Hoe kijk jij aan tegen de toekomst van het gasnet?

In ons gasnetwerk blijven we innoveren. Met nieuwe technieken maken we het net steeds een stukje veiliger. We gebruiken grote installaties en piepkleine componenten. Neem bijvoorbeeld de gasstopper, een klein ventiel dat een groot verschil kan maken. Het stopt automatisch de gastoevoer als dat nodig is.

Duurzaamheid speelt in ons netwerk ook een belangrijke rol. Door onze klanten wordt het meeste groen gas geproduceerd en dat stelt nieuwe eisen aan het net. Als engineer ontwerp jij de specificaties voor het gasnet van de toekomst.

Hoe zorgt jouw innovatie er voor dat deze mensen rustig op vakantie kunnen als de gasleiding vervangen moet worden?

Een hoofdleiding vervangen en de druk op peil houden.

Handig, we kunnen hoofdleidingen in ons gasnet vervangen en tegelijk de gasdruk voor woningen op peil houden. Daardoor draait het leven van gezinnen gewoon door terwijl wij aan het werk zijn. Of ze nu op vakantie zijn, thuis of op het werk, van ons hebben ze geen last.

Wat we kortgezegd doen, is tijdelijk een nieuwe gasleiding plaatsen naast de oude. We noemen dit een ‘bypass’. Terwijl we de oude leiding vervangen, loopt de gasvoorziening gewoon door via de tijdelijke leiding. Het levert tijdwinst op, minder administratie en meer gemak voor onze klanten. Deze innovatie werd bedacht door één van onze technici. De methode werd uitgebreid getest. Het werkt zo goed dat we het na de zomer van 2016 gaan toepassen in alle regio’s. De bypass-methode is uitgeroepen tot ‘Beste idee van Enexis 2015’.  

“Wat ik thuis heb bedacht, is nu een succesvolle innovatie. Enexis staat dus écht open voor jouw ideeën.”

Johan Voortman – Senior Engineer bij Enexis

Bypass gasleidingen

Hoe het werkt? Er wordt een dubbele bypass aangebracht. De eerste fungeert als tijdelijke hoofdleiding. De tweede is de overbrugging tussen de tijdelijke hoofdleiding en de aansluitleiding. Het gas stroomt dus vanuit twee kanten richting de woning en de oude leiding kan vervangen worden. 

Op de bestaande PE-aansluiting wordt een aanboring gemaakt voor de bypass. Ook wordt de aansluitleiding gekneveld. Nadat de nieuwe koppeling op de hoofdleiding is gemaakt, wordt de aansluitleiding ingekort.

Onze engineers hebben talloze koppelingen getest om de bypass verantwoord uit te voeren. Samen met een fabrikant ontwikkelden zij een product dat aan alle eisen voldoet. Na de verplichte keuring door Kiwa kunnen we de nieuwe, goedkopere koppeling binnenkort in gebruik nemen. 

Dé plek voor gasexperts

Om het netwerk van de toekomst te ontwikkelen, hebben we échte gasexperts nodig. Wij bieden je uitdagend werk, een goed salaris dat aansluit bij jouw verantwoordelijkheden en goede arbeidsvoorwaarden, zowel primaire als secundair. Denk bij dat laatste aan opleidingsmogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling.

Meer over jouw arbeidsvoorwaarden bij Enexis

Blijven leren tijdens je loopbaan

Het gasnet van de toekomst is dynamisch en zit vol met sensoren en ICT. Dit betekent dat je blijft leren om de nieuwste technieken te snappen en toe te kunnen passen. Enexis biedt je de kans om volop trainingen en opleidingen te volgen en jouw specialisme te verdiepen.

Bekijk jouw opleidingsmogelijkheden

‘Ik had geen betere collega’s kunnen treffen. Iedereen binnen Enexis is enthousiast en behulpzaam. Ook buiten werktijd zoeken we elkaar regelmatig op.’

Stefan Kamps - Procesmanager Slimme Meters

Interesse gekregen?

Je hebt nog

Jongen bekijkt Enexis Updates op iPad

De meest recente updates & vacatures in je mailbox?

Meld je aan voor Enexis Updates.