Winand is geo-informatieanalist bij Enexis.

“Ik verbaas me soms over de stappen die ik in zo’n korte tijd al heb gezet”

Hoe interessant is het voor een geo-informatieanalist om bij een netbeheerder aan de slag te gaan? Winand had er zijn twijfels over. “Bijhouden waar kabels en leidingen liggen, dat beeld had ik bij de functie. Maar ik had al snel door dat de vraagstukken groter en uitdagender zijn dan ik dacht. Bovendien krijg je bij Enexis veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en door te groeien.”

Het fundament leggen voor oplossingen

Ruimtelijk denken en software, dat zijn twee grote interesses van Winand. Niet gek dus dat hij meteen verkocht was toen hij tijdens zijn studie kennismaakte met geografische informatiesystemen. “Complexe vraagstukken analyseren, de puzzelstukken bij elkaar zoeken en zo het fundament leggen voor de oplossing: dat maakt voor mij het vak geo-informatieanalyse zo interessant. Liefst werk ik aan acute maatschappelijke vraagstukken waar we nú iets mee moeten. Die vond ik dus bij Enexis. Hier werk ik mee aan oplossingen om de energietransitie goed te laten verlopen."

“Het mooiste aan mijn rol? Ik leg mede het fundament voor oplossingen om de energietransitie goed te laten verlopen.”

Winand
Geo-informatieanalist

Leren on the job

 Samen met drie collega-analisten werkte hij anderhalf jaar aan het project Netwerktopologie. “Hoe zit het complexe Enexis-netwerk in elkaar? Waar zijn opties om uit te breiden? Welke mogelijkheden zijn er om piekbelastingen uit te smeren? Dat hebben we inzichtelijk gemaakt. Daarmee hebben we een goede basis geleverd voor beleids- en investeringsbeslissingen. Ik sprong in het diepe met deze opdracht. Want ik wist nog weinig van gas- en elektriciteitsnetwerken en de componenten die erin voorkomen. Binnen Enexis kun je allerlei cursussen en trainingen volgen om je kennis bij te spijkeren. Maar ook gaandeweg leer je ontzettend veel van collega’s binnen de organisatie.”

Ik ben behoorlijk ambitieus. Als je initiatief toont en met goede ideeën komt, dan krijg je bij Enexis veel ruimte om daarmee aan de slag te gaan.

Winand, Geo-informatieanalist

Initiatief tonen en kansen pakken

Ambitieus als hij is, zag Winand kansen om ook werk te maken van zijn interesse in software. “Als je initiatief toont en met goede ideeën komt, dan kan er veel bij Enexis. Vanuit de business kwam de wens om beter inzicht te krijgen in welke gasleidingen aan vervanging toe zijn. Zodat ze de kosten beter kunnen managen én de veiligheid geborgd blijft. Ik bouwde een app die ruwe data verzamelt over onder meer leidingen, de ondergrond en bodembewegingen. En die al deze informatie vertaalt naar een leidingenkaart met kleuren die de noodzaak voor onderhoud aangeven.” Je begrijpt dat Winands kennis van software niet onopgemerkt bleef. Intussen is hij naast geo-informatieanalist ook tech lead voor de geo-informatieketen. “Soms verbaas ik me over de stappen die ik hier in anderhalf jaar tijd heb gezet.”

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je meer weten over de wereld van ICT binnen Enexis? Lees dan ook eens de verhalen van andere collega’s. Heb je nog vragen over de functie van geo-informatieanalist? Winand vertelt je er graag meer over.

Lees ook de volgende update