. “Ik heb het hier echt naar mijn zin. Het team is zo gezellig en behulpzaam. En ik zit nu goed in de materie.” Wie nog twijfelt over de stap naar de Academy kan hij maar één advies geven: “Gewoon doen. De energiebranche is interessant en doordat er steeds meer elektrisch wordt, blijven er nieuwe uitdagingen bij komen. Bovendien is Enexis een fijne werkgever. Je krijgt hier zoveel mooie kansen om jezelf te ontwikkelen. Ik heb dit nog niet eerder gehad, maar ik vind het werk zo leuk dat ik nu zin heb in maandag.”

Ook deelnemen aan onze Engineering Academy?

Laat ons weten dat je interesse hebt! Wil je eerst meer lezen over werken als engineer bij Enexis? Neem dan vooral even een kijkje op: www.werkenbijenexis.nl/engineer.

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates en vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Update.

Meld je aan

Lees ook de volgende update